Όταν ανοίγουν οι ουρανοί… εσείς θα κλειστείτε μέσα;

pic-of-the-day-rainy-day-cycling-brentonsaloΕντάξει, μπορεί να μένουμε σε μία χώρα γνωστή για τον ηλιόλουστο καιρό, ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι χειμωνιάτικες μέρες που τα σύννεφα γκριζάρουν και την ρίχνουν τη βροχούλα τους. Αν δεν είστε από εκείνες που είναι φτιαγμένες από ζάχαρη και δεν φοβάστε μήπως «λιώσετε», σας έχουμε δέκα συμβουλές σχετικά με το τί πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε ποδήλατο «υποβρύχια».

1. Οδηγείτε πιο αργά απ’ ότι συνήθως, υπολογίζοντας ότι ο χρόνος επιβράδυνσης θα είναι μεγαλύτερος.

2. Δοκιμάστε τα φρένα σας στο υγρό οδόστρωμα,για να εξοικειωθείτε στις νέες συνθήκες. Αν έχετε δισκόφρενα, θα είστε πιο ασφαλής. Αν χρησιμοποιείτε παραδοσιακά v-brakes, το νερό στις ζάντες καθιστά την αποτελεσματικότητά τους περιορισμένη σε σχέση με μια «στεγνή» μέρα. Πιέζετε τις μανέτες των φρένων απαλά και προοδευτικά.

3. Μην αμελείτε να ελέγχετε την κατάσταση των ελαστικών σας. Όπως και στο αυτοκίνητο ή κάθε άλλο μέσο μετακίνησης που χρησιμοποιεί ελαστικά, ένα καλής ποιότητας και κατάστασης ελαστικό παρέχει ασφάλεια και εξασφαλίζει καλό κράτημα και καλό φρενάρισμα.

4. Χρησιμοποιείτε τα φώτα σας ώστε να κάνετε την παρουσία της περισσότερο αισθητή. Έχετε πάντα αναμμένο τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω φωτάκι σας.

5. Προφυλάξτε τα πράματα που κουβαλάτε τοποθετώντας τα σε ειδικές, ανθεκτικές στη βροχή, τσάντες μεταφοράς ή – αν δεν έχετε – σε πλαστικές σακούλες. Μια καλή ποδηλατική τσάντα θα αποδειχτεί σωτήρια!

6. Φορέστε αδιάβροχο που θα καλύπτει όλο σας το σώμα ώστε να βραχείτε όσο το δυνατό λιγότερο ή καμπαρντίνα. Τώρα, αν η βροχή σας έπιασε «εξ’απροόπτου», απλά θα βραχείτε. Αλλάξτε ρούχα και στεγνώστε τα βρεγμένα μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

7. Ένα ζευγάρι γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από το κρύο.

8. Ένα κράνος θα σας προσφέρει περισσότερη προστασία και από τη βροχή.

9. Επιλέξτε παπούτσια ανθεκτικά στο νερό.

10. Έχετε υπόψη ότι και άλλοι οδηγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν βρέχει, για αυτό πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικές.

vroxiΌταν τίποτα δεν μας σταματά…
Είναι διαφορετικό το να οδηγεί κάποιος μια μέρα που ψιχαλίζει ελαφρά από το να κινείται με ποδήλατο στη διάρκεια νεροποντής που όλοι οι δρόμοι πλημμυρίζουν – στην Ελλάδα ζούμε… Στην πρώτη περίπτωση, απλώς ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές και πηγαίνετε στη δουλειά σας εύκολα και διασκεδαστικά. Στη δεύτερη, καλό είναι να συνδυάσετε ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στη δυνατή βροχή.

Τι να πούν και στο Λονδίνο που ο ήλιος για αυτούς είναι μια ευχάριστη έκπληξη! Κάντε τη βροχή σύμμαχο, απολαμβάνοντας κάθε ποδηλατική σας στιγμή σε πιο αργούς ρυθμούς γιατί τίποτα δεν πρέπει να μας στερεί την ελευθερία κίνησης, σκέψης και δράσης. Άλλωστε αν δεν υπήρχε η βροχή, δεν θα υπήρχε ούτε το ουράνιο τόξο!