Τεστ διατροφής

3Από τον Στέλιο Πανταζή

Η δυσανεξία διαφέρει από την κλασσική δίαιτα

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στο τεστ διατροφικής δυσανεξίας και την κλασική δίαιτα. Οι διαφορές είναι τόσο πρακτικές, όσο και ουσιαστικές.

Οι πρακτικές διαφορές
Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται σε μια κλασική δίαιτα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορείς να φας λίγο απ’ όλα. Όλα, αλλά με μέτρο. Η κλασική δίαιτα βασίζεται στην καταμέτρηση των θερμίδων. Στην κλασική δίαιτα μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνει καθημερινά ένα άτομο, ας πούμε 1500, και για να επιτευχθεί απώλεια βάρους πρέπει να τηρήσει ένα διαιτολόγιο ας πούμε 1400 θερμίδων. Αυτές οι θερμίδες είναι λιγότερες από αυτές που έχει ανάγκη το άτομο και γι’ αυτό πρέπει αυτός που το κάνει να πεινάσει για να δει αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν είναι αναγκαίο να στερηθεί τίποτα, και ένας διατολόγος μπορεί να βάλει στη δίαιτα ακόμα και σοκολάτες και πατάτες τηγανιτές, αρκεί οι θερμίδες να είναι όσες πρέπει.

Στην τήρηση του τεστ διατροφικής δυσανεξίας υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτός που το τηρεί δεν πρέπει να τρώει καθόλου από τις απαγορευμένες τροφές. Δηλαδή ούτε ίχνος αν είναι δυνατόν. Φυσικά από τις τροφές που επιτρέπονται μπορεί να φάει όσο πεινάει. Άρα, το σημαντικό στη διατροφή σύμφωνα με το τεστ δυσανεξίας είναι ότι αυτός που το τηρεί δεν πρέπει να πεινάει για να δει το κατάλληλο αποτέλεσμα. Από τις τροφές που επιτρέπονται μπορεί να φάει όσο θέλει. Το αρνητικό είναι ότι πρέπει να γνωρίζει που μπορεί να υπάρχουν κρυμένες οι τροφές που τον παχαίνουν και να τις αποφεύγει. Δηλαδή, αντίθετα με το διαιτολόγιo που κάθε στιγμή σου λέει τι να φας, το τεστ δυσανεξίας σου λέει τι να μη φας, αλλά εσύ πρέπει να ξέρεις τι τρως, γιατί ο πρώτος νόμος της σωστής τήρησης του τεστ δυσανεξίας είναι «δεν ξέρεις δεν τρως».

1Οι ουσιαστικές διαφορές
Τηρώντας μία υποθερμιδικής δίαιτα (με χαμηλές θερμίδες) η απώλεια βάρους συνήθως είναι γρήγορη. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε απώλεια ακόμα και 20 κιλών σε 3 μήνες. Το αρνητικό είναι ότι από αυτά τα κιλά μόνο τα 10 είναι λίπος, ενώ τα υπόλοιπα 10 κιλά είναι μυική μάζα, «υγρά» όπως τα αποκαλούνε μερικοί διαιτολόγοι για να μην τρομάζουν τους πελάτες τους. Αλλά δεν είναι καθόλου υγρά, είναι μυική μάζα και είναι πολύ αναγκαία! Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει ο μεταβολισμός (γιατί ο μεταβολισμός εξαρτάται κατά 90% από τη μυική μάζα) και μετά τη διακοπή της δίαιτας το βάρος να επιστρέφει. Συνήθως μάλιστα όταν επιστρέφουν τα 20 κιλά αντί να είναι 10 λίπος και 10 μυς, τα 12 ειναι λίπος και τα 8 μυς. Το βάρος είναι πάλι ίδιο με αυτό πριν από την έναρξη της δίαιτας, αλλά δυστυχώς η μυική μάζα είναι 2 κιλά λιγότερη και το λίπος 2 κιλά περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ίδια κιλά το σώμα να αλλάζει και ο μεταβολισμός να μειώνεται. Με κάθε «επιτυχημένη» υποθερμιδική δίαιτα που ακολουθείται από επιστροφή των κιλών φορά με τη φορά χάνεται πολύτιμη μυική μάζα και συσσωρεύεται το λίπος, μερικές φορές στο ίδιο βάρος. Αυτό στην επιστήμη της διατροφολογίας ονομάζεται φαινόμενο γιογιό. Ευτυχώς, αυτό το τραγικό φαινόμενο αντιστρέφεται με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας.

