Ώρα για διαλογισμό

pixelplus_LARGE_t_2_20333_type90165Πηγή ΜΒike

Από τον Δημήτρη Κολομβάτσο

Η γιόγκα, μια πρακτική που χρονολογείται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, έχει μεγάλα οφέλη για τους ποδηλάτες.

Στον πυρήνα της, είναι μια άσκηση για το σώμα και το μυαλό που οδηγεί σε μεγαλύτερη αερόβια αντοχή, σε ευλυγισία και σε συγκέντρωση. Πολλοί από τους ελίτ ποδηλάτες χρησιμοποιούν τη γιόγκα ως μέρος ενός επιτυχούς προπονητικού προγράμματος, όπως ο νικητής του Tour De France 2012, Bradley Wiggins. Ο Wiggο χρησιμοποιεί τη γιόγκα για την αυξημένη συγκέντρωση που του δίνει στο ποδήλατο, ενώ άλλοι αθλητές τη χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την αντοχή και για να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

Υπάρχουν πολλές στάσεις και παραλλαγές στη γιόγκα, αλλά για την ανάγκη του άρθρου θα παρουσιάσουμε στάσεις που υπάρχουν σε κάθε πρακτική και εστιάζουν περισσότερο στις ανάγκες της ποδηλασίας.

pixelplus_LARGE_t_2_20333_type90165CHATURANGA
H Chaturanga ή «χαμηλή σανίδα» στοχεύει στο επάνω μέρος της πλάτης, στους γοφούς, στην κοιλιά, στους θωρακικούς μύες στο μπροστινό μέρος του θώρακα, και στους τρικέφαλους. Συνήθως αυτή η στάση γίνεται μετά τη σανίδα και η κίνηση αποτελεί πρόκληση αν γίνει αργά και για μεγαλύτερη διάρκεια. Επίσης, είναι μια παρόμοια κίνηση με το κράτημα πάνω στο τιμόνι ενός ποδηλάτου, ειδικά σε ποδήλατο βουνού.

pixelplus_LARGE_t_2_20329UPWARD FACING DOG
Η στάση του «πάνω σκύλου» ακολουθεί αυτήν της «χαμηλής σανίδας» και στοχεύει στο πάνω μέρος της πλάτης, τους ώμους και τα χέρια για τη δύναμη, αλλά επίσης διατείνει το μπροστινό μέρος του σώματος από τους καμπτήρες του ισχίου έως στους μύες του επάνω μέρος του στήθους. Μελέτες έχουν δείξει πως η γιόγκα βελτιώνει την ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος από την αυξανόμενη επέκταση του θωρακικού τοιχώματος και του βιαίως εκπνεόμενου όγκου του πνεύμονα, ένα μεγάλο όφελος για τους ποδηλάτες.

pixelplus_LARGE_t_2_20330DOWNWARD FACING DOG
H στάση του «κάτω σκύλου» συχνά ακολουθεί αυτήν του «πάνω σκύλου» και είναι εξαιρετική διάταση για τους γοφούς, τις γάμπες και τους δικέφαλους μηριαίους. Είναι επίσης, μια δυναμική στάση για τους βραχίονες, τους ώμους και την πλάτη. Η στάση του «κάτω σκύλου» συνήθως κρατιέται για πέντε αναπνοές πριν από τη μετάβαση στην επόμενη στάση.

pixelplus_LARGE_t_2_20331WARRIOR ONE
Η στάση του «πρώτου πολεμιστή» με τη μετατόπιση των ώμων προς τα επάνω και το ένα πόδι προς τα εμπρός σε βαθύ κάθισμα, εστιάζει στην ενδυνάμωση του κορμού, των γοφών και των τετρακέφαλων, ενώ διατείνει ταυτόχρονα και τους καμπτήρες του ισχίου. Οι στάσεις με ένα πόδι είναι εξαιρετικές για τους ποδηλάτες και η γιόγκα έχει αρκετές. Κρατώντας αυτήν τη στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να νιώσετε ένα πραγματικά έντονο κάψιμο για το πόδι.

pixelplus_LARGE_t_2_20332SIDE ARM BALANCE
Η «πλευρική σανίδα» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η γιόγκα γυμνάζει κάθε μέρος του σώματος. Στοχεύει στους πλάγιους μύες του κορμού. Η εκγύμναση αυτών των μυών είναι σπάνια για τους ποδηλάτες, και επηρεάζει σημαντικά τη θέση του σώματος επάνω στο ποδήλατο.