Το όραμα της Ideal για το 2015 είναι ηλεκτρικό και ακούει στο όνομα… ORAMA

IDEAL_DIPIXO_PEDELEC.inddΤο πρώτο ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση της ελληνικής εταιρείας, το ORAMA, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, όχι επειδή περιμέναμε κάτι λιγότερο από την Ideal αλλά γιατί η υλοποίησή του – σε συνδυασμό με το εκπληκτικό σύστημα Steps της Shimano – αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σύγχρονες και ουσιαστικές προτάσεις αστικής μετακίνησης.

Το Orama 320-ED, βασίζεται σε ένα εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο από την αρχή αλουμινένιο πλαίσιο που προορίζεται για ηλεκτρική υποβοήθηση. Βασίζεται στη λογική του «low step», για εύκολη πρόσβαση σε συνθήκες πόλης και έχει φτιαχτεί λαμβάνοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μέγιστη ακαμψία σε συνδυασμό με την άνεση στη χρήση. Ειδικές επεμβάσεις και ενισχύσεις σε καίρια σημεία από τη μία αλλά και το σχήμα των σωλήνων που είναι τύπου «δέλτα» από την άλλη, παρέχουν στο πλαίσιο υψηλά επίπεδα ακαμψίας που θα ενθουσιάσουν τον έμπειρο ποδηλάτη αλλά και θα διευκολύνουν τη ζωή του απλού χρήστη καθώς το ποδήλατο θα «υπακούει» σε κάθε εντολή του αναβάτη του.Οι 28άρηδες τροχοί, σε συνδυασμό με το σύστημα ηλεκτρονικών εσωτερικών ταχυτήτων Alfine Di2 δημιουργούν ένα σύνολο τελευταίας τεχνολογίας που εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και την ευχρηστία του. Η αίσθηση της ηλεκτρονικής Alfine είναι μοναδική και οι 8 ταχύτητες που διαθέτει είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται ένας ποδηλάτης για την αστική μετακίνηση.Η ανάρτηση που διαθέτει είναι η RST Vita RL 60mm, με δυνατότητα ηλεκτρονικού κλειδώματος από το τιμόνι – μια επιλογή ιδιαιτέρως θεμιτή στην κατηγορία του ποδηλάτου. Η ανάρτηση της RST ανταποκρίνεται θαυμάσια σε συνθήκες πόλης ενώ η δυνατότητα κλειδώματος από το τιμόνι διευκολύνει στην κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων σε ευθείες.

Και πάμε τώρα στην «καρδιά» του ποδηλάτου, που δεν είναι άλλη από το σύστημα Steps της Shimano. Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης της εταιρείας το οποίο, όπως ήδη έχουμε γράψει, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πρώτη του επίσημη παρουσίαση στην Ευρώπη – στη Βουδαπέστη – και μείναμε έκπληκτοι!

Το Steps είναι το σύστημα που θα πηγαίνει την ηλεκτρική υποβοήθηση στο επόμενο στάδιο καθώς είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μια «ποδηλατική» εταιρεία – και μάλιστα με την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία της Shimano – και αυτό σημαίνει πολλά για τους ποδηλάτες. Το Steps παρέχει την απόλυτη «ποδηλατική» αίσθηση. Πρόκειται για ένα σύστημα που ενσωματώνεται θαυμάσια στο ποδήλατο, λειτουργεί στη μεσαία τριβή και δίνει μια αίσθηση υψηλής προοδευτικότητας που σε καμιά περίπτωση δε θυμίζει τα ηλεκτρικά του παρελθόντος. Φυσικά είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους και τη φυσική κατάσταση του αναβάτη, ενώ σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική Alfine πηγαίνει την έννοια μετάδοση σε… άλλο επίπεδο και μοιάζει βγαλμένο από το μέλλον.

Η αίσθησή του μόνο με ένα test ride μπορεί να κατανοηθεί και πιστεύουμε – το είχαμε γράψει και σε προηγούμενο τεύχος – πως είναι το σύστημα που θα βάλει πλέον τα ποδήλατα ηλεκτρικής υποβοήθησης στη ζωή των πολιτών.

Συνολικά, πρόκειται για ένα ποδήλατο που αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία του καθώς συνδυάζει τον όμορφο σχεδιασμό ενός ποιοτικού, άκαμπτου πλαισίου με ένα υψηλής ποιότητας σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης και περιφερειακά επίσης υψηλής κατηγορίας.

Το ORAMA παρουαστηκε πρώτη φορά επίσημα στο Eurobike, στη Γερμανία και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα αποτελέσει μια επιλογή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες – άλλωστε, όπως είναι γνωστό η Ideal εξάγει ποδήλατα σε πάνω από 10 χώρες στην Ευρώπη. Θα είναι λοιπόν μεγάλη χαρά για όλους να δούμε για το 2015 ένα ελληνικό ποδήλατο να αποτελεί την επιλογή Γερμανών, Αυστριακών, Σκανδιναβών και λοιπών κεντροευρωπαίων και να κυκλοφορεί περήφανα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Πηγή: MBike