Free… cycling zone

Το Free Thinking Zone αποτελεί – για πολλούς λόγους – μια όαση στο κέντρο της Αθήνας. Ανακαλύψτε το γιατί.

IMG_8675
Κάνοντας τις βόλτες μας στην πόλη, βρεθήκαμε στο “Freethinkingzone”, ένα concept βιλιοπωλείο – αναμφίβολα από τα πιο bikefriendly μέρη της Αθήνας – το οποίο αφήνει ένα πολύχρωμο στίγμα στα σύνορα «δύο κόσμων».
Τοποθετημένο στρατηγικά μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου, εκεί όπου η οδός Σκουφά τέμνει τον πεζόδρομο της Δελφών, αποδεικνύει εμπράκτως όχι μόνο ότι υπηρετεί την ιδιαίτερη ονομασία του αλλά και πως είναι ένα από τα λίγα βιβλιοπωλεία – στέκια.
Η ιδιαιτερότητά του – στον τομέα των βιβλίων – είναι πως δεν φιλοξενεί απλά τις νέες εκδόσεις αλλά πως τα βιβλία αποτελούν ψαγμένες επιλογές των ανθρώπων του και είναι ουσιαστικά συνειδητές προτάσεις προς τους πελάτες – επισκέπτες. Λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία, τέχνη, λευκώματα, εφηβικά, παιδικά είναι μερικές από τις κατηγορίες κάτω από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει τις προτάσεις του Free Thinking Zone. Κι αν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο που δεν καταφέρει να βρει… μπορεί πάντα να το παραγγείλει!
Ο δεύτερος άξονας ενεργοποίησης του Free Thinking Zone, είναι αυτός του τόπου συνάντησης πολιτών με παρόμοια ή διαφορετικά ενδιαφέροντα. Θεματικές βραδιές, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσιάσεις προσώπων, τάσεων, αναζητήσεων… είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που αξίζει να ενημερώνεται κάποιος για τις δράσεις αυτού του τόσο δραστήριου και φιλικού βιβλιοπωλείου.
Με την ανάμικτη μυρωδιά των βιβλίων, του φρέσκου εσπρέσο και τη φωνή του Frank Sinatra να μας καλοσωρίζουν, βρήκαμε την Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, η οποία μας μίλησε σχετικά με τη δική της επανάσταση στο χώρου του βιβλίου:
«Mαθαίνουμε να ζούμε με ένα διαφορετικό τρόπος σκέψης, σε ένα νέο πολιτιστικό επίπεδο. Μαθαίνουμε να είμαστε ανεκτικοί στη διαφορετική άποψη, φιλικοί προς το περιβάλλον και να αγαπάμε την πόλη μας». Το μήνυμα, που μας παροτρύνει και μας εμπνέει να συμμετέχουμε στο όραμα μιας διαφορετικής, ανθρώπινης πόλης, βρίσκει τη στέγη του στον χώρο όπου ο καθένας μας είναι ελεύθερος να μάθει, να ακούσει, να συζητήσει, να διαφωνήσει, ν’ αγαπήσει. Παίρνουμε, λοιπόν, το αγαπημένο μας μέσο και κάνουμε μια στάση για να διαβάσουμε το βιβλίο μας, με τη συνοδεία μιας κούπας καφέ. Είτε επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε μία από τις ιδιαίτερες θεματικές συναντήσεις, από εκείνες που τακτικά διοργανώνονται και μας δίνουν την ευκαιρία να ακούσουμε καινούργια πράγματα, νέες ιδέες και – αν θέλουμε – να διαφωνήσουμε ελεύθερα με αυτές.


