Brompton m type 6 speed

bromptonΑπό τον Δημήτρη Σπύρου

H προσωπική σας λιμουζίνα
Όταν μιλάμε για αστική μετακίνηση με ποδήλατο πολλά μπορούν να περάσουν από το μυαλό μας. Ποδήλατα πόλης, πολύχρωμα, σπορ, κλασικά, αναδιπλούμενα και μη. Ανάμεσα σ’ αυτά το κλασικό, χειροποίητο Brompton ήταν και παραμένει μια σταθερή και διαχρονική αξία. Ας δούμε γιατί.

Το Βrompton είναι η προσωπική λιμουζίνα του αστικού ποδηλάτη. Σας πηγαίνει παντού με άνεση και στιλ! Είναι ένα σπαστό ποδήλατο που πέρα από την υψηλότατη ποιότητα κατασκευής του σκελετού και των περιφερειακών που κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία, διπλώνει με το βέλτιστο τρόπο σε ελάχιστο χρόνο και μπορεί να μεταφερθεί ή να σας συνοδέψει στο εσωτερικό ενός κτιρίου. Πέρα από τα προηγούμενα μάλλον «μετρίσιμα» χαρακτηριστικά έχει κάτι πολύ σημαντικό επίσης, στιλ! Ναι λοιπόν όταν πρόκειται ειδικά για τη μετακίνηση μας στην πόλη το στιλ είναι κάτι που μας απασχολεί μιας και οι ποδηλάτες είμαστε, όχι για να περιαυτολογήσουμε, το ομορφότερο θέαμα στην πόλη.

Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες
Όταν αναφερόμαστε στο Brompton, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κατασκευή  και η συναρμολόγηση του λαμβάνει χώρα εξ’ολοκλήρου στην Αγγλία και αυτός είναι ένας λόγος που ξεχωρίζει θετικά με την προσοχή στη λεπτομέρεια και την καινοτόμα σχεδίαση, η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να διπλώνει το ποδήλατο πανεύκολα προκειμένου να το παρκάρει με το πίσω τρίγωνο να έρχεται κάτω από το μπροστινό τμήμα ή πλήρως, προκειμένου να το μεταφέρει σαν ένα μικρό και ελαφρύ βαλιτσάκι. Το σημείο ασφάλισης του πίσω τμήματος με το μπροστινό διαθέτει ελαστομερές, το οποίο εκτελεί χρέη αμορτισέρ αφού καταφέρνει να αποσβένει τις μικροανωμαλίες του οδοστρώματος. Ο σκελετός του Brompton είναι κατασκευασμένος από υπερελαφρύ ατσάλι και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο προσωπικό σας στιλ, με την πρόσθετη δυνατότητα να συνδυάσετε διαφορετικά χρώματα των επιμέρους τμημάτων του ποδηλάτου.

Οι τροχοί του ποδηλάτου είναι 16 ιντσών με ελαστικά τα οποία μπορεί να είναι τελείως slick όπως τα Schwalbe Κojak του ποδηλάτου μας είτε τα ελαστικά της Βrompton ή τα Μarathon της πρώτης. Η επιλογή των Κojak κάνουν το ποδήλατο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα αφού εξασφαλίζουν ελάχιστες τριβές! Το πίσω κέντρο του ποδηλάτου είναι κατασκευασμένο επίσης από την αγγλικής καταγωγής Sturmey Archer και διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα 3 εσωτερικών ταχυτήτων, οι οποίες ελέγχονται από το δεξί χειριστήριο που βρίσκεται στο τιμόνι και σε συνδυασμό με τα δύο εξωτερικά γρανάζια προσφέρουν έξι σχέσεις μετάδοσης, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα που μπορεί να χρειαστεί ο αστικός αναβάτης ακόμα και όταν το ραντεβού του είναι στην κορυφή του Λυκαβηττού.

Τα φρένα του ποδηλάτου φέρουν την υπογραφή της Brompton επίσης και οδηγούνται από συρματόσχοινα τα οποία περνούν μέσα από καλώδια Jagwire για εξάλειψη των τριβών, προκειμένου να προσφέρουν τη βέλτιστη αίσθηση και με τα τακάκια της fibrax σταματούν με σιγουριά το ποδήλατο.

Το ποδήλατό μας εξοπλίζεται με λασπωτήρες εμπρός και πίσω προκειμένου να παραμένουμε «αλώβητοι» από τα νερά του δρόμου και να μη θέσουμε σε κίνδυνο την εμφάνισή μας.

