Σχεδιάζοντας διαδρομές

2Πως να βρούμε την ιδανική διαδρομή
Οι περισσότεροι αστικοί αναβάτες επιλέγουν μια ευθεία διαδρομή για την καθημερινή τους μετακίνηση στη δουλειά, αλλά μερικές φορές αυτή μπορεί να μην είναι η ιδανική.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία της διαδρομής που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απόφαση για να γίνει η ιδανική και τελικά η πιο κοντινή να γίνει η μακρύτερη. Φυσικά, υπάρχουν και στοιχεία της διαδρομής που μπορεί να την κάνουν ακόμα μεγαλύτερη αλλά και πιο ευχάριστη. Ας τα δούμε αυτά.

Ανηφόρες 
Ο πιο καθοριστικός παράγοντας σε μια διαδρομή είναι οι ανηφόρες. Η μέση ωριαία ταχύτητα σε μια μικτή διαδρομή χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες είναι τυπικά 15-20 χλμ./ώρα. Αυτή η ταχύτητα μπορεί να ανεβεί στα 25, αλλά ακόμα και στα 30 χλμ./ώρα σε ευθείες χωρίς φανάρια (αν και ο ρυθμός αυτός δεν μπορεί να διατηρηθεί σε μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινές συνθήκες αστικής μετακίνησης). Στις ανηφόρες η ταχύτητα μπορεί να πέσει μέχρι και στα 5 χλμ./ώρα και να προκαλεί πολύ ιδρώτα και δυσαρέσκεια. Φυσικά, οι μεγάλες κλίσεις τυπικά δε διαρκούν πολύ. Πάντως και πάλι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθούμε σε μια ευθεία είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι σε ανηφόρα. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι σε επίπεδη ευθεία ιδρώνουμε λιγότερο, αξίζει μερικές φορές να κάνουμε ως και τετραπλάσια διαδρομή για να αποφύγουμε μια ανηφόρα. Πολλές φορές είναι αδύνατον να αποφύγουμε μια ανηφόρα, αλλά αν η διαδρομή είναι διαγώνια, είναι εφικτό να τη «σπάσουμε». Δηλαδή να συνδυάσουμε την ανηφόρα με ευθεία τμήματα και να την κάνουμε πιο βατή. Με αυτόν τον τρόπο ιδρώνουμε λιγότερο και η διαδρομή γίνεται πιο ευχάριστη.

Φανάρια
Το επόμενο σημαντικό στοιχείο μιας διαδρομής που μπορεί να μας κάνει να επιλέξουμε μια πιο μακρινή είναι τα φανάρια. Σε μια διαδρομή χωρίς φανάρια μπορούμε να αναπτύξουμε μεγάλη ταχύτητα και να επιτύχουμε μέση ωριαία πάνω από 25 χλμ./ώρα, ενώ στην ίδια διαδρομή με μερικά φανάρια η ταχύτητα μπορεί να είναι πολύ μικρή. Επίσης, η επιτάχυνση από στάση μπορεί να είναι πολύ κουραστική και επώδυνη και να μειώνει την απόλαυση της διαδρομής. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι επιταχύνσεις από στάση τραυματίζουν σημαντικά τα γόνατα, ειδικά όταν δεν έχουμε ζεσταθεί ακόμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους διμερούς των γονάτων και με τα χρόνια να συσσωρευτεί σημαντική ζημιά. Καλό είναι να αποφεύγονται όσο είναι εφικτό.

Στενά, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και δρόμοι χαμηλής ταχύτητας
Όλα αυτά μειώνουν σημαντικά την ταχύτητα που μπορούμε να κινηθούμε και απαιτούν περισσότερη προσοχή. Μερικές φορές υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι είναι πιο ασφαλές να κυκλοφορεί κάποιος από στενά, πεζοδρόμια και δρόμους χαμηλής ταχύτητας. Αυτό δεν ισχύει γιατί μπορεί κάποιος να μην απειλείται άμεσα από αυτοκίνητα, αλλά μπορεί να συγκρουστεί με κολονάκια, πεζούς, παιδάκια και άλλα εμπόδια του δρόμου. Τα ποδήλατα είναι φτιαγμένα για να κινούνται εκεί που κινούνται και τα αυτοκίνητα. Το γεγονός ότι μπορούν να κινηθούν και αλλού, δε σημαίνει ότι εκεί είναι και το σωστό σημείο όπου πρέπει να κινούνται. Τα στενά είναι πιο επικίνδυνα από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας αν προσπαθήσει κάποιος να κινηθεί με κανονική ταχύτητα για να πάει κάπου.

Πάρκα και ωραίες διαδρομές
Πολλές φορές η μέση ωριαία ταχύτητα είναι το μόνο κριτήριο επιλογής μιας διαδρομής. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μας κάνουν όμως να επιλέξουμε μία πορεία, όπως τα ωραία στοιχεία στη διαδρομή μας. Όταν για παράδειγμα ένα πάρκο ή ένα άλσος «μπαίνει» στη σκέψη μας για να κάνουμε μία ωραία διαδρομή δε σημαίνει ότι απαραίτητα γίνεται αυτό για μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά κυρίως για μεγαλύτερη απόλαυση.

Συμπέρασμα
Η διαδρομή που επιλέγουμε για την καθημερινή μετακίνηση δεν είναι ανάγκη να είναι η ευθεία γραμμή που ενώνει τα δύο σημεία. Συχνά μπορούμε να βρούμε διαδρομές με μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση που είναι πιο γρήγορο να γίνουν είτε γιατί περιέχουν λιγότερα φανάρια, είτε γιατί έχουν λιγότερες ή πιο γλυκές ανηφόρες. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει μόνο μία διαδρομή. Μπορούμε να έχουμε δύο ή τρεις ή ακόμα και περισσότερες διαδρομές και να επιλέγουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας, το χρόνο μας, τον καιρό και άλλα στοιχεία. Όλες αυτές οι επιλογές εμπλουτίζουν την καθημερινότητά μας και την κάνουν πιο ευχάριστη.