Προβληματα στην ποδηλασία και πώς αντιμετωπίζονται

1Aπό τους: Σταύρο Τόιλο P.T., Mphil, Dipl Acupuncture και Κώστα Ψαρογιώργο P.T.,Int Fellow, Dipl Chiropractor, Υπευθύνους Τμήματος Φυσικοθεραπείας Ιασώ General.

Η λέξη τραυματισμός δεν είναι ξένη σε όσους ασχολούνται ενεργά με την ποδηλασία.
Με χαρά όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την ποδηλασία.
Η ενασχόληση αυτή έχει πολλά οφέλη και μας προσφέρει πολλές χαρές. Κάποιες φορές όμως, η λάθος χρήση, η ελλιπής  ενημέρωση, η υπερβολή, ή κάποιοι τυχαίοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, ή τραυματισμούς.

Η καλύτερη γνώση και ενημέρωση γι’ αυτά τα προβλήματα θα μας βοηθήσει στην καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπισή τους.

Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στην ποδηλασία, μαζί με κάποια tips για την αντιμετώπισή τους.

• Πόνος στην σπονδυλική στήλη:
Ο ποδηλάτης μπορεί να νιώσει πόνο στον αυχένα όταν μένει σε μία θέση στο ποδήλατο για πολύ ώρα. Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγεις κάτι τέτοιο είναι να κάνεις κινήσεις χαλάρωσης στους ώμους και διατάσεις στον αυχένα, για να ηρεμήσεις την τάση στους μυς αυτούς. Η κακή στάση στο ποδήλατο και η λάθος ρύθμιση αυτού, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι ή καμπτήρες του ισχίου, αυξάνουν την τάση στην λεκάνη και δημιουργούν πόνους και προβλήματα στην μέση και κατ΄επέκταση σε όλη την σπονδυλική στήλη. Η τακτική και επιμελής (σε καθημερινή βάση) διάταση των μυών των κάτω άκρων βοηθά στην αποφυγή τέτοιων πόνων.

• Τραυματισμοί του δέρματος
Αρκετά συχνοί μετά από πτώσεις και λόγω της τριβής που δημιουργείται. Ο κατάλληλος ρουχισμός προσφέρει μόνο μία μικρή προστασία σε τέτοιους τραυματισμούς. Το πρώτο πιο σημαντικό βήμα μετά από ένα τραυματισμό του δέρματος είναι ο εκτενής καθαρισμός της περιοχής. Για τον καθαρισμό χρειαζόμαστε άφθονο νερό, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση του σαπουνιού, κάνοντας το κατάλληλο τρίψιμο στην περιοχή για να καθαρίσει καλά. Η χρήση οινοπνεύματος ή οξυζενέ δεν είναι απαραίτητες, καθώς δεν υπερέχουν του καθαρισμού με σαπούνι. Στη συνέχεια ένα μη αυτοκόλλητο επίθεμα όπως το second skin, ή κάποιο παρόμοιο, τοποθετείται για την προστασία της πληγής. Η καθημερινή περιποίηση και καθαρισμός της πληγής είναι απαραίτητα, ενώ σε μεγαλύτερες πληγές πρέπει να αναζητούμε περαιτέρω ιατρικές συμβουλές και υπηρεσίες.

Μυικές θλάσεις
Η λάθος θέση στο ποδήλατο ή υπερπροπόνηση μπορεί να οδηγήσουν σε μυικούς τραυματισμούς-θλάσεις. Η βαρύτητά τους κυμαίνεται από ένα απλό τράβηγμα, έως μία πολύ σοβαρή θλάση. Σε οποιαδήποτε υποψία μυικού τραυματισμού θα πρέπει να σταματούμε την έντονη ποδηλασία και να προσφεύγουμε στους ειδικούς. Η παγοθεραπεία, η ανύψωση του σκέλους, η ξεκούραση και η ελαστική περίδεση αποτελούν τις χρυσές συμβουλές άμεσης αντιμετώπισης.
Η διόρθωση της θέσης του ποδηλάτη, το σωστό ζέσταμα, οι επαρκείς διατάσεις (πριν και μετά) , η σωστή διατροφή, η συνεχής ενυδάτωση και η σταδιακή αύξηση της προπόνησης είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν την εμφάνιση μυικών τραυματισμών.

• Πόνος ή μούδιασμα καρπού και αντιβραχίου
Ο ποδηλάτης πρέπει να έχει τα χέρια του λυγισμένα πάνω στο ποδήλατο. Όταν πέφτεις σε ανωμαλία στον δρόμο, λυγίζεις λίγο τους αγκώνες για να δράσουν σαν αμορτισέρ και να απορροφήσουν τους κραδασμούς.
Οι πόνοι και τα μουδιάσματα μπορούν να αποφευχθούν εάν εναλλάσσεις την πίεση από την εσωτερική στην εξωτερική μεριά της παλάμης και προσέχεις οι καρποί να μην πέφτουν κάτω από το επίπεδο της χειρολαβής. Βεβαίως και τα ειδικά γάντια (με ενίσχυση) είναι απαραίτητα, καθώς και οι διατάσεις στα χέρια και στους καρπούς πριν και μετά την ποδηλασία.

• Πόνοι στο γόνατο
Το γόνατο είναι η άρθρωση που εμφανίζει τους περισσότερους τραυματισμούς – ενοχλήσεις στους ποδηλάτες.
Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στην προπόνηση, όπου το γόνατο συχνά υπερχρησιμοποιείται ή τραυματίζεται.
Η διάγνωση προβλημάτων στο γόνατο συνήθως απαιτεί την διάγνωση και τη βοήθεια του ειδικού.
Τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από κακή θέση στο ποδήλατο, κακή τοποθέτηση των ειδικών πεντάλ ή από σφιχτούς υπερπροπονημένους μυς, ειδικά σε κρύες, υγρές ημέρες ή ημέρες με έντονο αέρα.
Η αθλητική μάλαξη, η εντριβή με πάγο και οι προσεχτικές διατάσεις είναι απαραίτητα εργαλεία σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε πιο έντονες περιπτώσεις η ξεκούραση ή η λήψη κάποιων ειδικών φαρμάκων μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετα, αλλά μόνο κατόπιν της συμβουλής του ειδικού γιατρού.

Πηγή: MBike