Tabbouleh: Η σαλάτα-γεύμα

1Από τη Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Το ταμπουλέ είναι λιβανέζικη μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι.

Συνίσταται από πληθώρα βοτάνων και αρωματικών χόρτων οπότε αποτελεί μια πραγματική «βόμβα» αντιοξειδωτικών. Είναι μια σαλάτα πολύ αρωματική, συνοδεύει το ψάρι ή το κρέας, αλλά και από μόνη της αποτελεί χορταστικό μετα-προπονητικό καλοκαιρινό γεύμα! Δοκιμάστε μια εναλλακτική πρόταση με κινόα ή φαγόπυρο που εκτός από τους απαραίτητους υδατάνθρακες, περιέχουν και πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας. Ανά μερίδα, παρέχει κατά προσέγγιση 50g σύνθετων υδατανθράκων και αποδίδει περίπου 350kcal, ανάλογα την ποσότητα ελαιόλαδου.
Υλικά για 2 άτομα:
2 ματσάκια μαϊντανός φρέσκος και τρυφερός, 1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος, 4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ολόκληρα), 4 τομάτες σφιχτές, 100g Πλιγούρι, Χυμός 1 λεμονιού, Ελαιόλαδο ½ φλιτζανάκι καφέ, Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση:
• Μουσκεύω το πλιγούρι για 2-3 ώρες
• Πλένω τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα κρεμμυδάκια πολύ καλά και τα μουλιάζω σε ξύδι (για να «αποστειρωθούν»)
• Ψιλοκόβω τα φύλλα του μαϊντανού και του δυόσμου • Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια
• Πλένω καλά τις τομάτες, τις ξεφλουδίζω, τις κόβω σε μικρά κυβάκια και τα στραγγίζω
• Αναμιγνύω όλα τα υλικά με το πλιγούρι (που πρέπει να έχει φουσκώσει)
• Ραντίζω με το χυμό λεμονιού
• Ρίχνω αλάτι-πιπέρι
• Αφήνω στο ψυγείο 1-2 ώρες να ποτίσει το πλιγούρι τους χυμούς των αρωματικών χόρτων και της τομάτας και να αναμιχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
• Πριν σερβίρω ανακατεύω και ρίχνω το ελαιόλαδο.

Tip! Συνοδεύεται ωραιότατα με αραβικές πιτούλες και με χούμους (χυλός ρεβυθιών).

Πηγή: MBike