Σέλα: αυτός ο άγνωστος

AAπό τη Μαρία Καρδασιλάρη

Έχω πολλές φίλες που ενώ κάνουν χρόνια ποδήλατο έχουν συχνά – πυκνά έντονες ενοχλήσεις λόγω της πίεσης που ασκείται στα ευαίσθητα σημεία τους.

Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα λόγο που συνεχίζουν να υποφέρουν ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες μικρό αλλαγές που θα τις ανακουφίσουν. Ας μιλήσω λοιπόν σε κείνες και σε όλες εσάς που μπορεί να ενοχλείστε αλλά δεν είχατε σκεφτεί πως αυτό εκτός από ενοχλητικό ίσως είναι και λίγο επικίνδυνο.
-Πριν κάνεις οτιδήποτε – Αλήθεια έχεις κοιτάξει να δεις αν είναι σωστά ρυθμισμένη η σέλα σου; Μία, μη σωστά ρυθμισμένη σέλα, μπορεί να δίνει πίεση σε λάθος σημεία και να κάνει μια βόλτα αφόρητη από ενοχλήσεις.
– Αν καβαλάς το ποδήλατο σου μετά από μία μεγάλη απουσία ή δεν έχεις ξανά καβαλήσει από τότε που ήσουν παιδί, δώσε λίγο χρόνο και κάνε λίγο υπομονή. Οτιδήποτε καινούριο όπως γυμναστήριο- σπορ κ.λπ. θέλουν χρόνο και κυρίως σταδιακή χρήση. Ξεκίνα για παράδειγμα με βόλτες των 5 χλμ. ή μισής ώρα και αύξησε με τις μέρες. Μετά από λίγο ήδη θα νιώθεις καλύτερα , θα έχεις συνηθίσει.
– Άλλαξε σέλα: Ακούγεται περίεργο, αλλά θα δεις μεγάλη διαφορά αν αλλάξεις σέλα και δοκιμάσει μία πιο σκληρή . Με την πιο σκληρή σέλα θα σε κάνει να στηρίζεις τα ισχία σου καλύτερα υποστηρίζοντας και όλο το βάρος του σώματος.
Επίσης οι γυναίκες έχουν πιο φαρδιά λεκάνη οπότε μην μένεις στην εργοστασιακή σέλα, αλλά πάρε μια σέλα στα μέτρα σου.
– Δοκίμασε να φορέσεις ένα σορτσάκι ή ένα εσώρουχο με σωστή επένδυση (μαξιλαράκια) στα σημεία που θέλουμε όλες μας να προστατεύσουμε.
– Κάθε φορά που βλέπεις ένα εμπόδιο τύπου χαντάκι, ανάχωμα να ανασηκώνεσαι στην σέλα καθώς όλο αυτό τράνταγμα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμό της ευαίσθητης περιοχής οπότε εκεί ίσως και να πρέπει λιγάκι να απέχεις.
– Σκέψου ακριβώς τι ρούχα θα φορέσεις πάνω στο ποδήλατο. Για παράδειγμα τα πολύ φαρδιά ρούχα ίσως να μην είναι τόσο άνετα καθώς διπλώνουν και τρίβονται δημιουργώντας ερεθισμούς.
– Αν έχεις πόνο έντονο, τσούξιμο, ερεθισμό πάνω από βδομάδα, πάντα να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό που θα σου δώσει ακόμα πιο εντοπισμένες οδηγίες.