EuroVelo Greece

Οι ποδηλατικοί δρόμοι της Ευρώπης φτάνουν και στην Ελλάδα

Μια σημαντική συνεργασία για τον τομέα του τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα μας επισημοποιήθηκε πρόσφατα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (ECF), ως φορέα διαχείρισης του EuroVelo, και του ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο ως Εθνικού Συντονιστή του EuroVelo στην Ελλάδα.

Μεταξύ των δύο οργανισμών υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo και στην Ελλάδα.

Το EuroVelo έχει σκοπό να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο διασύνδεσης ευρωπαϊκών χωρών, να καταγράψει τις ήδη υπάρχουσες ή να δημιουργήσει νέες, φιλικές προς το ποδήλατο διαδρομές και να τις εντάξει σε ένα καταγεγραμμένο και ενιαίο πλέον Ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο επί του παρόντος περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών, ενώ χιλιάδες επιπλέον χιλιομέτρων έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στο δίκτυο, που, όταν θα ολοκληρωθεί, υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ.

Επίσημα σηματοδοτημένο δίκτυο EuroVelo βρίσκει κανείς σήμερα σε χώρες όπως, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ελβετία, το Ενωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες. Το διεθνές status που διέπει αυτές τις διαδρομές διευκολύνει τη συντήρηση και την επέκτασή τους, μέσω οικονομικής και πολιτικής στήριξης σε διασυνοριακό επίπεδο.

Tρεις ελληνικές διαδρομές EuroVelo

Από την Ελλάδα προβλέπεται να περάσουν τρεις Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (EuroVelo διαδρομές* EV8, EV11 και EV13).

Στη Δυτική Ελλάδα, συναντάμε τη Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5.900 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής.

Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Η διαδρομή EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών μέσω του EuroVelo είναι: Αφ’ ενός μεν η εξασφάλιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών υψηλού επιπέδου σχεδιασμού και υλοποίησης, που θα συνδέει τις χώρες της Ευρώπης με ασφάλεια, ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν ένα υγιεινό μέσο μεταφοράς, όπως το ποδήλατο, στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και στα ταξίδια τους. Αφ’ ετέρου δε, η ενημέρωση των ιθυνόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων περί της ύπαρξης αυτών των διαδρομών, ώστε να χρησιμοποιηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, που θα ενισχύσουν τους τομείς της αγοράς οι οποίοι άπτονται του αντικειμένου.

Η Ευρώπη είναι ο νο 1 τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%, το 2016, με 500 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, ενώ απασχολεί 26,5 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και στηρίζει την πολιτιστική και εθνική κληρονομιά των λαών, ενώ, παράλληλα, μέσω ενός ενοποιημένου και ασφαλούς οδικού δικτύου και των εσόδων που αυτό αποφέρει, διευκολύνει τις μετακινήσεις τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων και εν τέλει ενθαρρύνει την κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα των πολιτών της γηραιάς ηπείρου.

Πόλεις για Ποδήλατο και EuroVelo

Ο ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο” αποτελεί από το 2013 επίσημο μέλος της European Cyclists Federation, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών με έδρα τις Βρυξέλλες, και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις, σε φορείς, δήμους, κοινότητες και υπουργεία.

Παράλληλα δημιουργεί projects, με συνεργασία και άλλων φορέων, δημόσιων ή ιδιωτικών, με στόχο πάντα τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου στις πόλεις. Η ανάπτυξη και η προώθηση της Ελλάδος ως ποδηλατικού τουριστικού προορισμού, αποτελεί προτεραιότητα του οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο”.

Ο συντονισμός της υλοποίησης των διαδρομών του EuroVelo, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Τουρισμού όσο και με τις Περιφέρειες και τους δήμους από όπου περνούν οι διαδρομές, φιλοδοξεί να αναδείξει την Ελλάδα ως ποδηλατικό προορισμό για τους επισκέπτες της χώρας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας
www.citiesforcycling.gr
https://www.facebook.com/citiesforcycling/
Tηλ.: 210 2016500