Ανάμεσα στα θέματα που αγαπά το Free Thinking Zone είναι φυσικά και το ποδήλατο και έχει μάλιστα φιλοξενήσει και κάποιες θεματικές συναντήσεις γύρω από αυτό ενώ εκεί έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρώπινες Πόλεις» του Δανού αρχιτέκτονα Jan Gehl.
Με την φιλοσοφία του ποδηλάτου να συμπεριλαμβάνεται στις αρχές του FreethinkingZone, το αγαπημένο βιβλιοπωλείο διεκδικεί, δικαίως, τον τίτλο του bikefriendly. «Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί παραπάνω το ποδήλατο, προβάλλοντας το ως τρόπο ζωής. Προτεραιότητα στην πόλη έχουν αυτοί που την ρυπαίνουν λιγότερο, την σέβονται περισσότερο και την χαίρονται όσο το δυνατό περισσότερο», λέει η Αρετή. Αναγνωρίζοντας την ουσία και επενδύοντας  έμπρακτα στο μήνυμα που παράγει, καλύπτει τις ανάγκες του ποδηλατικού κοινού, αφού γίνεται από τις πρώτες που φροντίζει για τη στάθμευση του δίτροχου μέσου μας και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία αλλά και… ρίσκο. «Το πάρκινγκ το έβαλα με στόχο να εξυπηρετήσω εκείνους που έρχονταν ήδη με τα ποδήλατα τους άλλα και να προσεγγίσω γενικότερα το κοινό μας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από την επιθυμία του να απολαμβάνει έναν εναλλακτικό, πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής». Φυσικά, αν βρέχει ή δεν υπάρχει αρκετός  χώρος η Αρετή θα σας προτείνει με χαρά να βάλετε το ποδήλατό σας μέσα. Η ίδια έχει φροντίσει και για αυτήν την περίπτωση, τοποθετώντας δίπλα στις σκάλες ειδική ράμπα για αναπηρικά και παιδικά κορατσάκια και ποδήλατα, που θα σας διευκολύνει στα… ανεβοκατεβάσματα!
Ο ρόλος όμως των ποδηλάτων περνά και στο λειτουργικό κομμάτι, αφού με ένα τηλεφώνημα έρχεται το αγαπημένο σας βιβλίο στην πόρτα σας, κάνοντας πετάλι! Το deliveryβιβλίων, μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα, γίνεται από ποδηλάτες και δεν κοστίζει τίποτα, όπως μας αποκάλυψε η Αρετή.
Όσο για το κίνητρο της, μα φυσικά οι ίδιοι οι άνθρωποι! «Στο βιβλιοπωλείο έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, άνθρωποι με το ποδήλατο τους. Το ρεύμα έχει αυξηθεί όπως και το γυναικείο ποδηλατικό κοινό. Αυτοί οι άνθρωποι με ενθαρρύνουν. Ο ένας παίρνει ενέργεια από τον άλλον.»
Η bikefriendlyδιάθεση και έμπνευση της ιδιοκτήτριας αντιπροσωπεύεται και από την διακόσμηση του, αφού όποιος κάτσει στο bar (για να απολαύσει ίσως ένα απο τα νοστιμότα σπιτικά cookiesτης Αρετής), μπορεί να συνεχίσει το πετάλι, άφοβα πάνω στα υπέροχα σκαμνάκια που προσομοιάζουν σέλα ποδηλάτου με πετάλια για να στηρίζει κάποιος τα πόδια του!
Φεύγοντας – κι αφού απολαύσαμε τις ενδιαφέρουσες επιλογές των ανθρώπων του Free Thinking Zone σε φρέσκιες αλλά και παλαιότερες εκδόσεις και λευκώματα, δεν παραλείψαμε να πάρουμε έναν μαρκαδόρο για να γράψουμε στη «FreeWall» γωνία. Ένα τοίχο γεμάτο από φράσεις, στιχάκια και μηνύματα που αποτελούν αφορμή για ένα παραπάνω χαμόγελο τη μέρα.
Πάρε απόφαση.
Μάθε την πόλη σου.
Μάθε να ζείς.
Κάνοντας ποδήλατοοο….

Θα θέλαμε περισσότερες τέτοιες γωνιές στην πόλη αλλά προς το παρόν… αυτή έχουμε και αυτήν αγαπάμε!

http://freethinkingzone.gr