Ρεβυθοσαλάτα με ταχίνι – κοινώς χούμους. Το hummus (χούμους) είναι ένα spread από πολτοποιημένα ρεβίθια με ταχίνι.
Πηγή: MBike
Χαρά Σκουλαρίκη,Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
www.nutrinews.gr
Τα ρεβίθια είναι όσπριο και από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης καλής βιοδιαθεσιμότητας. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνες. Δεν περιέχουν νάτριο ή χοληστερόλη.
Το ταχίνι, αγαπημένη τροφή των ποδηλατών – και όχι μόνο – είναι πολτός σουσαμιού και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη Ε.
Υλικά:
• 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
• 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
• χυμός από 1 λεμόνι
• 4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• Αλάτι, καυτερή πάπρικα
Εκτέλεση:
1. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το σκόρδο και το ταχίνι
2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3. Όταν γίνει το μείγμα λείο, προσθέτουμε αλάτι, λεμόνι και συνεχίζουμε την ανάμειξη μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα
4. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερο λεμόνι αν μας αρέσει ή μία-δύο κουταλιές νερό, αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό
5. Μεταφέρουμε το χούμους στο μπολ σερβιρίσματος, στρώνουμε την επιφάνεια και μετά κάνουμε κυκλικά αυλάκια με ένα πιρούνι
6. Ραντίζουμε με μία-δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, πάπρικα και ρίχνουμε από πάνω το μαϊντανό
7. Το αφήνουμε αρκετή ώρα στο ψυγείο