Υλικά για 6 μερίδες: 1200 γρ. σπάλα από μοσχάρι για ψητό, 1 μέτριο κρεμμύδι, 3 κλωναράκια σέλινο, 1 μέτριο καρότο, 2 γαρύφαλλα, 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο, 250ml ζωμό λαχανικών, 1 ποτηράκι κόκκινο ημίγλυκο κρασί, 2 ποτηράκια λευκό ξηρό κρασί, 5 κουτ. σούπας μηλόξιδο, αλεύρι, λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και το σκόρδο. Αλευρώστε το κρέας και ζεστάνετε 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, προσθέστε το κρέας και γυρνάτε το μέχρι να ροδίσει (σε δυνατή φωτιά).
- Βγάλτε το από τη φωτιά και ξεφορτωθείτε το λίπος από το σκεύος. Ξαναβάλετε το κρέας, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, τα ψιλοκομμένα υλικά και τα γαρύφαλλα, τα υπόλοιπα αρωματικά και πιπέρι.
- Ρίξτε τα κρασιά και το ξύδι, αφήστε το κρέας να βράσει για 1-2 λεπτά, σκεπάστε το και αφήστε το μέχρι να εξατμιστούν τα κρασιά.
- Ρίξτε το ζεστό ζωμό, σκεπάστε και ψήστε μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από μύλο, να ζεστάνετε και να σερβίρετε.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα (~ 180 γρ. ψημένο φιλέτο)
Ενέργεια: 653 Kcal
Πρωτεΐνες: 56,6 g
Υδατάνθρακες: 4,3 g
Λίπη: 40,12 g
Φυτικές ίνες: 0,7 g
B12: 4,5 mg
B6: 0,6 mg
C: 2,8 mg
A: 405 RE
E: 2,1 mg
Ca: 37,7 mg
Fe: 7,2mg
Συνταγή_Από τον Δημήτρη Πέτσιο, MS Διαιτολόγος-Διατροφολόγος