5 σημάδια πως χρειάζεσαι ξεκούραση μία ημέρα… έως μία εβδομάδα!

Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
Skirt Ride Editor.

rest-637x423Το ποδήλατο για εμάς είναι μία καθημερινή ενασχόληση, είτε αφορά προπονήσεις, είτε τη μετακίνησή μας στην πόλη για να αδειάσει και λίγο το κεφάλι μας! Η γυμναστική και το ποδήλατο, η διατροφή και όλα αυτά τα ωραία και φυσικά απαραίτητα για το σώμα μας, που μας οδηγούν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, μπορεί να γίνουν πολύ «εθιστικά».

Οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ενδορφίνες και κάποιες άλλες «ορμόνες της χαράς» όπως λέγονται που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα από πριν τη γυμναστική και δεύτερον όταν παρατηρούμε τις αλλαγές στο σώμα μας μετά από συστηματική άσκηση και διατροφή και τα αποτελέσματα αυτών, θέλουμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη γυμναστική και πολλές φορές πιέζουμε περισσότερο απ’ όσο αντέχει το σώμα μας για την ώρα. Πώς μας ειδοποιεί το σώμα μας, λοιπόν, όταν το παρακάνουμε;

 1. Προβλήματα Ύπνου
  http---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-04-cant-sleep
  Τα προβήματα ύπνου είναι από τα πρώτα σημάδια που μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ξεκούραση από υπερβολική άσκηση. Και το πιο συνηθισμένο. Οπότε, εάν κοιμάσαι επαρκώς – 8 ώρες- και ξυπνάς ακόμη κουρασμένος θα πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα. Το ίδιο ισχύει και εάν δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα το βράδυ που πέφτεις για ύπνο.
  Όλα τα χιλιόμετρα με το ποδήλατο και όλες οι ώρες στο γυμναστήριο αποδίδουν στο σώμα μας όταν αυτό ξεκουράζεται. Οπότε, ο ύπνος, πέρα από το γεγονός ότι είναι απαραίτητος για το νευρικό μας σύστημα και τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, είναι και απαραίτητος για το μυϊκό μας σύστημα.
 2. Αποθέματα Ενέργειας
  http---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-tired
  Η αγαπημένη σου διαδρομή στην πόλη με το ποδήλατο ή το αγαπημένο σου μονοπάτι κατάβασης στο βουνό έχει αρχίσει να χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να το βγάλεις. Ακόμη και στην ιδέα να πάρεις το ποδήλατό σου, κουράζεσαι. Αυτό είναι το δεύτερο σημάδι και δείχνει ότι έχεις προσπαθήσει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Δεν είσαι ο superman και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα ή τον πρώτο μήνα. Πρέπει να βάλεις πρόγραμμα και να βελτιώνεσαι σιγά-σιγά, όσο περάει ο καιρός.
  Μόλις έχει φτάσει, λοιπόν, η ώρα που η αγαπημένη σου άσκηση μοιάζει με αγγαρεία, πάρε ένα διάλειμμα για τον εαυτό σου ή αρκέσου σε απλές ασκήσεις εδάφους ή διατάσεις Yoga.
 3. Εξασθένηση Ανοσοποιητικού Συστήματος.
  http---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2014-11-bigstock-Young-Japanese-Wears-Mask-63691168
  Όταν προπονείς παραπάνω απ’ όσο αντέχεις το σώμα σου, καταστρέφεις απαραίτητους πόρους του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Με την αποδυνάμωση του ανασοποιητικού σου συστήματος, γίνεσαι πολύ πιο εύκολα ξενιστής μικροβίων αφού αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο στα κρυολογήματα και τις ιώσεις που κυκλοφορούν γύρω σου. Επιπλέον σημάδια είναι είτε τις μέρες που οι γυναίκες είναι αδιάθετες να νιώθουν περισσότερο πόνο είτε η τα αποθέματα ενέργειας σου να τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα απ ότι συνήθως!
 4. Μελαγχολία
  http---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-sick
  Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το σώμα σας βρίσκεται υπό συνθήκες στρες. Έτσι, απελευθερώνει μία ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη η οποία αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό μας με την παραγωγή ενδορφινών. Με τη διαρκή άσκηση το σώμα δεν σταματά να απελευθερώνει κορτιζόλη. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει η έλλειψη ύπνου οπότε σταματάει και η παραγωγή ενδοφρινών για την καταπολέμησή της. Οπότε, το σώμα μας είναι ανίκανο υπό τέτοιες συνθήκες, κούρασης, να αντιμετωπίσει τα στρεσογόνα συναισθήματα που δημιουργούντε και μπορεί να είμαστε αγχωμένοι, νευρικοί και ανήσυχοι χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία, ενώ βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας!
 5. Έλλειψη Προόδου
  200309515-001
  Όσο σκληρά κι αν προπονείσαι, δεν βλέπεις βελτίωση και το σώμα σου παραμένει ίδιο. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να δώσεις περισσότερα στις προπονήσεις σου για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμούσες από την αρχή. Εάν δεν δώσεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται, οι μύες δε θα μπορέσουν να ανακτήσουν δυνάμεις και να βελτιωθούν.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβήματα ή και όλα μαζί, το οποίο είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, τότε ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα από μία ημέρα έως και μία εβδομάδα, ώστε το σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Η ενέργεια και η διάθεσή σας θα επανέλθουν άμεσα μετά την αποχή σας από την έντονη άσκηση. Σπα, μασάζ, σάουνα και πισίνα. Και μετά μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας!

Να θυμάστε τα απαραίτητα: καλή και επαρκής ξεκούραση, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση (εντός των ορίων μας).