Vanmoof 3.7

vanmoofΚείμενο: Δημήτρης Σπύρου

Τι είναι ένας γυμνός Ολλανδός;… Σέξι!
Οι σχεδιαστές της Vanmoof «έγδυσαν» το κλασικό ποδήλατο αστικής μετακίνησης και το αποτέλεσμα προέκυψε… προκλητικά θετικό.


Αν υπάρχουν κάποιες χώρες που μας έρχονται αμέσως στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ποδήλατο, τότε αδιαμφισβήτητα η Ολλανδία είναι μία από αυτές. Τι πιο λογικό λοιπόν για τους Ολλανδούς να σχεδιάσουν ένα ποδήλατο το οποίο θα κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Και τι πρέπει να κάνει ένα ποδήλατο πόλης; Να μας πηγαίνει με στυλ και άνεση από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Οι σχεδιαστές της Vanmoof θεωρούν ότι ένα ποδήλατο πόλης οφείλει να αποτελεί  προέκταση του εαυτού μας και παράλληλα να είναι λειτουργικό και συνάμα στυλάτο προκαλώντας τον αναβάτη του να το οδηγεί συνεχώς σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται. Τη βάση για την σχεδίαση του Vanmoof αποτέλεσε το κλασικό ποδήλατο πόλης που χρησιμοποιείται στην Ολλανδία, και το οποίο «απογυμνώθηκε» από τα όποια περιττά κοσμητικά χαρακτηριστικά του.

Το ποδήλατο
Η λιτότητα είναι η λέξη που χαρακτηρίζει όλη την γκάμα της εταιρείας, όπως και το μοντέλο της δοκιμής, παρότι είναι συγκριτικά περισσότερο εξοπλισμένο με «καλούδια» σε σχέση με το τελείως γυμνό μοντέλο 3.1. Αυτό που προσελκύει αμέσως το βλέμμα είναι το πλαίσιο του ποδηλάτου με τον κυρίαρχο οριζόντιο σωλήνα, ο οποίος «φιλοξενεί» στο εσωτερικό του φωτιστικά σώματα εμπρός πίσω, κατασκευασμένα από τη γνωστή σε όλους μας Philips. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ανοδιωμένο αλουμίνιο το οποίο πέρα από τη φιλοσοφία της εταιρείας (που προτείνει την ανάδειξη του φυσικού υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθε σημείο του ποδηλάτου) διατηρεί το βάρος χαμηλά και παράλληλα εγγυάται τη διατήρηση της μινιμαλιστικής, απαλλαγμένης από φλύαρα λογότυπα και περίεργα χρώματα, εμφάνισης του ποδηλάτου, όντας παράλληλα ιδιαίτερα ανθεκτικό στην επαφή με σκληρές επιφάνειες.

Τα φώτα της Philips, τα οποία ενσωματώνονται στον οριζόντιο σωλήνα και τροφοδοτούνται από το εσωτερικό δυναμό, ενεργοποιούνται αφού πατήσει κανείς το μαύρο κουμπί που βρίσκεται στον ίδιο σωλήνα, στο σημείο πίσω από τον λαιμό. Η φωτεινότητα του εμπρόσθιο φωτιστικού σώματος είναι 40lux τεχνολογίας LED, με το πίσω να δημιουργεί έναν πολύ ευδιάκριτο κόκκινο κύκλο από μεγάλη απόσταση.

Το μοντέλο της δοκιμής είναι εξοπλισμένο με σύστημα εσωτερικής μετάδοσης της Shimano, το οποίο συνδυάζεται με σύστημα κλειστών ταμπούρων εμπρός και πίσω. Η αλυσίδα του ποδηλάτου καλύπτεται συνολικά από τον προφυλακτήρα Hebie ο οποίος φροντίζει να διατηρεί το παντελόνι και το πόδι σας καθαρά, προστατεύοντάς τα από τους λεκέδες των γράσων.

Η τάση ανάδειξης του φυσικού υλικού, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το καθετί, συνεχίζεται στα ελαστικά τα οποία έχουν το φυσικό χρώμα του καουτσούκ. Το ίδιο ισχύει με τις χειρολαβές οι οποίες συνδυάζονται αισθητικά με το υπόλοιπο σετ λαιμού-τιμονιού και σέλας-παλουκόσελου.

