Dahon Vitesse D8

dahond8Aπό τον Δημήτρη Σπύρου
Η λύση του αναδιπλούμενο είναι κάτι αυτό που ταιριάζει σε κάθε σπίτι και ποδηλάτη.

Η προτίμηση μας στα αναδιπλούμενα ποδήλατα έχει να κάνει με μερικά από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους τα οποία δεν απαντώνται σε άλλους τύπους. Η ευελιξία και η ελευθερία στην μετακίνηση που προσφέρει ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο σε συνδυασμό με την ικανότητά του να μεταφέρεται, να αποθηκεύεται και να «κρύβεται» διακριτικά στο γραφείο είναι μόνο λίγα από τα πλεονεκτήματα. Προσθέστε στα παραπάνω και την δυνατότητα να οδηγιέται από κάθε μέλος της οικογένειας ανεξαρτήτως μεγέθους σωματότυπου και έχουμε το τέλειο ποδήλατο για κάθε σπίτι. Σε αυτούς που διαφωνούν γιατί θεωρούν ότι η κύλιση είναι σαφώς υποδεέστερη από κάθε συμβατικό ποδήλατο τους απαντάμε ότι καλά θα κάνουν να δοκιμάσουν ένα Dahon Vitesse D8.

To ποδήλατο
Η Dahon είναι από τις εταιρείες που έχει ταυτίσει το όνομα της με την κατηγορία των αναδιπλούμενων. Η πείρα της στην κατασκευή και η συνεχής βελτίωση των ποδηλάτων της, δίκαια την κατατάσσουν στην κορυφή. Το Vitesse D8 είναι ένα ποδήλατο της μεσαίας κατηγορίας το οποίο βασίζεται σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο κλασικής σχεδίασης με ισχυρούς συνδέσμους αναδίπλωσης και εξοπλισμό που δεν θα «παραπονεθεί» μετά από καθημερινή χρήση στους δρόμους της πόλης. Πιο συγκεκριμένα το D8, είναι στημένο σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι κατασκευασμένο βάση των τεχνολογιών Fusion και ViseGrip, και διαθέτει σφυρήλατα τμήματα για το σύστημα αναδίπλωσης. Αντίστοιχα στο μπροστινό μέρος, ο λαιμός του τιμονιού είναι επίσης κατασκευασμένος από αλουμίνιο, με τηλεσκοπικό σχεδιασμό για την ρύθμιση του ύψους του τιμονιού. Το όριο βάρους αναβάτη για το Dahon Vitesse D8 είναι τα 105 κιλά, πράγμα το οποίο υπογραμμίζει την αυξημένη αντοχή που χαρακτηρίζει το ποδήλατο.  Ο υπόλοιπος εξοπλισμός του ποδηλάτου είναι ένα “ταίριασμα” περιφερειακών από εταιρείες όπως η Promax, η Formula κλπ. Πιο συγκεκριμένα, για την μετάδοση φροντίζει η Sram για τις αλλαγές με το περιστροφικό λεβιεδάκι Νeos το οποίο οδηγεί το ντεραγιέρ επτά σχέσεων που φέρει την υπογραφή της Dahon και βασίζεται στην λογική λειτουργίας Rapid Rise. Οι τροχοί του ποδηλάτου είναι πλεγμένοι σε κέντρο Formula πίσω και Dahon μπροστά με στεφάνια αλουμινίου που φοράν ελαστικά 20Χ1,75’’ με ενισχυμένα τοιχώματα. Το σύνολο συμπληρώνουν η σέλα την οποία κατασκευάζει η WTB για λογαριασμό της Dahon και οι λασπωτήρες της SKS.

Eντυπώσεις
Το Vitesse D8 είναι ένα κλασικό αναδιπλούμενο ποδήλατο με 20άρηδες τροχούς το οποίο καταφέρνει να προσφέρει ακριβώς ότι χρειάζεται ο αστικός αναβάτης. Είναι σβέλτο, εμπνέει σιγουριά τόσο όταν επιταχύνει όσο και όταν επιβραδύνει και τσουλάει ομαλά χωρίς να πτοείται από λακκούβες και εμπόδια. Αμέσως μόλις εφαρμόσει δύναμη στα πετάλια ο αναβάτης του, το D8 δείχνει να την διαχειρίζεται όπως ακριβώς ένα συμβατικό ποδήλατο, πράγμα που θα εκτιμήσουν οι επικριτές των μικρών τροχών. Το μπροστινό σύστημα χάρη στην αυξημένη διατομή στο κάτω μέρος του λαιμού και το ισχυρό σύστημα με το οποίο “κουμπώνει”, δίνει στον αναβάτη θετική αίσθηση κατευθυντικότητας χωρίς να προδίδει κατά στο στρίψιμο. Οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια χάρη στην ανεστραμμένη λειτουργία του ελατηρίου του οπίσθιου ντεραγιέρ. Το φρενάρισμα είναι ικανοποιητικό χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερη κόπωση, τουλάχιστον όχι σε κανονικές συνθήκες αστικής ποδηλασίας. Η κύλιση των τροχών υποβοηθείται από την ποιότητα των ελαστικών τα οποία όπως αποδείχθηκε είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά απέναντι σε σκασίματα. Η σέλα τέλος με το ουδέτερο σχήμα της, αποδείχθηκε ότι μπορεί να ταιριάξει χωρίς προβλήματα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, παρέχοντας την απαιτούμενη άνεση.
Καλοδεχούμενη η ύπαρξη οπίσθιας σχάρας στην οποία μπορούν να μεταφερθούν τα υπάρχοντά μας.

Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: KA series, Aluminum
Πιρούνι: Fusion Technology
Αλλαγές ταχ: Neos 8 ταχυτήτων
Ντεραγιέρ: Neos 8 ταχυτήτων
Δισκοβραχίονας: Αλουμινίου, 52 Τ
Φρένα: Αλουμινίου
Μανέτες φρένων: Αλουμινίου
Τροχοί: Αλουμινίου στεφάνια
Ελαστικά: KOMMUTER, 20» x 1.75»
Σέλα: WTB
Έξτρα: Σχάρα, Κουδούνι, Λασπωτήρες

Mου αρέσει
• Η κύλιση του
• Τα ελαστικά του
• Η σέλα του
• Η οδηγική του συμπεριφορά

Δεν μου αρέσει
• Το κουδούνι του
• Οι χειρολαβές του

Συμπέρασμα
Δεν είναι υπερβολή το να πούμε ότι ένα σπαστό ποδήλατο πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι ένα ποδήλατο το οποίο μπορεί να ταιριάξει σε όλους και να τους προσφέρει μια καταπληκτική μεταφορική λύση για μικρές και μεσαίες διαδρομές. Το Vitesse D8 έρχεται να διαψεύσει τους επικριτές των μικρών τροχών ότι τα αναδιπλούμενα υστερούν σε επίπεδο οδηγικής συμπεριφοράς. Το Vitesse D8 αποδεικνύει ότι οι μικροί τροχοί είναι σε θέση να προσφέρουν αίσθηση σιγουριάς και ικανοποιητική κύλιση προσφέροντας στον αναβάτη την ευκολία και την ευελιξία που μόνο αυτοί μπορούν.

Πηγή: MBike