Συνήθεις τραυματισμοί

Προβλήματα στην ποδηλασία

Κείμενο: Σταύρος Τόιλος P.T. Mphil, Dipl Acupuncture, Κώστας Ψαρογιώργος P.T. Int Fellow, Dipl Chiropractor

Με χαρά όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται στις ημέρες μας με την ποδηλασία. Η ενασχόληση αυτή έχει πολλά οφέλη και μας προσφέρει πολλές χαρές. Κάποιες φορές όμως, η λάθος χρήση, η ελλιπής ενημέρωση, η υπερβολή ή κάποιοι τυχαίοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ή τραυματισμούς.

Πηγή: MBike

Η καλύτερη γνώση και ενημέρωση για αυτά τα προβλήματα θα μας βοηθήσει στην καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπισή τους. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στην ποδηλασία, μαζί με κάποια tips για την αντιμετώπισή τους.

Τραυματισμοί στο κεφάλι
Υπολογίζεται ότι το 70% των παιδιών ηλικία 5-14 ετών χρησιμοποιούν ποδήλατο. Δυστυχώς με βάση διεθνείς υπολογισμούς μόνο το 15-25% των παιδιών που ποδηλατούν χρησιμοποιούν το κράνος.
Οι συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος μπορεί να είναι πολύ άσχημες (ενώ δυστυχώς θάνατοι και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες αναφέρονται αρκετά συχνά στις στατικές) για οποιονδήποτε ποδηλάτη δεν φοράει κράνος.
Η χρήση του κράνους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι έως και 85%.
Πρέπει λοιπόν όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι «ανεβαίνω στο ποδήλατο μόνο αφού φορέσω το κράνος».

Πόνος στη σπονδυλική στήλη
Ο ποδηλάτης μπορεί να νιώσει πόνο στον αυχένα όταν μένει σε μία θέση στο ποδήλατο για πολύ ώρα. Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγεις κάτι τέτοιο είναι να κάνεις κινήσεις χαλάρωσης στους ώμους και διατάσεις στον αυχένα, για να ηρεμήσεις την τάση στους μυς αυτούς. Η κακή στάση στο ποδήλατο και η λάθος ρύθμιση αυτού, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι ή καμπτήρες του ισχίου, αυξάνουν την τάση στη λεκάνη και δημιουργούν πόνους και προβλήματα στη μέση και κατ’ επέκταση σε όλη τη σπονδυλική στήλη. Η τακτική και επιμελής (σε καθημερινή βάση) διάταση των μυών των κάτω άκρων βοηθά στην αποφυγή τέτοιων πόνων.

Τραυματισμοί του δέρματος
Αρκετά συχνά μετά από πτώσεις και λόγω της τριβής που δημιουργείται. Ο κατάλληλος ρουχισμός προσφέρει μόνο μία μικρή προστασία σε τέτοιους τραυματισμούς. Το πρώτο πιο σημαντικό βήμα μετά από έναν τραυματισμό του δέρματος είναι ο εκτενής καθαρισμός της περιοχής. Για τον καθαρισμό χρειαζόμαστε άφθονο νερό, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση του σαπουνιού, κάνοντας το κατάλληλο τρίψιμο στην περιοχή για να καθαρίσει καλά. Η χρήση οινοπνεύματος ή οξιζενέ δεν είναι απαραίτητες, καθώς δεν υπερέχουν του καθαρισμού με σαπούνι. Στη συνέχεια ένα μη αυτοκόλλητο επίθεμα όπως το second skin ή κάποιο παρόμοιο, τοποθετείται για την προστασία της πληγής. Η καθημερινή περιποίηση και καθαρισμός της πληγής είναι απαραίτητα, ενώ σε μεγαλύτερες πληγές πρέπει να αναζητούμε περαιτέρω ιατρικές συμβουλές και υπηρεσίες.

Μυϊκές θλάσεις
Η λάθος θέση το ποδήλατο ή υπερποπόνηση μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκούς τραυματισμούς-θλάσεις. Η βαρύτητά τους κυμαίνεται από ένα απλό τράβηγμα, έως μία πολύ σοβαρή θλάση. Σε οποιαδήποτε υποψία μυϊκού τραυματισμού θα πρέπει να σταματάμε την έντονη ποδηλασία και να προσφεύγουμε στους ειδικούς. Η παγοθεραπεία, η ανύψωση του σκέλους, η ξεκούραση και η ελαστική περίδεση αποτελούν τις χρυσές συμβουλές άμεσης αντιμετώπισης. Η διόρθωση της θέσης του ποδηλάτη, το σωστό ζέσταμα, οι επαρκείς διατάσεις (πριν και μετά), η σωστή διατροφή, η συνεχής ενυδάτωση και η σταδιακή αύξηση της προπόνησης είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν την εμφάνιση μυϊκών τραυματισμών.

Πόνος ή μούδιασμα καρπού και αντιβραχίου;
Ο ποδηλάτης πρέπει να έχει τα χέρια του λυγισμένα πάνω στο ποδήλατο. Όταν πέφτεις σε ανωμαλία στο δρόμο, λυγίζεις λίγο τους αγκώνες για να δράσουν σαν αμορτισέρ και να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Οι πόνοι και τα μουδιάσματα μπορούν να αποφευχθούν εάν εναλλάσσεις την πίεση από την εσωτερική στην εξωτερική μεριά της παλάμης και προσέχεις οι καρποί να μην πέφτουν κάτω από το επίπεδο της χειρολαβής. Βεβαίως και τα ειδικά γάντια (με ενίσχυση) είναι απαραίτητα, καθώς και οι διατάσεις στα χέρια και στους καρπούς πριν και μετά την ποδηλασία.

Ουρογεννητικά προβλήματα
Ένα σύνηθες παράπονο από ποδηλάτες που περνάνε πολλές ώρες ποδηλατώντας είναι μούδιασμα ή πόνος στη γεννητική περιοχή. Αυτό τυπικά προκαλείτε από συμπίεση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Η χρήση φαρδύτερης σέλας, σέλας με ειδικό gel ενίσχυσης ή σέλας με τρύπα, η αλλαγή στην κλίση της σέλας καθώς και η χρήση ποδηλατικού σορτς με μαξιλαράκι, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν από τέτοια συμπτώματα.

Πόνοι στο γόνατο
Το γόνατο είναι η άρθρωση που εμφανίζει τους περισσότερους τραυματισμούς – ενοχλήσεις στους ποδηλάτες.
Παρότι ένας απαιτητικός αγώνας μπορεί να τραυματίσει το γόνατο, τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στην προπόνηση, όπου το γόνατο συχνά υπερχρησιμοποιείται ή τραυματίζεται.
Η διάγνωση προβλημάτων στο γόνατο συνήθως απαιτεί τη διάγνωση και τη βοήθεια του ειδικού.
Τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από κακή θέση στο ποδήλατο, κακή τοποθέτηση των ειδικών πεντάλ ή από σφιχτούς υπερπονημένους μυς, ειδικά σε κρύες ημέρες, υγρές ημέρες ή ημέρες με έντονο αέρα.
Η αθλητική μάλαξη, η εντριβή με πάγο και οι προσεχτικές διατάσεις είναι απαραίτητα εργαλεία σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε πιο έντονες περιπτώσεις η ξεκούραση ή η λήψη κάποιων ειδικών φαρμάκων μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετα, αλλά μόνο κατόπιν της συμβουλής του ειδικού γιατρού.