Εντυπώσεις
Ένα ποδήλατο πόλης, πέρα από την ποιότητα η οποία εξασφαλίζει την ομαλή κύλιση, πρέπει να διακρίνεται και από υψηλού επιπέδου αισθητική, αφού με αυτό εμφανιζόμαστε σε κάθε μας συνάντηση. Το Vanmoof καταφέρνει εύκολα να προσφέρει και τα δύο. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μόλις ανέβει κανείς σε αυτό και πιάσει το τιμόνι (το οποίο θα τον φέρει σε αρκετά όρθια θέση), θα ασκήσει εύκολα δύναμη στα πετάλια ενώ παράλληλα θα μπορέσει να έχει αυξημένη πανοραμική όραση. Η δύναμη του αναβατή μεταφράζεται αμέσως σε ομαλή κύλιση η οποία βασίζεται στον συνδυασμό κέντρων και ελαστικών. Οι αλλαγές των ταχυτήτων εκπλήσσουν θετικά με την ιδιαιτέρως ακριβή αίσθηση που προσφέρει το περιστροφικό χειριστήριο. Το γεγονός ότι οι εσωτερικές αλλαγές επιτρέπουν στον αναβάτη να αλλάζει σχέση ενώ βρισκόμαστε σε στάση αποδεικνύεται πάντα χρήσιμο, αφού μπορούμε να σταματάμε σε φανάρι με «βαριά» σχέση και να ξεκινάμε με ελαφριά!
Ο πολύ κοντός λαιμός του ποδηλάτου σε συνδυασμό με το κυρτό τιμόνι εκτός της όρθιας θέσης που τοποθετούν τον αναβάτη ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ευελιξία και κατευθυντικότητα που χρειάζεται ο αστικός αναβάτης.
Τα ενσωματωμένα φώτα με την τροφοδοσία από το δυναμό είναι μια ευχάριστη προσθήκη που θα μας γλιτώσουν τόσο από τα κακόγουστα, πολλές φορές, εξωτερικά φώτα, αλλά και από την ανάγκη αντικατάστασης των μπαταριών τους. Η ισχύς του εμπρόσθιου είναι απόλυτα επαρκής ούτως ώστε να βλέπετε τον δρόμο και στις πλέον σκοτεινές γειτονιές της πόλης, ενώ το πίσω σας καθιστά αντιληπτούς από απόσταση.

Το φρενάρισμα που προσφέρουν τα ταμπούρα της Shimano είναι απόλυτα ελεγχόμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη να ελέγχει τη δύναμη πέδησης προκειμένου το ποδήλατο να σταματά ομαλά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν χρειαστεί μια άμεση ακινητοποίηση δεν θα ανταποκριθούν με απόλυτη συνέπεια. Κατά την κίνηση στην πόλη η προοδευτικότητα των φρένων είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό και το Vanmoof εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη στον αναβάτη του ακόμα και αν αναπτύξει ταχύτητα. Σε αυτό βοηθά το πιρούνι του ποδηλάτου με το μεγάλο offset.  Όσον αφορά το τιμόνι, παρά το ασφαλές «κράτημα» που προσφέρουν οι χειρολαβές, εντούτοις είναι πιθανό να κουράσουν τα χέρια σας έπειτα από πολλές ώρες ποδηλασίας, καθώς είναι αρκετά συμπαγείς και σκληρές (αν και δεν είναι συνηθισμένο να ποδηλατούμε για ώρες στην πόλη συνεχόμενα).
Το άλλο σημείο επαφής μας με το ποδήλατο, η σέλα, προσφέρει ουδέτερη συμπεριφορά προκειμένου να ταιριάζει σε κάθε σώμα, καθώς και υψηλή άνεση εξαιτίας της απορρόφησης πολλών κραδασμών οι οποίοι ποτέ δεν θα καταφέρουν να φτάσουν στο σώμα.

Συμπέρασμα
Το Vanmoof είναι ένα ποδήλατο που διαθέτει τα χαρακτηριστικά που κάθε ποδήλατο πόλης οφείλει να έχει. Είναι όμορφο, λιτό, απόλυτα λειτουργικό και παράλληλα προσφέρει στον αναβάτη (πέρα από τα έξυπνα ενσωματωμένα φώτα της Philips, που περιλαμβάνονται στο ποδήλατο) τη δυνατότητα να προσθέσει αξεσουάρ, όπως σχάρα μεταφοράς, τα οποία είναι απόλυτα συμβατά όχι μόνο μηχανικά αλλά και  αισθητικά με το σύνολο. Η αστική μετακίνηση είναι ένα θέμα το οποίο η Vanmoof γνωρίζει καλά και αυτό γίνεται αντιληπτό τόσο κοιτάζοντας το 3.7 αλλά και οδηγώντας το!  Αν ψάχνετε έναν στυλάτο τρόπο να κινείστε στην πόλη, τότε το 3.7 είναι ένας από αυτούς.

Μου αρέσει!
* Η λιτή του εμφάνιση
* Ο ανοδιωμένος σκελετός
* Η ακρίβεια των αλλαγών ταχυτήτων

Δε μου αρέσει!
Οι σκληρές χειρολαβές του

Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: ανοδιωμένο αλουμίνιο
Πιρούνι: ανοδιωμένο αλουμίνιο
Μετάδοση: Shimano εσωτερικές αλλαγές 7 σχέσεων
Φρένα: Shimano ταμπούρα

Πρακτικά
Τιμή: 877,80 €
Αντιπρόσωπος: QUAD imports, τηλ: 21 0331 0650 www.vanmoof.gr