Σοφία Λιοδάκη: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Mια νεαρή πρωταθλήτρια από την Κρήτη

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

Τελικά η Κρήτη δεν βγάζει μόνο ποδηλάτες, βγάζει και… ποδηλάτισσες! Κλασικό παράδειγμα η νεαρή Σοφία Λιοδάκη που φέτος κέρδισε λίγο πολύ ό,τι υπήρχε διαθέσιμο… Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας, αντοχής δρόμους και όμνιουμ στην Πίστα. Αν και είναι ακόμη «Κορασίδα», όλα δείχνουν πως η Σοφία Λιοδάκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στην αγωνιστική ποδηλασία στη χώρα μας.

 

Μίλησέ μας λίγο για σένα. Πόσων ετών είσαι, από πότε ασχολείσαι με το ποδήλατο και με ποια ομάδα.
Ονομάζομαι Σοφία Λιοδάκη και είμαι 15 χρονών.
Ζω στα Χανιά, ασχολούμαι με την ποδηλασία 6 χρόνια και ανήκω στην ομάδα “Τάλως Anek Lines“.

Πώς προέκυψε το ποδήλατο στη ζωή σου;
Όταν ήμουν 9 χρονών και ενώ έκανα ήδη τρία χρόνια καράτε, ζήλεψα όταν ο αδερφός μου ξεκίνησε ποδηλασία. Έτσι σταμάτησα το καράτε και άρχισα και εγώ το ποδήλατο.

Με διακρίσεις σε πίστα, MTB και δρόμο, η φυσική ερώτηση είναι: τι απ’ όλα προτιμάς περισσότερο και γιατί;
Στην ηλικία που βρίσκομαι είναι δύσκολο να αποφασίσω τι μου αρέσει πιο πολύ. Μπορώ όμως να πω ότι η πίστα με ελκύει περισσότερο αλλά λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου στα Χανιά, δεν μπορώ να προπονηθώ σε αυτή.

Με ποιό ποδήλατο προτιμάς να προπονείσαι και τι θα ήθελες από ένα “ιδανικό” ποδήλατο;
Προτιμώ να προπονούμαι με το ποδήλατο δρόμου γιατί βελτιώνει την αντοχή και τη δύναμη και αυτό βοηθάει και στο mountain και στην πίστα.. Για μένα το ιδανικό ποδήλατο πρέπει να είναι ελαφρύ και αεροδυναμικό.

Πώς κύλησε για σένα το 2016; Ήταν μια καλή χρονιά;
Η φετινή χρονιά, παρότι ήταν η πρώτη μου στις κορασίδες – πήγε ανέλπιστα καλά αφού κατόρθωσα και πήρα τρία πανελλήνια πρωταθλήματα σε mountain, αντοχή δρόμου και πίστα όμνιουμ. Το αποκορύφωμα ήταν η πρόσκληση στην Εθνική και η πρώτη θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα αντοχής στην Τουρκία!

Πόσες ώρες την εβδομάδα κάνεις προπόνηση; Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία αισθάνεσαι πως στερείσαι από τη ζωή σου  για το ποδήλατο;
Προπονούμαι 5 μέρες την εβδομάδα περίπου 12-13 ώρες. Είναι φυσικό ότι κάποια πράγματα που κάνουν οι συνομήλικες μου όπως έξοδοι, βόλτες και “πρόχειρο” φαγητό τα στερούμαι αλλά κρίνοντας από τα αποτελέσματα είμαι σίγουρη ότι αξίζουν τον κόπο.

Ποιο είναι το πρόγραμμα μιας πρωταθλήτριας; Τι άλλες υποχρεώσεις έχει η καθημερινότητά σου;
Το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει: σχολείο, προπόνηση, γυμναστήριο και καθημερινό διάβασμα .

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου και ποια τα επόμενα βήματα για την επίτευξή τους;
Οι φετινοί μου στόχοι είναι να παραμείνω στην Εθνική και να μπορέσω να συμμετάσχω σε διεθνείς αγώνες. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αφοσίωση στο στόχο αλλά και σωστή διατροφή, προπόνηση και ξεκούραση .

Υπάρχουν κάποιοι που σε στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια;
Οφείλω πάνω απ’ όλα να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω για τη βοήθεια που μου έχουν προσφέρει οι προπονητές μου: Κώστας Ορφανουδάκης, Γιάννης Φραγκιουδάκης και Παναγιώτης Μαρεντάκης. Ευχαριστώ επίσης την ομάδα μου και την οικογένειά μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Καλή επιτυχία σε όλους τους στόχους σου!
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή ποδηλατική χρονιά!