Την πατήσατε… την πινέζα!

mastoremataΔε χρειάζεται να ανησυχείτε!
Ήρθε η ώρα να μάθουμε με την καθοδήγηση του Αποστόλη πως να κολλάμε τη σαμπρέλα.

Επισκευή της τρύπιας σαμπρέλας
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι το λάστιχό μας χάνει αέρα, αποφεύγουμε να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε, καθότι χωρίς αέρα το ελαστικό αλλά και ο τροχός μπορεί να υποστεί σημαντική ζημιά. Φέρνουμε το ποδήλατο σε σημείο όπου είμαστε άνετοι και ασφαλείς από άλλα τροχοφόρα και για μεγαλύτερη ευκολία στη διαδικασία επισκευής αναποδογυρίζουμε το ποδήλατο, ώστε η σέλα και το τιμόνι να ακουμπούν στο έδαφος.

Βήμα 1:
Έχοντας αναποδογυρισμένο το ποδήλατο για να στηρίζεται στο έδαφος, χρησιμοποιούμε τα λεβιεδάκια προκειμένου να ελευθερώσουμε τη μία πλευρά του ελαστικού από το στεφάνι του τροχού για να έχουμε πρόσβαση στη σαμπρέλα. Κατά τη διαδικασία προσέχουμε τοποθετώντας τα λεβιεδάκια ανάμεσα στο ελαστικό και το στεφάνι να μην την σκίσουμε εμείς.

Βήμα 2:
Έχοντας βγάλει ολόκληρη τη μία πλευρά του ελαστικού από το στεφάνι πιάνουμε με τα χέρια μας τη σαμπρέλα από το εσωτερικό και την τραβάμε σιγά σιγά προς τα έξω προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να την ελέγξουμε για να εντοπίσουμε την τρύπα.

Βήμα 3:
Αφού ολοκληρώσουμε το βήμα 2, ελέγχουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας την εσωτερική πλευρά του ελαστικού, ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει καρφωμένο στο ελαστικό το αντικείμενο το οποίο προκάλεσε το σκάσιμο. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε το αντικείμενο (πχ πινέζα) το απομακρύνουμε.

Βήμα 4:
Έχοντας τραβήξει τη σαμπρέλα έξω από το ελαστικό, με τη χρήση της τρόμπας φουσκώνουμε τη σαμπρέλα αρκετά, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε το σημείο από όπου υπάρχει διαρροή αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την προσεκτική οπτική παρατήρηση, είτε πιο αποτελεσματικά φέρνοντας τη σαμπρέλα κοντά στο αυτί μας.

Βήμα 5:
Μόλις εντοπίσουμε την τρύπα, ξεφουσκώνουμε τη σαμπρέλα και με το κομμάτι γυαλόχαρτου το οποίο βρίσκουμε στο κιτ επισκευής, τρίβουμε το σημείο της τρύπας προκειμένου η περιοχή να γίνει πιο τραχιά για να κολλήσει το μπάλωμα.

Βήμα 6:

Κολλάμε προσεκτικά το μπάλωμα πάνω από την τρύπα και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το μπάλωμα και ταυτόχρονα φροντίζουμε να έχει κολλήσει χωρίς να είναι ζαρωμένο.

Βήμα 7:
Έχοντας σιγουρευτεί ότι το μπάλωμα έχει κολλήσει με επιτυχία, φουσκώνουμε ξανά τη σαμπρέλα τόσο όσο να αρχίσει να παίρνει σχήμα και την τοποθετούμε σιγά σιγά μέσα στο ελαστικό.

Βήμα 8:
Μόλις τοποθετήσουμε όλη τη σαμπρέλα στο ελαστικό, αρχίζουμε από το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα να πιέζουμε τα τοιχώματα του ελαστικού για να τοποθετηθεί ξανά στο στεφάνι. Το τελευταίο τμήμα που θα χρειαστεί να μπει στο ελαστικό μπορεί να χρειάζεται περισσότερη δύναμη για να «καβαλήσει» και να μπεί στο στεφάνι. Αφού τοποθετηθεί ολόκληρο το ελαστικό στο στεφάνι, φουσκώνετε τη σαμπρέλα και είστε έτοιμες για αναχώρηση.