Συνελήφθησαν γυναίκες στο Ιράν επειδή έκαναν ποδήλατο δημόσια.

http-%2F%2Fcoresites-cdn.factorymedia.com%2Ftwc%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2FNCS_modified20131009110349MaxW640imageVersiondefaultAR-310249966Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
Skirt Ride Editor.

Μία ομάδα γυναικών συνελήφθησαν στο Ιράν, επειδή έκαναν ποδήλατο σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με άρθρα. Ορισμένες απο αυτές τις γυναίκες μάλιστα υπέγραψαν την υπόσχεση τους-να μην διαπράξουν ξανά το ίδιο “έγκλημα” και άρα να μην ξανά κάνουν ποδήλατο σε δημόσιους χώρους.
Στη φωτογραφία απεικονίζονται δύο γυναίκες στο Ιράν που κάνουν ποδήλατο σε ειδικά επιτρεπόμενους χώρους. Διαβάστε παρακάτω…

Οι γυναίκες αυτές κατευθύνονταν με τα ποδήλατα τους σε μία εκδήλωση στη βορειοδυτική πόλη Marivan, καταπατώντας όμως με αυτό τον τρόπο τη νέα νομοθεσία που απαγορεύει στις γυναίκες να κάνουν ποδήλατο δημόσια. Οι γυναίκες επιτρέπεται να κάνουν ποδήλατο σε συγκεκριμένα πάρκα ενώ στους υπόλοιπους δρόμους απαγορεύεται ρητά, με βάση τους πρόσφατους αυστηρούς κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ στο Ιράν.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (The National Council of Resistance of Iran – NCRI) καταγράφει πως αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μερικές γυναίκες που συνελήφθησαν και άλλες που υπέγραψαν να μην ξανά κάνουν ποδήλατο σε δημόσιους χώρους. Ορισμένοι από τους χώρους στους οποίους απαγορεύεται το ποδήλατο, έχουν σήμανση που γράφει  “Απαγορεύονται οι γυναίκες να κάνουν ποδήλατο σε αυτό το χώρο, έχουν οριστεί ειδικοί, επιτρεπόμενοι χώροι με σήμανση.” και με την υπογραφή “Αντιπρόεδρος από την Έδρα της απαγόρευσης και την προώθηση της αρετής” . Η ίδια “Έδρα απαγόρευσης και προώθησης της αρετής” έχει εφαρμόσει παρόμοιους κανόνες και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα ειδικά λεωφορεία για γυναίκες ώστες να επιτευχθεί επιπλέον διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με την επιτροπή των γυναικών της NCRI.

Οι απαγορεύσεις, δυστυχώς, δεν περιορίζονται μόνο εκεί καθώς έχουν περάσει μόλις 2 χρόνια από το 2014 όπου μία Βρετανο-ιρανική γυναίκα φυλακίστηκε για διάστημα δύο μηνών στην προσπάθειά της να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ αντρών, ο οποίος και θεωρήθηκε πολύ “αντρικός”.

Αντί να προχωρούν προς κάποια μορφή ισότητας, οι ακτιβιστές του NCRI λένε πως οι κανονισμοί που αφορούν την “ελευθερία” των γυναικών έχουν καλυτερέψει πάρα πολύ υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ρουχανί.  Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι “Οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα και προνόμια με τους άντρες στο Ιράν. Προσδοκούμε ο επόμενος γύρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να αποτελείται κατά κύριο λόγο από τα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών ώστε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου επί του θέματος. Ελπίζουμε να δούμε κάποια πρόοδο ως αποτέλεσμα.”

Η γυναίκες του Ιράν δεν είναι οι μόνες που τις αποθαρρύνουν ή που απαγορεύεται να κάνουν ποδήλατο. Η ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν είναι επίσης στην ίδια θέση και είναι γνωστή για το θάρρος της και το κεφάλι που σηκώνει έναντι αυτών των απαγορεύσεων, η οποία είναι και υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016, όπως έχουμε αναλύσει σε προήγουμενο άρθρο μας.