10 τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Ιδανικές για ποδηλάτες!

Κείμενο: Δημήτρης Κολομβάτσος, road editor περιοδικό ΜΒΙΚΕ

Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό γιατί το νερό συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: MBIKE

Ένας ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να προσλαμβάνει 2 με 2,5 λίτρα νερό ημερησίως και πάνω από 3 λίτρα όταν αθλείται. Ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να προέρχεται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που είναι αναζωογονητικές, γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και, φυσικά, χαμηλές σε θερμίδες.

Αγγούρι
Το αγγούρι είναι η στερεά τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό 96.7%. Ιδανικό για σαλάτα ή σούπα, εκτός από ενυδάτωση παρέχει στον οργανισμό βιταμίνη Κ και μόλις 16 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Ρεπάνι
Τα ρεπανάκια περιέχουν νερό σε ποσοστό 95.3% και ενισχύουν τον οργανισμό με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Ενεργειακά, τα ρεπανάκια παρέχουν μόλις 15 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Ντομάτα
Η ντομάτα είναι ιδιαίτερα γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο ενώ παρέχει στον οργανισμό και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Εκτός αυτών των στοιχείων περιέχει και πολύ μεγάλο ποσοστό νερού 94.5%. Ενεργειακά κυμαίνεται πολύ χαμηλά με μόλις 18 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Πράσινη πιπεριά
Όλες οι χρωματιστές πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού με τις πράσινες να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο 93.9%. Κορυφαία πηγή βιταμίνης C, η πράσινη πιπεριά ενισχύει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και παρέχει μόλις 20 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Κουνουπίδι
Βραστό, ψητό, τηγανητό ή ωμό… Πρέπει να το φας! Γιατί; Γιατί εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό 92% παρέχει στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες – C, B5, B6, K, φολικό οξύ – και φυτοχημικά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Και όλα αυτά με μόλις 24 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Καρπούζι
Το καρπούζι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου – σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από την ντομάτα – και μία εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης αφού περιέχει νερό σε ποσοστό 91.5%. Εκτός αυτού, ενισχύει τον oργανισμό με βιταμίνη C και παρέχει 30 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Σπανάκι
Το σπανάκι δεν το τρώει τυχαία ο Ποπάυ… Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε ποσοστό 91.4%, το σπανάκι διαθέτει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει σε μεγάλο ποσοστό βιταμίνες Α, C, K, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και φολικό οξύ, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών B2, B6 και E. Όλα αυτά με μόλις 23 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Φράουλα
Σε ποιον δεν αρέσουν οι φράουλες; Τρώγονται πρωί, μεσημέρι, βράδυ, έχουν καταπληκτική γεύση και άρωμα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και επιπλέον ενυδατώνουν αφού περιέχουν νερό σε ποσοστό 91%. Το καλύτερο όλων; Παρέχουν μόλις 33 θερμίδες στα 100γρ.

 

 

 

 

 

 

Μπρόκολο
Όπως το κουνουπίδι, έτσι και το μπρόκολο είτε ωμό, βραστό ψητό ή τηγανητό πρέπει να το φας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό 90.7%, το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K και περιέχει σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, μίας ισχυρής ένωσης που ενισχύει τα προστατευτικά ένζυμα του σώματος και αποβάλει τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Ενεργειακά, 100γρ. μπρόκολο παρέχουν 34 θερμίδες.

 

 

 

 

 

 

Γκρέιπφρουτ
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γκρέιπφρουτ, εκτός από πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον ενυδατώνει αφού περιέχει νερό σε ποσοστό 90.7%. Προτιμήστε το κόκκινο γιατί περιέχει λυκοπένιο. Ενεργειακά, ανεξάρτητου χρώματος, παρέχει 33 θερμίδες στα 100γρ.