Handle-book ή handbook ladies…First

imageΜπορεί οι κυρίες να προηγούνται, κανόνας απαράβατος, όμως όπως φαίνεται όχι στον τομέα «ποδηλατώ».
Στην περίπτωση αυτή έχουν μείνει αρκετά πίσω, αφήνοντας τον ανδρικό πληθυσμό να κυριαρχεί στους δρόμους κάνοντας πετάλι.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς είναι περίπου 20% ενώ το υπόλοιπο 80% ανήκει στους άνδρες, όπως «μαρτυρούν» οι έρευνες της αγοράς. Τα ίδια ποσοστά περνούν μπροστά και στους δρόμους του Λονδίνου καθιστώντας τους, ανδρό-κρατούμενους!
Ladies, hit the road!
Η Caz Nicklin, θέλησε να κάνει την αρχή για να δώσει το κίνητρο στις κυρίες να ομορφύνουν τους δρόμους! Η 34χρονη, ιδρυτής του online store Cyclechic, που ντύνει με στυλ τις «αναβάτισσες των δύο τροχών», έγραψε τώρα ένα βιβλίο, οδηγό, «The Girls’s Bicycle Handbook». Η αποστολή της είναι να δώσει συμβουλές, κίνητρα και έμπνευση ώστε να ανέβουν στις «δύο ρόδες» πιο πολλές γυναίκες. «Θέλω να πείσω περισσότερες γυναίκες πως το ποδήλατο δεν είναι μόνο για τους Lycra-lovers», λέει η Nicklin. «Tο βιβλίο έχει σκοπό να δώσει στις γυναίκες τις πρακτικές πληροφορίες που θα χρειαστούν».
Τι είναι αυτό που θέτει το γυναικείο φύλο εκτός κούρσας;
«Η ασφάλεια», υποστηρίζει η ίδια. «Πολλές γυναίκες επικαλόυνται τον φόβο και τα ατυχήματα. Θα ήθελα να πώ, πως δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείς το ποδήλατο σε κεντρικόυς δρόμους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο μικρούς δρόμους και να φτάσεις στον κοντινότερο σταθμό συνδυάζοντας την μετακίνησή σου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Στην ίδια κατηγορία με τα θέματα ασφάλειας, η Nicklin, τοποθετεί και τις ενδυματολογικές προκλήσεις: την διαδικασία να αλλάξεις τα μάλλον ιδρωμένα ρόυχα στο γραφείο αλλά και την όχι και τόσο γυναικεία λαχτάρα για τα lycra κολάν. Τι λύσεις θα έδινε η Nicklin για αυτά τα 3 ποδηλατικά εμπόδια -ασφάλεια, στυλ και ιδρώτα – που σταματόυν τις γυναίκες από το να κάνουν πετάλι;

 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στις… αγχωμένες ποδηλάτισσες προτείνει να κάνουν την αρχή στα πάρκα και έπειτα σταδιακά να βγαίνουν σε ήσυχους δρόμους. Αν κάποια δεν έχει το δίπλωμα οδήγησης είναι απαραίτητο πρώτα να έχει διαβάσει τα σήματα και τον κώδικα οδικής και ποδηλατικής συμπεριφοράς!
Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα είναι η «έκτακτη στάση». «Συγκεντρώσου στο να πιέζεις το βάρος του σώματός σου πίσω και κάτω πρός τη σέλα την και ταυτόχρονα κλείδωσε τα δύο σου χέρια στο τιμόνι προτού αφήσεις τα πόδια σου κάτω», λέει η Nicklin. «Αυτό θα σε προστατέψει από το να πέσεις μπροστά από το τιμόνι».
 
STYLE
Ως η ιδρυτής του Cyclechic, η Nicklin’s είναι η ειδικός για το styling πάνω στις δύο ρόδες. Τονίζει πως δεν είναι αναγκαίο να ποδηλατείς με κάποια ειδική ποδηλατική στολή: τα πέδιλα, τα μεσάτα φορέματα, οι μίνι φόυστες είναι όλα σχετικά και μπορούν εύκολα να ταιριάξουν.
Πολλές βέβαια είναι και οι φορές που μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις «άτυχες», εκείνες που δεν έχουν καταλάβει ότι το τζιν τους είναι τόσο χαμηλά, όσο για να κάνουν γνωστό στους οδηγούς το χρώμα και το σχήμα του εσωρούχου τους. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεσαι το τεστ της Nicklin για «παντελόνια πάνω σε σέλα». «Καθώς θαυμάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, λύγισε τα γόνατα σου και φαντάσου πως κρατάς ένα φανταστικό τιμόνι».
Προσοχή: στο κουμπί που σας σφίγκει, στα παντελόνια που δεν σας δυσκολεύουν να λυγίσετε τα γόνατα, και σε αυτά που διαφανίζουν όταν τεντώνεστε.

ΙΔΡΩΤΑΣ
Καμία δεν θέλει να είναι εκείνη που δεν θα μυρίζει και τόσο λουλουδάτα, δίνοντας αφορμές στους συναδέλφους της να στέλνουν αντιεπαγγελματικά mail μεταξύ τους! Οπότε ένα από τα εμπόδια-ειδικά για εκείνες που δεν έχουν μπανιέρα στο γραφείο- είναι ο φόβος της κακοσμίας. Η Nicklin προτείνει στην περίπτωση αυτή, την χρήση ενός ποδηλάτου που δεν είναι σχεδιασμένο για ταχύτητα και μπορείς να ποδηλατήσεις σε πιο χαλαρόυς ρυθμούς.