25ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Η Αθήνα γέμισε ποδήλατα
Η μεγαλύτερη μαζική εκδήλωση για το ποδήλατο στην Ελλάδα, είναι φυσικά ο Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας, που διεξάγεται εδώ και 25 χρόνια από τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

Ο Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας είναι μια εκδήλωση που στόχο έχει να αναδείξει την αστική ποδηλασία από τη μια αλλά και να προσκαλέσει τους Αθηναίους να επιλέξουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου για άσκηση και αναψυχή.

Ο 25ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας ξεκίνησε και φέτος από την Πλατεία Συντάγματος μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού και κάτω από τους ρυθμούς των τυμπάνων των Batala.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Οι Batala δίνουν τον ρυθμό!

 

Αρκετές χιλιάδες κόσμου είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από τις 9 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, στο χώρο του Athens Bike Weekend, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους υποστηρικτές του Ποδηλατικού Γύρου, να δουν ποδήλατα ή να κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν τον Γύρο.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Λίγο πριν την έναρξη του Ποδηλατικού Γύρου, η Πλατεία είχε γεμίσει ποδήλατα

 

Κεφάτη μουσική, χαρούμενα πρόσωπα, ανυπομονησία και χαμόγελα έβλεπε κάποιος γύρω του ως τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κωστής Μπιτζάνης έδωσε την εκκίνηση και όλοι ξεχύθηκαν για να απολαύσουν την πόλη όπως θα έπρεπε να είναι.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του 25ου Ποδηλατικού Γύρου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κύριος Geoffrey Payat, φανατικός ποδηλάτης, ο οποίος έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος με πλήρη ποδηλατική εξάρτηση μια που, όπως μας είπε στη συνέχεια, αντιμετώπισε τον Ποδηλατικό Γύρο ως… ζέσταμα για μια ανάβαση στον Υμηττό!

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt είναι φανατικός – και πολύ γρήγορος – ποδηλάτης!

 

Η διαδρομή
Ο 25ος Ποδηλατικός Γύρος που ξεκινούσε από την οδό Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα, συνέχιζε στην Βασιλλίσης Όλγας, Βασιλέως Κωνσταντίνου ως το Χίλτον, έκανε αναστροφή στην Βασιλλίσης Σοφίας και από κει Πανεπιστημίου, Πατησίων δεξιά, Κεφαλληνίας και μέσω Αχαρνών στην Πλατεία Καραϊσκάκη για να μπει στον Κεραμικό, να περάσει μπροστά από την Τεχνόπολη και μέσω Πειραιώς στη Σταδίου πριν επιστρέψει στο Σύνταγμα.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

 

Μια διαδρομή 13 χιλιομέτρων την οποία οι πρώτοι ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από 25 λεπτά… ενώ οι συμμετέχοντες τερμάτιζαν περίπου ως τις 11:20

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Folding Challenge και τα ποδήλατα παρατεταγμένα στη γραμμή εκκίνησης

 

Πρώτο Folding Challenge
Η ιδέα του Folding Challenge ήταν μια πρωτοβουλία του MBike για ένα παιχνίδι με διπλωτά ποδήλατα. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 25, οι περισσότεροι με Brompton, αρκετοί με Dahon και άλλοι με διαφορετικά διπλωτά ποδήλατα.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Η εκκίνηση δόθηκε

 

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να στήσουν τα ποδήλατά τους διπλωμένα στη γραμμή εκκίνησης, να σταθούν πίσω από την κόκκινη κορδέλα, περίπου 30 μέτρα πίσω και στη συνέχεια να τρέξουν να τα ξεδιπλώσουν και να ξεκινήσουν για δύο φορές τον γύρο της Πλατείας Συντάγματος.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Πάθος και ταχύτητα!

 

Η διαδρομή συνολικής απόστασης περίπου 1000 μέτρων περιελάμβανε μια απότομη ανηφόρα – την οδό Όθωνος – και μια απότομη κατηφόρα με αριστερή στροφή πριν τον τερματισμό.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Ο νικητής του Folding Challenge, Γιώργος Στούπας, με Brompton

 

Νικητής με διαφορά ο Γιώργος Στούπας, με Brompton, ο οποίος ξεκίνησε και πρώτος και έδειξε από τα πρώτα μέτρα πως τον “είχε” τον αγώνα.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Athens Bike Weekend χωρίς Skirt Ride δεν γίνεται και η Fix Ανευ ήταν εκεί για να μας δροσίσει!

 

Athens Bike Weekend
Το Σαββατοκύριακο του 25ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας, η Πλατεία Συντάγματος φιλοξένησε αρκετές δράσεις για ποδήλατα – δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων με ποδήλατα Ideal, Haibike, Winora, Orient και συστήματα Speen. Η Orient προσέφερε παιδικά ποδήλατα ώστε όλα τα παιδιά που βρέθηκαν το διήμερο στο κέντρο να μπορούν να χαρούν το ποδήλατο. To κατάστημα Tsirikos Bikes έδινε τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα να τσεκάρουν το ποδήλατό του. Η ενέγεια Check Your Bike βοήθησε να υπάρχουν σωστά ρυθμιζμένα ποδήλατα και χαρούμενοι αναβάτες.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος, Βαρβάρα Φασόη, σταθερή παρουσία στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, ως πρέσβειρα της αγωνιστικής ποδηλασίας,σ το χώρο της Haibike.

 

Ποδηλατικές εταιρείες βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να παρουσιάσουν νέα μοντέλα και να επικοινωνήσουν με τους περαστικούς τη χαρά του ποδηλάτου!

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Γιώργος Κίκος

 

Ο Γιώργος Κίκος μάγεψε τους επισκέπτες με ένα εντυπωσιακό flatland show και με υποστηρικτή το Avra Active Cup.

Iδιαίτερο χρώμα έδωσαν και οι χορηγοί του ποδηλατικού γύρου που στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Εκπρόσωποι του τμήματος της Τουριστικής Αστυνομίας με τα ποδήλατά τους.

 

Σημαντική και η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία έκανε μαθήματα ασφαλούς οδήγησης για παιδιά αλλά και έδωσε το παρών με το ποδηλατικό τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας.

Η εταιρεία Σφακιανάκης πιστή στο ραντεβού της με τον Ποδηλατικό Γύρο παρουσίασε το καινούριο μοντέλο της BMW X2

 

Ο 25ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας είναι πια κομμάτι της ιστορίας αλλά το ποδήλατο πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της Αθήνας γιατί χωρίς αυτό η πόλη θα δυσκολευτεί πολύ να βρει το ανθρώπινο πρόσωπό της που όλοι ονειρευόμαστε…

 

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Μικρός ποδηλάτης – το μέλλον της πόλης – συμμετέχει στον Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας με… ό,τι μπορεί!

 

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.