6 συμβουλές για να πετάς στην ανηφόρα!

1Από τον Δημήτρη Κολομβάτσο

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές κατά γράμμα και δεν θα χάσεις.
Η ανηφόρα πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος της ποδηλάτισσας…

Αν δεν το βλέπετε έτσι, ίσως είναι επειδή δεν ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε… «η κολλητή της ανηφόρας!»

Mη το καις…
Με το να ξεκινήσεις τέρμα από την αρχή της ανάβασης, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάψεις τα πόδια σου και το πολύ πολύ να γυρίσεις πίσω στην μέση της διαδρομής. Προσπάθησε να κρατήσεις τους καρδιακούς σου παλμούς λίγο κάτω από το κατώφλι στην αρχή και όταν αποκτήσεις ρυθμό, ανέβασε σταδιακά το τέμπο μέχρι οι παλμοί να αγγίξουν το κατώφλι. Προς το τέλος της ανάβασης μπορείς να την ‘’δεις’’ Valverde και να κάνεις την επίθεση σου μέχρι το max των καρδιακών σου παλμών. Εάν ξεκινήσεις έξυπνα από την αρχή, θα έχεις την απαραίτητη ενέργεια για να τερματίσεις δυνατά.

Μείνε καθιστή για να… φτάσεις!
Εάν δεν ζυγίζεις το πολύ… 50 κιλά (άντε 55!), είναι προτιμότερο το μεγαλύτερο διάστημα την ανάβασης να το περάσεις καθιστή στην σέλα. Στο ορθοπέταλο, καταναλώνεις περίπου 5% περισσότερη ενέργεια από ότι καθιστή στην ανηφόρα. Η καλύτερη τακτική είναι να μετακινείσαι μπρός πίσω στην σέλα για να ενεργοποιείς διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να σηκώνεσαι μόνο για να ξεπιαστείς ή για να απαντήσεις σε κάποια επίθεση (λέμε τωρα…)

Mη σφίγγεις το τιμόνι, δε φεύγει…
Όλο το επάνω μέρος του σώματος σου, από τα χέρια μέχρι τη μέση σου, θα πρέπει να είναι χαλαρό για να μην σπαταλάς άσκοπα ενέργεια. Κράτα χαλαρά το τιμόνι με ελαφρά λυγισμένους τους αγκώνες για να είναι χαλαρός και ο κορμός. Επίσης, κράτα τους αγκώνες λίγο πιο ανοιχτούς από τους καρπούς σου για να μην κλείνεις το διάφραγμα. Πως ανεβαίνει  ο Chris Froome; στο περίπου…

Στρόφαρε, μπορείς!
Βάλε πρώτη, μην ντρέπεσαι… Για να διατηρήσεις ρυθμό και τα πόδια σου φρέσκα, προσπάθησε να στροφάρεις όσο πιο πολύ μπορείς. Το ιδανικό στροφάρισμα είναι από 80 εως 90 rpm (περιστροφές ανά λεπτό). Σε καμία περίπτωση μην πέφτεις κάτω από 70 περιστροφές ανά λεπτό, γιατί επιβαρύνεις τα γόνατα και τη μέση σου.

Πάρε βαθιές ανάσες
Οι πιο πολλοί αναβάτες αναπνέουν ρηχά και κοφτά χρησιμοποιώντας μόνο το πάνω μισό των πνευμόνων τους. Αυτό περιορίζει το πόσο γρήγορα και αποδοτικά θα μεταφερθεί φρέσκο οξυγόνο στους μύες κατά την άσκηση. Για να γεμίσουν πλήρως οι πνεύμονες με οξυγόνο θα πρέπει οι ανάσες να γίνονται με την κοιλιά. Επιπλέον, οι βαθιές ανάσες μειώνουν και το στρες που δημιουργεί η ανάβαση.

Ξεκίνα δίαιτα!
Το βάρος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στην ανηφόρα. Όσο βάρος και να χάσεις από το ποδήλατο, αν δεν φροντίσεις τη διατροφή σου, δε θα μπορέσεις ποτέ να πας γρήγορα στην ανηφόρα. Ενδεικτικά, αν χάσεις ένα κιλό σωματικού βάρους, θα είσαι περίπου ένα λεπτό πιο γρήγορη σε μία ανάβαση 30 λεπτών μέσης κλίσης 6%.

Πηγή: MBike