Tern bikes

ternΔυναμικά στον χώρο της αστικής μετακίνησης!

Η εταιρεία


Η Tern, παρότι «νέα» στην αγορά, έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ταυτίσει το όνομά της με την ποιότητα, καθώς από την πρώτη στιγμή που κανείς θα οδηγήσει ένα από τα ποδήλατά της, θα αντιληφθεί τη συνολική ποιότητα αλλά και την αυξημένη ακαμψία του μπροστινού τμήματος.


Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, πίσω από τη δημιουργία της εταιρείας υπήρξε μια οικογενειακή έριδα η οποία οδήγησε στο χάσμα μεταξύ του πατέρα David Hon και γιου Joshua Hon, καθώς και  στην αποχώρηση του τελευταίου από την εταιρεία Dahon. Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορμή για τα παραπάνω ήταν ο έρωτας και τα επακόλουθά του. Πάντως, η απόσχιση του γιου από την αρχική εταιρεία μόνο καλό έκανε στην ποδηλατική βιομηχανία, καθώς οι ποδηλάτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα ποιοτικά ποδήλατα.

Τα ποδήλατα
Τα ποδήλατα της Tern ουσιαστικά είναι παραλλαγές τριών βασικών τύπων πλαισίων τα οποία εξοπλίζονται, αναλόγως το μοντέλο, με διαφορετικά συστήματα μετάδοσης:  μπορεί να πρόκειται για ένα απλό σύστημα δύο ταχυτήτων με κόντρα, χωρίς λεβιέ αλλαγής σχέσης και φρένα για απόλυτα μινιμαλιστική εμφάνιση ή για μοντέλα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το κουρσάκι σας, το οποίο μπορείτε να πάρετε μαζί σας για προπόνηση ή να σας πάει στο γραφείο με… ρυθμούς αγώνα!

Το μοντέλο Verge είναι η απόλυτη επιλογή για να φτάνεις στον προορισμό σου στην ώρα σου. Διατίθεται τόσο «γυμνό», με το 2-τάχυτο Αυτόματο Σύστημα Μετάδοσης SRAM Automatix και με κόντρα, όσο και με εξωτερικές ταχύτητες, αλλά και εσωτερικές, με το σύστημα 11 σχέσεων Alfine. Για αυτούς που θέλουν απλά ένα ποδήλατο που δεν θα τους προβληματίσει ποτέ στις καθημερινές τους μετακινήσεις, η Tern τους προσφέρει το Link, ένα ποδήλατο έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτών που δεν θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία, αφού ξεκινά με τιμή κάτω των 400 ευρώ. Παράλληλα απευθύνεται και σε αυτούς που τα θέλουν όλα –όπως εσωτερικές ταχύτητες, σχάρα και φώτα με δυναμό– συνδυασμένα σε ένα από τα πιο καλοεξοπλισμένα αναδιπλούμενα ποδήλατα της αγοράς.

Γι’ αυτούς που το σπαστό ποδήλατο αποτελεί μονόδρομο –αλλά ο μικρός τροχός τούς αποθαρρύνει λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει σε περιπτώσεις που το έδαφος μπορεί να γίνεται αρκετά ανώμαλο–, η Tern διαθέτει τον Joe, ένα ποδήλατο με τροχούς 26 ιντσών που δύναται να αναδιπλώνει και να χωρά στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου ή να μη διστάζει να μπει στο… ασανσέρ μαζί σας! Αναλόγως τον εξοπλισμό, μπορεί να διαθέτει συμβατικά φρένα ή ακόμα και δισκόφρενα για τους πλέον απαιτητικούς.

Τεχνολογίες
Λαιμός Physis

Ένα από τα σημεία όπου τα ποδήλατα Tern ξεχωρίζουν είναι η τεχνολογία σχεδίασης του στελέχους του τιμονιού (λαιμός) Psysis η οποία εξαλείφει πλήρως τις ενοχλητικές, σε πολλά αναδιπλούμενα ποδήλατα, στρεβλώσεις που αισθάνεται κανείς όταν ασκεί πίεση ή συναντά κάποιο έντονο εμπόδιο. Το σημείο αναδίπλωσης βρίσκεται πάνω ακριβώς από τα ποτήρια. Βάσει της σχεδίασης αυτής, η συνολική ακαμψία του λαιμού και του πιρουνιού αυξάνεται κατά 150%. Ωστόσο, τα «καλά νέα» που αφορούν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό συνεχίζονται, καθώς το σύστημα αναδίπλωσης είναι απόλυτα επισκευάσιμο και ο μοχλός ασφάλισης βρίσκεται στο μπροστινό μέρος προκειμένου να προστατεύεται από τυχαία αναδίπλωση, σε περίπτωση που ο αναβάτης ξεχάσει να ασφαλίσει τον μοχλό. Η κατασκευαστική ακρίβεια της συγκεκριμένης σχεδίασης και η προσεκτική επιλογή των επιμέρους υλικών και εξαρτημάτων εγγυάται άψογη λειτουργία και απουσία τζόγων για αμέτρητα χιλιόμετρα.

