Dahon Jifo 16

dahon jifoΟ «βασιλιάς» του πιο δημοκρατικού μέσου…
Η γνώμη μας –ως συντάκτες του ΜΒΙΚΕ– για τα αναδιπλούμενα είναι γνωστή: κάθε σπίτι θα έπρεπε να έχει από ένα.

Ο λόγος είναι απλός: είναι εύχρηστα, απλά, λειτουργικά, δεν πιάνουν χώρο, δεν χρειάζεται να τα αφήσεις από τα μάτια σου, ενώ η κατασκευή τους είναι τέτοια που κάνουν τόσο για ένα παιδάκι 12 χρονών όσο και για έναν ενήλικα με ύψος πάνω από 1.90. Επομένως, όταν πρωτοείδαμε το Jifo της Dahon ήταν φυσικό να χαμογελάσουμε…

Φανταστείτε ένα ποδήλατο μικράκι, που διπλώνει σε 7 περίπου δευτερόλεπτα (αν είσαι προπονημένος – διαφορετικά θα πάρει μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω), που ζυγίζει λιγότερο από 9 κιλά, καταλαμβάνει ελάχιστο όγκο, δεν έχει ταχύτητες για ν’ ασχολείσαι μονίμως αν είναι ρυθμισμένες, ενώ η ποιότητα των περιφερειακών του θυμίζουν «ενήλικο» ποδήλατο. Αυτό είναι το Jifo!

Από την ημέρα που έφτασε στο γραφείο, δεν άφησε κανέναν αδιάφορο: ακόμη κι εκείνοι που «κορόιδεψαν» το συνολικό του μέγεθος (λόγω μικρών διαστάσεων μοιάζει με παιχνίδι), ήθελαν να το πάρουν και να κάνουν μια βόλτα… Ήταν το ποδήλατο που έκανε άλλα τρία αναδιπλούμενα μοντέλα που υπήρχαν εκείνες τις μέρες στο γραφείο –ένα Brompton, ένα άλλο Dahon 20άρι κι ένα Gitane– να μοιάζουν με… 29άρια μπροστά του!

Εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική εμφάνιση της Dahon για φέτος και πρακτικά αποτελεί το «ιδανικό» συμπληρωματικό μέσο εναλλακτικής μετακίνησης.
Η λογική είναι η εξής: πολλές φορές και για πρακτικούς λόγους (επειδή ο προορισμός σου είναι μακριά, θα πας και κάπου αλλού μετά ή φοράς καλά ρούχα – ή επειδή δεν θέλεις βρε αδελφέ) χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο συνδυάζοντάς το με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι: επειδή βαριέσαι να περπατήσεις μέχρι τη στάση γιατί είναι περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά. Ή επειδή θέλεις ν’ αφήσεις κάπου το αυτοκίνητό σου –καθότι έρχεσαι από μακριά– και να περιπλανηθείς στην πόλη. Ή επειδή ταξιδεύεις και θέλεις πάντα να έχεις σε κοντινή απόσταση ένα ποδήλατο. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και οι 20άρηδες τροχοί μοιάζουν σχετικά μεγάλοι και τα δύο κιλά επιπλέον βάρους ενός κανονικού αναδιπλούμενου κάνουν τη διαφορά! Τότε μπαίνει στο παιχνίδι το Jifo.

Το ποδήλατο
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο, ποιοτικό αναδιπλούμενο 16άρι, με έξυπνο μηχανισμό διπλώματος (διαφέρει από τα υπόλοιπα Dahon), ο οποίος εξαρτάται από έναν κεντρικό περιστροφικό διακόπτη.
Δεν διαθέτει ταχύτητες, καθώς είναι single speed, αλλά διαθέτει θαυμάσια φρένα, ποιοτικούς τροχούς και κέντρα, όπως και άνετη σέλα. Το βάρος του δεν ξεπερνά τα 9 κιλά και –σε συνδυασμό με το πρακτικό του δίπλωμα– δίνει την εντύπωση ενός ακόμη ελαφρύτερου ποδηλάτου.
Το πλαίσιό του είναι από ποιοτικό αλουμίνιο 6061 και η βαφή του αντίστοιχη της γενικότερης ποιοτικής αίσθησης που το χαρακτηρίζει. Η συνολική εντύπωση που δίνει αμέσως μόλις αρχίσεις να το περιεργάζεσαι είναι πως πρόκειται για ένα ποιοτικό και στιβαρό σύνολο.
Η εταιρεία το προτείνει για αναβάτες με ύψος από 1.42 έως 1.93μ. και με βάρος που δεν ξεπερνά τα 103 κιλά (άρα απευθύνεται σε ένα σημαντικά μεγάλο εύρος πιθανών χρηστών).

Η χρησιμότητά του
Το ποδήλατο βασίζεται στη λογική που ήδη περιγράψαμε: να είναι δηλαδή πρακτικό! Είναι το ποδήλατο που θα έχεις πάντα μαζί σου, που δεν θα χρειαστεί να το αφήσεις ποτέ από τα μάτια σου (άρα οι πιθανότητες κλοπής ελαχιστοποιούνται), ενώ επιπλέον συνδυάζεται θαυμάσια με άλλα μέσα μετακίνησης. Το μικρό του βάρος επιτρέπει σε οποιονδήποτε να το μεταφέρει ενώ ταυτόχρονα βολεύεται… θαυμάσια και στο πορτ μπαγκάζ ενός εξαιρετικά μικρού αυτοκινήτου – ή ακόμα και στα πόδια του οδηγού, στον μπροστινό χώρο μιας βέσπας…
Αν η διαδρομή σας δεν έχει μεγάλες κλίσεις, η έλλειψη ταχυτήτων όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά αποτελεί κι έναν… διαφορετικό τρόπο θεώρησης της πραγματικότητας. Η ζωή με το ποδήλατο γίνεται απλή και η ζωή χωρίς ταχύτητες γίνεται ακόμη απλούστερη! Η αίσθηση ελευθερίας που σου παρέχει η απλότητα της χρηστικότητάς του είναι μοναδική. Το ποδήλατο συνοδεύεται από φτερά και προστατευτικό αλυσίδας – κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και θεμιτό.
Η τιμή του είναι απολύτως λογική για τα όσα προσφέρει, ενώ –αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των «οικονομικών» αναδιπλούμενων– ας μην ξεχνάμε τις καινοτομίες και την ποιότητα που προσφέρει. Και αυτοί δεν είναι «απαγορευτικοί» λόγοι για τον μέσο χρήστη.

Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: Αλουμίνιο 6061 – Τ6
Φρένα: Avid FR5, v-brake
Τροχοί: Αλουμινίου,
δέχονται ελαστικά έως 100psi.
Δισκοβραχίονας: Prowheel,
αλουμίνιο 6061, 130mm, 39T.
Βάρος ποδηλάτου: 8.95 κιλά
(σύμφωνα με τον κατασκευαστή).
Ύψος αναβάτη:
142 έως 193 εκατοστά.
Βάρος αναβάτη:
Έως 105 κιλά.

Συμπέρασμα
Η Dahon έφτιαξε με το Jifo ένα από τα κορυφαία ποδήλατα αστικής μετακίνησης. Είναι μοναδικό, ιδιαίτερο και πρακτικό. Είναι όμορφο, ελαφρύ και ποιοτικό. Είναι ένα ποδήλατο που δεν θα έπρεπε να λείπει από το σπίτι όσων… θέλουν να κάνουν τα πάντα με ένα ποδήλατο!

Πρακτικά
Tιμή: 699€
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, Τηλ.: 2610 993045, web: www.dahonbikes.gr