Μάνος Ανδρέου: Three legs and a Model. A Crank Diary

2Από την Μαριαλένα Σαρρή

Από το χώρο της ελληνικής μόδας και για πολλά χρόνια αστικός ποδηλάτης, ο σχεδιαστής Μάνος Ανδρέου, παρουσιάζει τη νέα πρωτότυπη για την ελληνική αγορά, συλλογή ποδηλατικών αξεσουάρ A Crank Diary.


Ο Μάνος Ανδρέου είναι απόφοιτος του London College of Fashion με ειδικότητα στο σχεδιασμό χειροποίητων θεατρικών κουστουμιών. Μετά από την πολυετή ενασχόλησή του στο χώρο του σχεδιασμού ρούχων σε ελληνικούς επώνυμους οίκους μόδας, αποφάσισε να δημιουργήσει αξεσουάρ ποδηλάτου, που να καλύπτουν τις ανάγκες των αστικών ποδηλατών στην καθημερινότητά τους, χωρίς τα αξεσουάρ αυτά να τους στερούν το προσωπικό στιλ και την ατομικότητα, στην ποδηλατική και όχι μόνον καθημερινότητά τους.

1Δηλώνοντας ότι δεν είναι οπαδός κάποιου συγκεκριμένου ποδηλατικού στιλ, θεωρεί ότι η προσωπική αισθητική είναι ένας παράγοντας με τον οποίο κάποιος μπορεί να επηρεάζει και να αλλάζει την καθημερινότητά του.
Αυτή η ιδέα τον οδήγησε στο να δημιουργήσει μία σειρά από ποδηλατικά αντικείμενα, που όχι απλά είναι λειτουργικά πάνω στο ποδήλατο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός αυτού. Για τον Μάνο Ανδρέου, η εμφάνιση, το στιλ, η χρηστικότητα, η λειτουργικότητα αλλά και η διαχρονικότητα είναι αλληλένδετα στοιχεία.

«Πάντα ήμουν οπαδός της ρετρό αισθητικής» μας είπε. «Σπούδασα και δούλεψα στην Αγγλία και είχα μία μηχανή BSA του 1949 και ένα εγγλέζικο ποδήλατο σε ρετρό στιλ. Πιστεύω στην προσωπική αισθητική με την οποία επηρεάζεις τα πράγματά σου. Αγαπώ ιδιαίτερα τα διαχρονικά αντικείμενα στα οποία με τη χρήση μπορείς να αφήνεις το στίγμα σου».

3Αυτό τον οδήγησε στο να σχεδιάσει τις τσάντες και τα αξεσουάρ του σε κλασικό ή και ρετρό στιλ, με χρηστικές λεπτομέρειες όμως που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων ποδηλάτων. Έτσι όλες οι τσάντες είναι φτιαγμένες με τρόπο που επιτρέπει να τοποθετούνται εύκολα πάνω σε οποιοδήποτε ποδήλατο, ενώ μπορούν να μετατρέπονται ανάλογα με το πώς θέλει να τις χρησιμοποιήσει κάποιος ακόμα και εκτός ποδηλάτου.

Απέφυγε εσκεμμένα τα σύγχρονα υλικά, τα εμφανή λογότυπα και έντονα χρώματα, οτιδήποτε θα μπορούσε να παραπέμπει σε εφήμερες τάσεις της ποδηλατικής ή μη μόδας και προσανατολίστηκε σε διαχρονικά και μοναδικά για την αισθητική αξία τους υλικά, όπως το δέρμα και ο αδιαβροχοποιημένος καμβάς. Για τους ίδιους λόγους όλα τα προϊόντα της σειράς είναι χειροποίητα και δεν παράγονται μαζικά.

4Ο στόχος του όπως μας είπε και ο ίδιος, είναι: «να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ σύγχρονης ποδηλασίας και στιλ, με αξεσουάρ που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την εμφάνιση των αστικών ποδηλατών, χωρίς να δείχνουν ή να λειτουργούν όμως σαν αμιγώς ποδηλατικά. Τελευταία το ποδήλατο έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Έχει γίνει λίγο μόδα και ως προς τον σχεδιασμό του που έχει εξελιχθεί τεχνολογικά και αισθητικά και ως προς το στιλ ποδηλασίας το οποίο μπορεί κάποιος να επιλέξει. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα ως μέσο ψυχαγωγίας, κάτι που βγαίνεις και το κάνεις σαν χόμπι. Συζητώντας με φίλους μου Λονδρέζους περί ποδηλάτων στο παρελθόν, κατάλαβα γιατί δεν έχουμε την ποδηλατική κουλτούρα του εξωτερικού. Δεν έχουμε σχεδιασμένες ζωές για ποδήλατο, από τα σπίτια μας, τους δρόμους μας και τους χώρους εργασίας μας.

Δεν υπάρχει απλά χώρος για αυτά. Βέβαια με όλο αυτόν τον ντόρο που έχει γίνει τελευταία, το ποδήλατο έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτό και σαν ένα κατεξοχήν μεταφορικό μέσο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αποδέχεται το ποδήλατο σαν ένα μεταφορικό μέσο και όχι απλά σαν έναν τρόπο ψυχαγωγίας και άθλησης. Οι οδηγοί σε βλέπουν, άσχετα βέβαια αν δε σε υπολογίζουν! Αυτό που ξεκίνησε από ανάγκη γίνεται σταδιακά τρόπος ζωής. Έτσι σιγά σιγά αλλάζουμε και αυτό αφορά ιδιαίτερα αυτούς που αποκαλούμε αστικούς ποδηλάτες και αυτό που ονομάζουμε ποδηλατική κουλτούρα και αισθητική.

Προσωπικά δεν νιώθω «αστικός ποδηλάτης» δε μου αρέσει να με κατηγοριοποιούν και δε θα ήθελα να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του ποδηλάτη και της καθημερινότητάς του. Για μένα το ποδήλατο είναι ένα συμπλήρωμα του τρόπου ζωής μου. Απλά παίρνω το ποδήλατο έναντι της μηχανής μου. Κυκλοφορώ με το ποδήλατο παντού χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι που διαφοροποιεί την καθημερινότητά μου. Τα αξεσουάρ που δημιούργησα θέλω να εξυπηρετούν μία τέτοια καθημερινότητα.»

Η σειρά The Crank Diary περιλαμβάνει σακίδια σχάρας ποδηλάτου, τσάντες πλάτης και messenger, χαρτοφύλακες εργαλειοθήκες, κουκούλες ποδηλάτου που μετατρέπονται σε τσάντες για εύκολη μεταφορά, δερμάτινες θήκες για notebooks και tablets και θήκες μεταφοράς κρασιού.
Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε έξι χρωματικούς συνδυασμούς, σε δύο χρώματα δέρματος και τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς υφασμάτων.

Τα προϊόντα της εταιρίας Three Legs and a Model θα τα βρείτε στα εξής επιλεγμένα
ποδηλατικά καταστήματα και καταστήματα ρούχων:
• podilato  (http://podilato.com.gr)
• Τσιρίκος bikes (http://www.tsirikosbikes.gr)
• Green project (http://www.greenproject.gr/)
και στο κατάστημα Ορφανίδης σε μία συλλεκτική limited edition σειρά, μόνον από δέρμα.
Την πλήρη σειρά των προϊόντων μπορείτε να την δείτε στην προσωπική ιστοσελίδα του σχεδιαστή στη διεύθυνση: http://threelegsandamodel.com/a-crank-diary/

Πηγή: MBike