Βάλτε το ποδήλατο στη ζωή σας. Κάνει καλό!

Μια βόλτα με το ποδήλατο, βελτιώνει την υγεία και αναστρέφει τα καρδιακά προβλήματα!

Αρκεί μία μικρή βόλτα διάρκειας περίπου μισής ώρας της ημέρας με το ποδήλατό σας όχι μόνο για να βελτιώσετε την υγεία σας αλλά και να αναστρέψετε καρδιακά προβλήματα που τυχόν υπάρχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation από ερευνητές του UT Southwestern και του Texas Health Resources, η καθημερινή αεροβική άσκηση μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση της καρδιάς και να προλάβει την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Στην έρευνα έγινε ανάλυση σε 53 ενηλίκους, ηλικίας 45-64 ετών, οι οποίοι ήταν υγιείς αλλά δεν είχαν ιστορικό τακτικής άσκησης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η πρώτη ακολούθησε ένα πρόγραμμα σταθερής αεροβικής άσκησης σε περίοδο δύο ετών, με συνεχώς αυξανόμενη ένταση ενώ η δεύτερη ομάδα έκανε γιόγκα και βάρη, τρεις φορές την εβδομάδα επίσης για δύο χρόνια.

Ύστερα από μία περίοδο τριών μηνών, το γκρουπ της αεροβικής έφτασε να ασκείται 4-5 φορές την εβδομάδα, από 30 λεπτά και με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Ανάμεσα στις προπονήσεις υπήρχε μία διαλειμματική προπόνηση και μία προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι συμμετέχοντες, που ακολούθησαν το πρόγραμμα αυτό σε διάρκεια 2 ετών, επέδειξαν σημαντική βελτίωση στο πώς το σώμα τους χρησιμοποιούσε το οξυγόνο, ενώ ο καρδιακός μυς απέκτησε μεγαλύτερη ελαστικότητα, σημάδια και τα δύο βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.

«Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε, αντιστροφή μιας κατάστασης που είχε παγιωθεί επί της που είχε παγιωθεί επί δεκαετίες καθιστικής ζωής», δήλωσε ο Dr Levine, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος.

«Και αυτή είναι η συνταγή που θα έδινα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να βελτιώσει την υγεία του και την ποιότητα της ζωής του: άσκηση 4 έως 5 φορές την εβδομάδα, σταθερά όλο το χρόνο. Πιστεύω πως είναι κάτι που όλοι πρέπει να συνηθίσουν σαν μία καθημερινή, βασική διαδικασία – όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το μπάνιο», προσθέτει ο Dr Levine.