10 διατάσεις που μπορείς να κάνεις χωρίς να σηκωθείς από το κρεβάτι: για ποδηλάτες.

DSC01433Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα, 
Skirt Ride Editor.

Βαριέσαι να σηκωθείς; Κανένα πρόβλημα! Νιώσε πιο ανάλαφρος/-η το πρωί με αυτές τις ασκήσεις streching.


Τις περισσότερες φορές, εμείς οι ποδηλάτες, σηκωνόμαστε με το πρώτο φως της ημέρας, είμαστε δραστήριοι, μας αρέσουν οι εξωτερικοί χώροι και όχι τόσο το να καθόμαστε σπίτι. Αλλά υπάρχουν και για εμάς αυτές οι χουζούρικες ημέρες που θέλεις μόνο να κάτσεις ξαπλωμένος, να μη σηκωθείς από το κρεβάτι, να μην κάνεις ποδήλατο για σήμερα – δε χάλασε κι ο κόσμος! Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τη «βαρεμάρα» σου; Κάνοντας streching φυσικά! Να είστε ευγενικοί με το σώμα σας και μη ζορίσετε πολύ τα σημεία που στρετσάρουν, καθώς μόλις ξυπνήσατε!

 1. ΚόμπραDSC01441Εάν θεωρητικά κοιμάστε μπρούμυτα, τότε αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για να ξεκινήσετε. Οι ποδηλάτες φορτώνουν με πολύ ένταση την πλάτη τους και αυτή η στάση θα σας ανακουφίσει από τους πόνους. Πιέστε το κεφάλι και τον κορμό προς τα πίσω.
 2. Εμβρυακή στάση
  DSC01440Όσο βρίσκεστε σε θέση κόμπρας, φέρτε τα γόνατα σας κάτω από την κοιλιακή σας χώρα και σπρώξτε τα χέρια μπροστά όσο ανακάθεστε στις φτέρνες σας. Βοηθάει στην πλάτη. 
 3. ΓάταDSC01401
  Ανασηκωθείτε πάλι και καμπουριάστε την πλάτη σας ρίχνοντας το κεφάλι ελεύθερα κάτω. Ανακουφίζει μέση, πλάτη, ώμους, αυχένα. Πάρτε βαθιά ανάσα και συνεχίστε με τη Γάτα στο νούμερο 4.
 4. Γάτα Νο2DSC01402
  Αφήστε τον αέρα να βγει προς τα έξω όσο θα βγάζετε τον θώρακα από τα χέρια σας και θα ανασηκώνετε το πιγούνι σας προς τα πάνω, με την κοιλιά να κοιτάει κάτω. Ανακουφίζει τη μέση και την πλάτη.
 5. Hamstringhamstring
  Ξαπλώστε ανάσκελα και ευγενικά φέρτε το γόνατο στο στήθος σας. Διατηρήστε τη στάση σας για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τεντώστε. Μη ζορίσετε τα πόδια σας, να τα σταματάτε εκεί που φτάνουν από μόνα τους. Ανακουφίζει τα γόνατα και τα πίσω ισχία. Επαναλάβετε κάποιες φορές και μεταβείτε στο άλλο πόδι κάνοντας το ίδιο, ίσες φορές.
 6. Γλουτοί DSC01444
  Ώρα να ξαπλώσετε πάλι και να τοποθετήσετε το γόνατό σας πάνω από το σώμα σας – στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι γλουτοί είναι μύες – κλειδιά για την ποδηλασία, δύσκολα στρετσάρονται και αν έχει συσσωρευτεί πολύ ένταση τότε η περιοχή γύρω από τους γλουτούς και οι γλουτοί, έχουν δυσάρεστη αίσθηση. Διατηρήστε τη θέση σας για περίπου ένα λεπτό και συνεχίστε με το αντίθετο πόδι. Ανακουφίζει τους γλουτούς.
 7. PiriformisDSC01420
  Είναι τοποθετημένοι στο βάθος του γλουτού κι είναι αυτοί που τους δίνουν κίνηση. Όταν, λοιπόν, συσσωρεύεται ένταση στους γλουτούς, νιώθουμε πόνο σε αυτά τα σημεία. Όπως κάθεστε ανάσκελα ανασηκώστε το γόνατό σας και τοποθετήστέ το κοντά στο στήθος σας, έπειτα τοποθετήστε το άλλο πόδι κάτω από το πρώτο. Το πόδι που σπρώχνετε για τη διάταση είναι αυτό που βρίσκεται από κάτω και το σπρώχνετε προς τα «μέσα»! Μη ζορίσετε πολύ τον εαυτό σας. Ανακουφίζει τους γλουτούς.
 8. Πλάγια αναστροφή DSC01450
  Η πλάγια αναστροφή ανακουφίζει το έξω μέρος του τετρακέφαλου, ο οποίος όταν πιεστεί πολύ ή όταν συσσωρεύει πολύ ένταση μεταφέρει τον πόνο στα γόνατα, επομένως είναι σημαντική διάταση για ποδηλάτες. Καθίστε οκλαδόν, φέρτε το ένα πόδι άνω από το άλλω και τραβήξτε το πόδι προς τα έξω για να περιστρέψετε τον κορμό σας. Τοποθετήστε το άλλο χέρι πίσω από την πλάτη σας. Ανακουφίζει το πλάγιο μέρος της πλάτης, τον τετρακέφαλο και, κατά συνέπεια, τα γόνατα.
 9. Τετρακέφαλος και Γλουτοί DSC01436-001
  Και τα δύο αυτά σημεία του σώματός μας, όταν κάνουμε πετάλι, ενεργοποιούνται και γυμνάζονται. Τοποθετήστε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο όπως κι εάν κάνατε «προβολή», λυγίστε στο στρώμα το πίσω πόδι και πιάστε με το χέρι σας την πατούσα στο επάνω μέρος, έτσι θα στρετσάρετε τον τετρακέφαλο, τους γλουτούς και τα πίσω ισχία. Επαναλάβετε στο αντίθετο πόδι.
 10. ΠεταλούδαDSC01433
  Τελευταία και καλύτερη, η πασίγνωστη πεταλούδα, όπου ανακουφίζει ισχία, προσαγωγούς, απαγωγούς και γόνατα. Ανακαθίστε και λυγίστε τα πόδια σας, ενώστε τις πατούσες σας και κρατήστε ‘τες με τα χέρια σας, ενωμένες. Τοποθετήστε τα γόνατά σας επάνω και μέσα από την κλείδωση και πιέστε τα πόδια σας προς τα κάτω. Επαναλαμβάνω και είναι σημαντικό: μη ζορίσετε τον εαυτό σας παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.

Μετά από αυτό θα νιώσετε καλύτερα, ανακουφισμένοι και θα σας έρθει η όρεξη να σηκωθείτε επιτέλους από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε με χαμόγελα την ημέρα σας! Καλημέρα λοιπόν!