10 κανόνες για επίπεδη κοιλιά

8119599575_6b6e450930_bΠηγή http://www.thermida.com/
Από την Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph.D.
Κλινική διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος,
Επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ»

Η επίπεδη κοιλιά είναι ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά ενός υγιούς και γυμνασμένου σώματος. Όταν η κοιλιακή σας περιοχή είναι ουσιαστικά επίπεδη τα ρούχα σας ταιριάζουν καλύτερα, η άσκηση είναι πιο εύκολη και η αυτοεκτίμησή σας είναι υψηλότερη. Ακολουθήστε μερικές απλές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μειώστε τις θερμίδες
Για να μειώσετε το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή απαιτείται να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη. Εάν τρώτε 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, θα χάνετε περίπου ½ κιλό  λίπους την εβδομάδα.

Κατανάλωση νερού
Πίνοντας αρκετό νερό κρατάτε την κοιλιά σας επίπεδη, επειδή το νερό είναι φυσικό διουρητικό. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άμα πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα, αποφεύγετε την κατακράτηση υγρών.

Μικρά και συχνά γεύματα
Έχοντας συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας διεγείρετε τον μεταβολισμό σας να δουλεύει συνέχεια. Κρατώντας τον μεταβολισμό σας σε υψηλό επίπεδο θα καίτε περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια περισσότερο λίπος.

Καταγράψτε τι τρώτε
Ορισμένοι από αυτούς που κάνουν δίαιτα αποτυγχάνουν επειδή δεν γνωρίζουν πόσες θερμίδες τρώνε ημερησίως. Υπολογίζοντας όμως πόσες θερμίδες λαμβάνετε καθημερινά θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής.

Ασκήσεις που βοηθάνε το καρδιαγγειακό σύστημα
Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολισμό σας, γι’ αυτό δοκιμάστε να κάνετε γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση για 30 λεπτά τουλάχιστον και έτσι κάψτε το λίπος της κοιλιάς. Χτίστε τους μύες Οι μύες απαιτούν θερμίδες για τη συντήρησή τους, γι’αυτό συνίσταται συγκεκριμένη άσκηση, σε μεγάλες μυϊκές ομάδες. Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής, τα οποία θα βρείτε σε κάθε γυμναστήριο.

Τρώτε λαχανικά
Τρώτε άφθονα λαχανικά όλη την ημέρα. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά, σας κρατάνε χορτάτους, ενώ επιβραδύνεται η πέψη υδατανθράκων και αποτρέπεται η πρόσληψη λίπους.

Ενισχύστε τη διαδικασία με την πρόσληψη πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα ισχυρό ενισχυτικό θρεπτικό συστατικό για το μεταβολισμό. Η διαδικασία της πέψης πρωτεϊνών είναι τόσο σύνθετη που καίει περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι το λίπος ή οι υδατάνθρακες. Προσθέστε μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης, όπως ασπράδια αυγών, στήθος κοτόπουλου ή άπαχο βοδινό κρέας σε κάθε γεύμα.

Κάντε έλεγχο σύστασης σώματος
Ένας από τους κινδύνους όταν κάνετε δίαιτα είναι η πιθανότητα απώλειας μυϊκής μάζας. Η απώλεια αυτή μειώνει τον μεταβολισμό σας, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της διατροφής και καθιστώντας πιο εύκολη την απόκτηση λίπους στην κοιλιά. Το να ελέγχετε τακτικά τη σύσταση του σώματός σας θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τη σχέση μεταξύ λίπους και μυών, προειδοποιώντας σας για τυχόν αρνητικές μεταβολές.

Ψάξτε για «κρυμμένες» θερμίδες
Οι θερμίδες μπορεί να κρύβονται στα γεύματά σας με διάφορους τρόπους. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με τρίμμα ψωμιού, βούτυρο ή σάλτσες περιέχουν συνήθως πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε. Τα ποτά, επίσης, είναι άλλη μία κοινή πηγή κρυμμένων θερμίδων, που μπορούν να καταναλωθούν στο τέλος της ημέρας.  Ετοιμάστε το φαγητό σας με ελάχιστα πρόσθετα συστατικά και προτιμήστε ποτά χωρίς ζάχαρη ή θερμίδες.