Από τη Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφλόγο, M.Sc.
Μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας γάλα από αμύγδαλα.
Το γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετικά διαδεδομένη εναλλακτική του ζωικού γάλατος, και το προτείνω ανεπιφύλακτα ως ποτό αποκατάστασης.
Και αυτό γιατί τα αμύγδαλα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών που βοηθούν να διατηρείται το σώμα υγιές για βέλτιστη αθλητική απόδοση. Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα ή 120mL γάλα αμυγδάλου μετά την προπόνηση παρέχουν:
· αμινοξέα για μυϊκή ανάπλαση
· βιταμίνη Ε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση του οξειδωτικού στρες
· μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα για μείωση της φλεγμονής αλλά και υγιές δέρμα
· διαιτητικές ίνες για την γαστρεντερική υγεία
· άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).
Συνταγή- Εκτέλεση:
1. Το βράδυ αφήνουμε 100gr αμύγδαλα να μουλιάσουν
2. Το πρωί ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα
3. Αλέθουμε την ψίχα σε multi ή blender με την διπλάσια ποσότητα νερού, δηλ. σε αναλογία: 1 μέρος αμύγδαλα προς 2 μέρη νερό
4. Σουρώνουμε το μίγμα και… το πίνουμε στην υγειά μας!
Η γεύση του απογειώνεται όταν συνοδεύεται από βρώμη και μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό!
Πηγή: MBike