5 πόλεις για να επισκεφτείς με το ποδήλατό σου

Σας δίνουμε μία «γεύση» γιατί τις θεωρούμε καλύτερες

Η αστική ποδηλασία δεν σημαίνει να παρακάμπτουμε τα αυτοκίνητα, να ενοχλούμε τους πεζούς ή πηγαίνουμε ανάποδα σε έναν δρόμο.

 

 

Η άγρια Ρώμη
Γνωρίζουμε ότι θα σας παραξενέψει η πρότασή μας, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι Ιταλοί δεν είναι και οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο και πόσο μάλλον στη Ρώμη που έχει πάντα πολύ κόσμο και είναι δύσκολο απλά και να περπατήσεις.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι η Ρώμη είναι μία ποδηλατική πόλη που σου δίνει μεγάλη χαρά και να γιατί.

Πρώτον οι περισσότερες περιοχές είναι πεζοδρομημένες με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτές να είναι πολύ πιο εύκολη με το ποδήλατο παρά με ένα αυτοκίνητο.

Δεύτερον μπορείτε να επιλέξετε να δείτε την πόλη παίρνοντας το μονοπάτι που είναι δίπλα από τον ποταμό και είναι όμορφα και ήσυχα. Εδώ θα ακούσετε πιο σπάνια να σας φωνάζουν κάτι που δεν καταλαβαίνετε, ενώ από μέσα σας εύχεστε να είχατε ξεκινήσει εκείνα τα έρημα μαθήματα ιταλικών

Και τρίτον μπορείτε να βγείτε έξω από την πόλη αρκετά εύκολα και να κατευθυνθείτε προς το Brindisi. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ποδηλατήσετε όλον αυτόν το δρόμο, αλλά όσο πιο πολύ καταφέρετε, θα δείτε ότι άξιζε τον κόπο.

 

 

 

 

Η προφανής λύση, Κοπεγχάγη
Όλοι γνωρίζουν ότι η Κοπεγχάγη, ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με το ποδήλατο, είναι ο απόλυτος ποδηλατικός προορισμός.

Το ένα τρίτο των πολιτών πηγαίνει στη δουλειά του με ποδήλατο και πάντα ιδιαίτερα κομψοί.

Η πόλη έχει 350 χλμ. ποδηλατικά μονοπάτια, τα οποία διαχωρίζονται από την κυκλοφορία καθιστώντάς τα απίστευτα ασφαλή.

Σε μερικές μάλιστα διασταυρώσεις υπάρχουν και φώτα που αναβοσβήνουν όταν ένας ποδηλάτης πλησιάζει, για να προειδοποιήσει τα αυτοκίνητα.

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μπρίσμπεϊν έχουν σήμερα δημόσια ποδήλατα. Και η Κοπεγχάγη έχει επίσης, αλλά η διαφορά είναι ότι εκεί τα δημόσια ποδήλατα είναι δωρεάν. Δεν είναι βέβαια τα καλύτερα ποδήλατα, αλλά την κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

 

 

 

 

Μελβούρνη, Αυστραλία
Η Μελβούρνη έχει το τέλειο κλίμα για ποδηλασία. Περιστασιακά έχει λίγο περισσότερη ζέστη αλλά τίποτα που να είναι άξιο λόγου.

Υπάρχουν πολύ ωραία εστιατόρια και καφέ που μπορούν να κάνουμε άνετα ένα διάλειμμα από την ποδηλασία μας και ο κόσμος είναι αρκετά μοντέρνος και όμορφος.

Οι λόφοι δεν είναι πραγματικό πρόβλημα σε αυτήν την πόλη και επίσης έχετε και την επιλογή της παραλιακής περιοχή St Klida όπου υπάρχουν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι καθώς και bike cafe.

Η αλήθεια είναι ότι οι αστικές συγκοινωνίες είναι αρκετά καλές. Το τραμ πηγαίνει σε όλη την πόλη και δεν είναι ακριβό. Αλλά υπάρχει μία ιδιαίτερη χαρά στο να ποδηλατείς στη Μελβούρνη. Είναι ένα ωραίο μέρος για να κάνεις ποδήλατο.

Επίσης  στη Μελβούρνη το κράνος είναι υποχρεωτικό. Δεν γίνεται να ποδηλατήσετε χωρίς να φοράτε κράνος.

 

 

 

 

 

Το ανηφορικό Σαν Φρανσίσκο
Υπάρχουν μερικοί δρόμοι στο Σαν Φρανσίσκο που είναι τόσο ανηφορικά απότομοι που φτάνετε στα μισά του δρόμου και συνειδητοποιείτε ότι απλά δεν μπορείτε άλλο… Βάλτε λοιπόν τη σωστή ταχύτητα και ανεβείτε. Το Σαν Φρανσίσκο είναι ένα μέρος που αν θέλετε να βάλετε και λίγο την άσκηση στις διακοπές σας, θα σας βοηθήσει σίγουρα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας μικρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους οδηγούς των αυτοκινήτων και τους ποδηλάτες γιατί μοιράζονται τις λωρίδες των λεωφορείων αντί να έχουν τη δική τους, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πραγματικά μία ωραία ποδηλατική πόλη που υπάρχουν ποδήλατα παντού.

 

 

 

 

 

Goteborg, Σουηδία
Οι Σουηδοί έχουν μία φράση: Ska vi Fika? Και αυτό σημαίνει: να κάνουμε ένα διάλειμμα για καφέ; Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να σας αποδώσουμε ακριβώς την έννοια που το λένε αλλά η πόλη Goteborg φτιάχνει καλό καφέ και πολύ καλά κέικ!

Το φθινόπωρο η πόλη γίνεται πανέμορφη με υπέροχους χρωματισμούς και οι μεγάλοι λεωφόροι διασπώνται από λόφους, λιθόστρωτα δρομάκια με θέα τη θάλασσα, κάνοντας τη βόλτα με το ποδήλατο μία γοητευτική εμπειρία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι οδηγοί στην Σουηδία είναι πάρα πολύ ευγενικοί και τα 600 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων σε συνδυασμό με ολόκληρο το ποδηλατικό δίκτυο κάνουν αυτήν την πόλη ιδανική. Βέβαια ο αέρας τον χειμώνα είναι αρκετά παγωμένος αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι τέλεια για να γνωρίσετε την πόλη με το ποδήλατό σας.