2Κατά την τήρηση του τεστ διατροφικής δυσανεξίας το αρνητικό είναι ότι η απώλεια βάρους δεν είναι γρήγορη, αλλά αργή. Το θετικό είναι ότι ολόκληρη η απώλεια είναι λίπος και η μυική μάζα συνήθως διατηρείται, αν και μερικές φορές αυξάνεται! Όταν η απώλεια βάρους είναι σωστή, δηλαδή αργή και χωρίς πείνα τότε χάνεται μόνο λίπος. Όσοι κάνουν τεστ δυσανεξίας εντυπωσιάζονται με αυτό γιατί συνήθως βλέπουν απώλεια βάρους δυσανάλογη με την αλλαγή στην εφαρμογή των ρούχων. Κατί ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο ρυθμός απώλειας βάρους συνήθως μένει ίδιος για μεγάλο χρονικό διάστημα (ας πούμε μισό κιλό την εβδομάδα), ενώ μερικές φορές μπορεί και να αυξηθεί.

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την τυπική επίδραση μιας κλασσικής υποθερμιδικής δίαιτας. Το συνολικό βάρος είναι η κόκκινη γραμμή, το οποίο μειώθηκε από τα 80 κιλά στα 62 σε 4 μήνες. Αρκετά εντυπωσιακό! Το λίπος (η πράσινη γραμμή) ως απόλυτος αριθμός μειώθηκε από τα 30 κιλά στα 20. Η μυική μάζα (μπλε γραμμή) όμως μειώθηκε επίσης από τα 50 κιλά στα 42. Άρα, το ποσοστό του λίπους (κίτρινη γραμμή) μειώθηκε από τα 37,5% στα 32,3%. έτσι, αν και τα 18 κιλά της απώλειας συνολικού βάρους είναι πολλά και εντυπωσιακά, το ποσοστό του λίπους δεν έπεσε εξίσου εντυπωσιακά.

Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τι γίνεται σε ένα άτομο που τηρεί τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας. Η απώλεια του συνολικού βάρους είναι μόλις 8 κιλά, από τα 80 στα 72. Η μυϊκή του μάζα παραμένει ίδια στα 50 κιλά (τα χρώματα είναι ίδια). Η λιπώδης μάζα πέφτει από τα 30 κιλά στα 22, αλλά το ποσοστό του λίπους στο σώμα πέφτει από τα 37,5% στα 30,5%! Έτσι, ενώ το άτομο που ακολουθεί την υποθερμιδική δίαιτα χάνει 18 κιλά, δηλαδή 10 περισσότερα από το άτομο που ακολουθεί τα αποτελέσματα του τετ δυσανεξίας που χάνει μόλις 8, το ποσοστό λίπους στο σώμα στο άτομο που ακολουθεί την υπογλυκαιμική δίαιτα στο τέλος είναι 32,3%, ενώ στο άτομο που ακολουθεί τα αποτελέσματα σύμφωνα με το τεστ δυσανεξίας είναι 30,5%.

Φυσικά σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το άτομο που έκανε την υποθερμιδική δίαιτα ο μεταβολισμός του έπεσε σημαντικά και η πιθανότητα να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε είναι μεγάλη, ενώ το άτομο που ακολούθησε το τεστ δυσανεξίας έχει σχεδόν τον ίδιο μεταβολισμό και τα κιλά δε θα τα πάρει ακόμα και αν κάνει εκπτώσεις στην τήρηση των αποτελεσμάτων.

Οι διαφορές ανάμεσα στο τεστ δυσανεξίας και την υποθερμιδική δίαιτα είναι οι εξής:
Υποθερμιδική δίαιτα
Πρέπει να πεινάσεις για να έχει αποτέλεσμα
Μπορείς να φας τα πάντα (λίγο απ’ όλα)
Εντυπωσιακή απώλεια βάρους
Μεγάλο μέρος από αυτό το βάρος είναι μυική μάζα
Σημαντική μείωση του μεταβολισμού
Το κιλά επιστρέφουν εύκολα
Μετά την απώλεια βάρους πρέπει να συνεχίσεις τη δίαιτα (ή κάτι παρόμοιο)

Τεστ δυσανεξίας
Η πείνα δεν είναι αναγκαία, θεωρείται και επικίνδυνη
Δεν επιτρέπεται να φας αυτά που σε παχαίνουν
(όσο πεινάς από αυτά που δε σε παχαίνουν)
Μέτρια απώλεια βάρους
Καμία ή ελάχιστη απώλεια μυικής μάζας
Καμία μείωση του μεταβολισμού
Τα κιλά δεν επιστρέφουν
Μετά την απώλεια βάρους τηρήται το τεστ δυσανεξίας 6 μέρες την εβδομάδα και μια φορά τρως ελεύθερα
Η συνολική υγεία βελτιώνεται σημαντικά, ενώ κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, ατονία κτλ αν υπάρχουν υποχωρούν ή εξαφανίζονται τελείως