Η σέλα του ποδηλάτου είναι η αναβαθμισμένη επιλογή που προσφέρει η Brompton, το μοντέλο της Brooks Β17 το οποίο προσφέρει υψηλή άνεση μετά το πρώτο στρώσιμο και φυσικά αναδεικνύει περαιτέρω τον αγγλικό πολυτελή χαρακτήρα του ποδηλάτου! Το ποδήλατο της δοκιμής μας εξοπλίζεται με ολόκληρο το σετ δερμάτινων αξεσουάρ της αγγλικής Brooks με τσαντάκι σέλας, χειρολαβές και λασπωτήρα στο ίδιο χρώμα.

Σε πραγματικές συνθήκες
Η «παρέα» με ένα Brompton στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να είναι μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες – ποδηλατικές και μη. Αφού επιλέξετε και εξατομικεύσετε το ποδήλατο μέσω της διαδικασίας B-spoke, κατά την οποία θα διαλέξετε έκδοση, χρώμα, αξεσουάρ κτλ και παραλάβετε το Brompton σας, ξεκινάει και η ιδιαίτερη σχέση του μαζί σας. Θα γίνει αχώριστος φίλος σε κάθε αστική μετακίνηση. Η χρηστικότητα και η λειτουργικότητα του ποδηλάτου σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα κύλισης και μετάδοσης της δύναμης παρά το μικρό μέγεθος των τροχών του, κάνει πραγματικά απολαυστικό το χρόνο που θα περάσετε στη σέλα του. Η σβελτάδα και η ευκινησία που προσφέρει το τιμόνι του επιτρέπει στον αναβάτη να ελίσσεται στην πόλη όταν χρειάζεται να προσπεράσει σταματημένους στην κίνηση οδηγούς αυτοκινήτων. Στους πεζοδρόμους και τους ήσυχους δρόμους θα ποδηλατείτε χαλαροί χάρη στην ξεκούραστη όρθια θέση που διαθέτει προκειμένου να απολαμβάνετε τη διαδρομή σας.

Όταν θα χρειαστεί να συνδυάσετε τη μετακίνηση σας με κάποιο άλλο μέσο, το Brompton θα διπλωθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο με καταπληκτική ευκολία και θα μπορέσετε να το κουβαλήσετε άνετα μαζί σας στο μετρό, στο λεωφορείο, σε ταξί ή στο αυτοκίνητο ενός φίλου.

Χάρη στο συνδυασμό ταχύτητας μετακίνησης και μεταφοράς του ποδηλάτου όταν χρειαστεί, ο χρόνος των μετακινήσεων μειώνεται δραστικά και δε θα υπάρξει πλέον δικαιολογία για να μην είστε Άγγλος στα ραντεβού σας.

Μόλις φτάσετε στο ραντεβού σας ωστόσο, μπορείτε φυσικά να μην αποχωριστείτε το αγαπημένο σας Brompton αφού κάλλιστα μπορεί να σας συνοδέψει και διακριτικά να βρίσκεται κοντά σας στο δείπνο, το θέατρο ή το ποτό σας. Η σχέση σας με το Brompton σας θα γίνει αχώριστη!

Συμπέρασμα
Το Βrompton είναι το ποδήλατο που κάνει τέλεια αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένο. Να σας πηγαίνει εύκολα, γρήγορα και άνετα από το ένα σημείο στο άλλο. Πιο σημαντικό όμως είναι η προσωπική σχέση που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί μεταξύ σας και θα δεν θα σας επιτρέπει να το αποχωριστείτε εύκολα. Το στυλ και η σχεδίαση του θα φροντίσουν να σας βγάλουν σε κάθε ραντεβού σας, στα οποία θα φτάνετε πάντα πρώτος!

Χαρακτηριστικά
Σκελετός και πιρούνι: χειροποίητης κατασκευής ατσάλι
Φρένα: Brompton
Μετάδοση: 6 ταχύτητες με κέντρο Sturmey Archer 3 σχέσεων
Ελαστικά: Schwalbe Kojak
Σέλλα: Brooks B17
Αξεσουάρ:  Brooks England
Τσαντάκι: Brooks Challenge
Χειρολαβές: Brooks slender Mud flup

Πρακτικά
Τιμή:1.094 € (στη βασικη εκδοση)
Αντιπρόσωπος: Action 3, Τηλ.: 210 6463646.