Το Skirt Ride της άνοιξης

4o-sk_2016_25Η Ms Pepper 96.6 με ποδήλατο στην Αθήνα
Το πρώτο Skirt Ride της άνοιξης ήταν μία διοργάνωση παρέα με τον Pepper 96.6 που ακολούθησε τη διαδρομή των Athens Bikes στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιδέα του πρώτου Skirt Ride της άνοιξης, ήταν να γνωρίσουμε τα Athens Bikes, τον πρώτο σταθμό κοινόχρηστων ποδηλάτων της Αθήνας και να ακολουθήσουμε τη μία από τις δύο διαδρομές τους.

Η βόλτα αυτή, έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ms Pepper του Pepper 96.6, που συνέχιζαν όλη την ημέρα στο Booze, με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, live και dj sets από τους παραγωγούς του Pepper 96.6.

Πανταχού παρών, ο ίδιος ο διευθυντής του σταθμού, ο Γιώργος Μουχταρίδης, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στην Τεχνόπολη, νωρίς το πρωί για να πάρει το ποδήλατό του – ένα από τα Athens Bikes φυσικά!

Με μια μικρή… Κυριακάτικη καθυστέρηση μισής ώρας, η βόλτα ξεκίνησε, με την ουσιαστική και πολύτιμη παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας. Δύο μοτοσικλέτες και δύο ποδήλατα, φρόντισαν ώστε να περνάνε τα ποδήλατα με ασφάλεια τις διασταυρώσεις και να λύνονται διάφορα… απρόοπτα που ήταν επόμενο να εμφανιστούν Κυριακή πρωί σε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Η βόλτα ξεκίνησε από την Τεχνόπολη, ακολούθησε τον πεζόδρομο της Ερμού για να μπει στου Ψυρρή, να περάσει από την Αθηνάς και στη συνέχεια να ακολουθήσει την Αιόλου. Από κει και μέσω της Κολοκοτρώνη κατευθυνθήκαμε προς Έρμου πάλι, Βουλής και χωθήκαμε στην Πλάκα. Κάνοντας μερικές βόλτες στα στενά της Πλάκας, βγήκαμε στην Μητροπόλεως και από κει ξανά στην Ερμού απ’ όπου και επιστρέψαμε.

Η βόλτα ήταν 7.7 χιλιόμετρα, απόσταση που διανύσαμε σε περίπου 45 λεπτά με την Αθήνα να είναι σε πολλά σημεία απροσπέλαστη από πεζούς και αυτοκίνητα – προ τελευταίο Σαββατοκύριακο Αποκριάς βλέπετε… Όμως τα ποδήλατά μας φάνηκαν αρκετά ευέλικτα, η Δημοτική Αστυνομία εξαιρετικά αποτελεσματική και η παρέα μας δεν «κόλλησε» πουθενά!

Στην επιστροφή, ξεδιψάσαμε με παγωμένο Mastiqua και δώσαμε ραντεβού για το επόμενο Skirt Ride.

Διαπιστώσεις της ημέρας; Η Αθήνα είναι μια πανέμορφη πόλη. Είναι όμως και μια πόλη δύσκολη για τους πολίτες της, τους πεζούς ή τους χρήστες ποδηλάτου. Κι έχει γίνει δύσκολη ακόμα και για τους χρήστες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αφού αναγκάζονται μονίμως να παρανομούν για να… επιβιώσουν. Πολλά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες παρκαρισμένες οπουδήποτε και έλλειψη… κοινής λογικής γιατί δεν ξέρουμε πώς αλλιώς μπορεί να ονομάσει κάποιος την απόφασή του να προσπαθήσεις να φτάσεις ως την καρδιά της Πλάκας με το αυτοκίνητό σου, Κυριακή μεσημέρι, και να περιμένεις μέχρι και 15 λεπτά ώσπου να καταφέρεις να στριμώξεις το αυτοκίνητό σου σε ένα από τα λιγοστά (ευτυχώς) parking της περιοχής. Όταν το μετρό είναι δίπλα…

Αποτέλεσμα του παραπάνω παραλογισμού φυσικά να προκαλείται μποτιλιάρισμα στα μικρά στενάκια του κέντρου, θόρυβος και εκνευρισμός. Και, το χειρότερο, να έχουμε σχεδόν μάθει να ζούμε με αυτό.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Skirt Ride: σε πείσμα όλων των παραπάνω, μια παρέα γυναικών – με αρκετούς πλέον άντρες να συμμετέχουν είτε σε ρόλο συνοδού ή προσωπικού υποστήριξης – να βγαίνουν μια βόλτα με το ποδήλατό τους στο κέντρο, σχεδόν «αδιαφορώντας» για την κατάσταση τρέλας που επικρατεί. Και ουσιαστικά αποδεικνύοντας πως το ποδήλατο στην πόλη παραμένει το πιο απλό, λογικό και πρακτικό μέσο για να κινηθείς. Και, φυσικά φορώντας τα πιο όμορφα ρούχα σου κι όχι ντυμένος σαν αθλητής ή αθλήτρια του… Γύρου Γαλλίας.

Το Skirt Ride, όπως το βλέπουμε εμείς, είναι μια προσπάθεια τακτικής υπενθύμισης πως το ποδήλατο αποτελεί μια επιλογή! Χωρίς να ενοχλεί, χωρίς να μολύνει, χωρίς να προκαλεί ατυχήματα, χωρίς να κάνει θόρυβο – εκτός από τα κουδουνάκια – αποτελεί μια επιλογή για όλους σε μια πόλη προς το παρόν δύσκολη που εμείς θέλουμε να την κάνουμε και να γίνει πιο ανθρώπινη.

Μια πόλη με πολίτες. Με ποδήλατα, με πεζούς με κόσμο στο δρόμο που δε θα ενοχλείται από τα μαρσαρίσματα, το θόρυβο και τις εξατμίσεις. Μια πόλη που δεν θα καταλαμβάνουν κάθε της ελεύθερο εκατοστό τα αυτοκίνητα. Μια πόλη για να ζεις δηλαδή…

Αυτός είναι ο στόχος του Skirt Ride και φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει πολλές κοπέλες να τον συμμερίζονται και να βάζουν κάθε φορά το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, απλώς δηλώνοντας «παρούσα»!

Κι αν χάσατε το πρώτο “Ms Pepper” Skirt Ride της άνοιξης, σύντομα θα ακολουθήσει το επόμενο!

4o-sk_2016_3 4o-sk_2016_8 4o-sk_2016_14 4o-sk_2016_24 4o-sk_2016_33 4o-sk_2016_37 4o-sk_2016_39 4o-sk_2016_40 4o-sk_2016_41 4o-sk_2016_43 4o-sk_2016_62 4o-sk_2016_66 4o-sk_2016_67 4o-sk_2016_69 4o-sk_2016_70