Της ρόδας τα προβλήματα

1Μικρές συμβουλές για «μεγάλες» ποδηλατικές ανησυχίες
Μια βόλτα με το ποδήλατο είναι σίγουρα ένας τρόπος να ανταμείψετε τον εαυτό σας μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή στο σπίτι, μία στιγμή που σταματήσετε για λίγο τη φροντίδα των άλλων και θα βάλετε τον εαυτό σας σε πρώτη προτεραιότητα, ένας γρήγορος και ευχάριστος τρόπος μετακίνησης που σας επιβραβεύει με καλύτερη διάθεση.

Σίγουρα είναι και η αρχή όμως από μια σειρά ποδηλατικών, μικρών ευτυχώς, προβλημάτων που δεν έχετε σκεφτεί ότι είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπίσετε.

Επειδή, όμως, μια ποδηλάτισσα οφείλει να είναι προετοιμασμένη και να μην αφήνει τα πράγματα στη μοίρα τους, βάλτε τα κράνη σας και ακολουθείστε μας…

Όλοι στο τρέξιμο
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που θα ανακαλύψετε αρχίζοντας τις πρώτες σας βόλτες είναι ότι εκτός από το ποδήλατό σας «τρέχουν» και τα μάτια σας τα οποία βασικά επηρεάζονται από τον αέρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνετε απεριποίητη απλά θα πρέπει να επενδύσετε σε αδιάβροχα προϊόντα μακιγιάζ, ιδιαίτερα για την περιοχή των ματιών, όπως μάσκαρα και μολύβι. Αν και συνήθως αυτά τα προϊόντα λανσάρονται από τις εταιρείες καλλυντικών συνήθως για χρήση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καλό είναι να τα εντάξετε και στο καθημερινό χειμερινό πρόγραμμα φροντίδας σας.

Άλλωστε μια ματιά στον καθρέφτη σας μετά από μια ποδηλατική διαδρομή όπου θα προσπαθείτε να ανακαλύψετε ποια είναι αυτή η υπέροχη ποδηλάτισσα με τα μουντζουρωμένα μάτια που σας κοιτάει είναι αρκετή για να σας πείσει.

Μην το κάνετε: Αν θέλετε να πλασάρετε ένα δικό σας τρόπο μακιγιάζ bike smoky. Ποιος ξέρει… μπορεί να κάνετε μόδα.

Το πολυτιμότερο
Μπορεί ο πιο πιστός φίλος της γυναίκας να είναι τα διαμάντια, το πιο πολύτιμο όμως, και ευτυχώς και το φθηνότερο, είναι το νερό, το οποίο και θα πρέπει να φροντίζετε να πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα τις ημέρες που χρησιμοποιείτε το ποδήλατο περισσότερη ώρα ή όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές θα πρέπει να φροντίζετε να έχετε πάντα μαζί σας και να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας ή να βρείτε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε λιγάκι σταματώντας σε ένα περίπτερο.

Φυσικά από την αφυδάτωση που προκαλείτε λόγω της καθημερινής επαφής σας τόσο με τις διαθέσεις του καιρού όσο και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις σύγχρονες πόλεις, δε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν ούτε η επιδερμίδα σας ούτε και τα μαλλιά σας που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα δείχνοντας το χειρότερό τους πρόσωπο στο τέλος της ημέρας. Επαναφέρετέ τα στην αρχική τους κατάσταση με ειδικές ενυδατικές μάσκες που υπάρχουν στο εμπόριο σχεδόν για κάθε εκατοστό του σώματός σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε το κατάλληλο προϊόν στην περιοχή για την οποία προορίζεται (συνήθως η περιοχή του προσώπου και των μαλλιών έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα) για περίπου 5-10 λεπτά και μετά αφαιρείτε την υπόλοιπη με νερό. Τα μαλλιά σας και το δέρμα σας θα λάμπουν από ευγνωμοσύνη.

Μην το κάνετε: Αν με το φολιδωτό σας δέρμα θέλετε να πείσετε τους φίλους σας ότι είσαστε γοργόνα παγιδευμένη σε σώμα ποδηλάτισσας ή αν θέλετε να θυμίζουν τα μαλλιά σας funky τραγουδίστρια της δεκαετίας του ‘70.

Το κατάλληλο φίλτρο
Όχι, δεν ξύπνησε η μάγισσα μέσα μας. Ο λόγος για τα αντηλιακά φίλτρα που υπάρχουν σε κάθε λογής κρέμες και μας προστατεύουν τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία (UVA – UVB) που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα αλλά και για τη γήρανση της επιδερμίδας.

Έχοντας το προνόμιο να ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια ακόμα και τις ημέρες του χειμώνα, η προστασία του δέρματός μας από τις καταστροφικές του ακτίνες γίνεται επιτακτική ανάγκη για όλους και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που εκτίθενται περισσότερο σε αυτές όπως όλοι αυτοί που ασχολούνται με δραστηριότητες εκτός σπιτιού π.χ. οι ποδηλάτες (πάλι παράδειγμα γίνατε).

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης αντηλιακής κρέμας θα πρέπει να είναι ο τύπος του δέρματός σας (όσο πιο ρευστή είναι μια κρέμα τόσο καλύτερη είναι για πιο λιπαρούς τύπους δέρματος ενώ οι πιο κρεμώδεις υφές συνεργάζονται καλύτερα με τις ξηρότερες επιδερμίδες) αλλά να αποφασίσετε αν θέλετε να σας προσφέρει απλή προστασία, ενυδάτωση ή και επιπλέον προστασία από τη γήρανση ώστε να ενημερώσετε με τη σειρά σας τον υπάλληλο της αγαπημένης σας εταιρείας που θα σας βοηθήσει στην επιλογή του καταλληλότερου προϊόντος σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Μην το κάνετε: Αν σας αρέσουν οι πανάδες και οι ρυτίδες και θεωρείται ότι είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μετράτε πόσες βόλτες κάνετε.

Υποθέσεις των… άκρων
Καθορίζουν την τύχη της ποδηλατικής σας βόλτας, σας κατευθύνουν, αλλάζουν ταχύτητα σε μια δύσκολη ανηφόρα, φρενάρουν σε μία κατηφόρα. Θα λέγαμε απλά ότι ορίζουν την πορεία της ποδηλατικής σας περιπλάνησης μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη. Φυσικά μιλάμε για τα χέρια σας τα οποία απαιτούν το σεβασμό σας και οφείλετε να τα προστατεύσετε από τις καιρικές συνθήκες. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να επενδύσετε σε μια καλή κρέμα χεριών που θα τα ενυδατώσει, θα τα προστατεύσει από τις αντίξοες συνθήκες (αν έχετε την τάση για πανάδες επιλέξτε μία κρέμα χεριών με αντηλιακή προστασία) και γενικά θα φροντίσει για να δείχνουν όμορφα, ενώ μια φορά την εβδομάδα καλό είναι να τους κάνετε απολέπιση, ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και είναι περισσότερα δεκτικά στα θρεπτικά συστατικά της κρέμας που θα εφαρμόσετε μετά.

Μην το κάνετε: Αν θεωρείτε ότι τα άγρια χέρια προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στο τιμόνι.