Σύνδεσμος OCL

Τι πιο σημαντικό για ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο από το σημείο αναδίπλωσης; Αντιλαμβανόμενη τη σημασία του, η Tern σχεδίασε τον σύνδεσμο OCL με τρόπο που του επιτρέπει να είναι τουλάχιστον 50% ισχυρότερος από τις τυπικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Η τοποθέτηση των ρουλεμάν είναι η βέλτιστη προκειμένου να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία του μοχλού χωρίς τριβές και τζόγους. Επιπλέον, διαθέτει αυτόματη ασφάλεια η οποία αποτρέπει παντελώς την πιθανότητα ακούσιας απασφάλισης. Τα υλικά που επιλέγονται και σε αυτό το σημείο είναι φυσικά από ανοξείδωτο χάλυβα για αντοχή και μακροζωία, χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει ότι ο σύνδεσμος δεν είναι πλήρως επισκευάσιμος.

Η ΤΕRN στηρίζει εμπράκτως τη χρήση ποδηλάτου στην πόλη!

• Συμφωνία για ελεύθερη και δωρεάν μεταφορά των ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα τρένα της Στουτγάρδης.
• Η TERN, σε μια προσπάθεια έμπρακτης στήριξης και ενδυνάμωσης της χρήσης ποδηλάτου στην πόλη, ήρθε σε συμφωνία με την ειδική υπηρεσία Μεταφορών της Στουτγάρδης.
• Πιο συγκεκριμένα, η σύμπραξη της εταιρείας με την Stuttgart Transit and Tariff Association (VVS) και την Baden-Wuerttemberg –παράρτημα της ένωσης ποδηλασίας ADFC– στοχεύει στο να διευκολύνει αλλά και ν’ αποτελέσει κίνητρο για αυτούς που χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους συνδυαστικά με άλλα μέσα, όπως λεωφορεία, τρένα και μετρό, προτείνοντας μια ειδική έκδοση του δημοφιλούς μοντέλου Link D7i, το οποίο μπορεί να μεταφέρεται δωρεάν στα μέσα μεταφοράς. Το 2012 η TERN είχε προβεί σε παρόμοια συμφωνία με τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους.
• Η συγκεκριμένη ενέργεια στοχεύει παράλληλα στην αποσυμφόρηση τόσο των θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε σταθμούς τρένων και μετρό, αλλά και στο εσωτερικό των μέσων από τη χρήση συμβατικών, μη αναδιπλούμενων ποδηλάτων.
• Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Joshua Hon: «Η προώθηση της χρήσης ποδηλάτου από μόνη της δεν είναι αρκετή… Για να γίνει πιο δελεαστική, οφείλουμε να προσφέρουμε στους χρήστες μια λύση αρκετά επωφελή – και γι’ αυτόν τον λόγο ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την υπηρεσία μεταφορών της Στουτγάρδης.  Παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία ακόμα περισσότερων συνεργασιών με στόχο ακόμα περισσότερα αντίστοιχα προγράμματα.»
• Από τον Φεβρουάριο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Dealers ΤΕRN σε όλη την Στουτγάρδη θα διαθέτουν την ειδική έκδοση ποδηλάτου, το οποίο θα μεταφέρεται από τον χρήστη του σε όλα τα μέσα χωρίς πρόσθετο κόστος. Επιπλέον, για τους 200 πρώτους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ένα πακέτο από ειδικά αξεσουάρ θα συνοδεύει το ποδήλατο, το οποίο θα περιλαμβάνει τσάντα μεταφοράς, κάλυμμα ποδηλάτου, χάρτη και την ειδική κάρτα του προγράμματος.
• Το ποδήλατο που επιλέχθηκε για ν’ αποτελέσει το μοντέλο του προγράμματος είναι το Tern Link D7i, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο για αστική μετακίνηση με επτά  εσωτερικές ταχύτητες Shimano Nexus, δυναμό, φτερά και σχάρα. Το μοντέλο διπλώνει σε ελάχιστο χρόνο, για εύκολη είσοδο και έξοδο στα μέσα μεταφοράς.