Η συνειδητοποίηση της σημασίας της διατροφής και της κατάλληλης ενυδάτωσης του σώματος, όχι μόνο για την εμφάνιση σας, αλλά και για όλες τις εκφάνσεις της ζωής, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Πώς όμως θα καταφέρετε να προσλάβετε όλες τις απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση, θα σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφαλή απώλεια βάρους;
Οι βασικότερες συστάσεις για μια υγιεινή διατροφή είναι:
• Να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία τροφών
• Η διατροφή σας να είναι χαμηλή σε κορεσμένα κυρίως λίπη
• Να καταναλώνετε πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως
• Να καταναλώνετε με μέτρο τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλκοόλ
• Να προσλαμβάνετε μόνο την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης
• Η διατροφή σας να είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο
• Να προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα υγρών
Γενικά οι διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της υγείας είναι απόλυτα συμβατές με αυτές για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.Αφού προσδιοριστούν οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες (σε kcal) και υπολογιστούν και οι θερμίδες που παράγετε κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας αφαιρείτε από το παραπάνω σύνολο περίπου 500 kcal και οι θερμίδες που προκύπτουν είναι οι συνολικές ημερήσιες ανάγκες σας προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή απώλεια 2 κιλών /μηνιαίως. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναλογία των θρεπτικών συστατικών που αποδίδουν τη συνολική ενέργεια θα πρέπει να είναι 50-55% για τους υδατάνθρακες, 35% για τα λίπη και 15-20% για τις πρωτεΐνες.
Ειδικότερα:
• Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού και συνοδέψτε τις με πλούσιες πράσινες σαλάτες. Με τον τρόπο αυτό χορταίνετε γρηγορότερα χωρίς να προσλαμβάνετε πολλές θερμίδες.
• Προτιμάτε ως πηγές πρωτεϊνών το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και περιορίστε το κρέας.
• Αφήστε τα πολυσύνθετα και πικάντικα φαγητά για ειδικές μόνο περιστάσεις.
• Περιορίστε τα ζυμαρικά και το ψωμί. Καλύτερες πηγές υδατανθράκων είναι οι πατάτες, τα φρούτα και ειδικά το πορτοκάλι, το ρύζι και το κουάκερ (βρώμη).
• Μειώστε όσο μπορείτε τα λίπη και προτιμάτε το ωμό ελαιόλαδο στις σαλάτες και τα φαγητά.
• Προτιμάτε τις τροφές που προσφέρουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου στον οργανισμό, όπως αυγά και γιαούρτι.