Πώς να πείσετε τους φίλους σας να σας ακολουθήσουν στο ποδήλατο μέσα σε 7 βήματα!

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-iStock_000037505386_Full-1020x455Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
Skirt Ride Editor.
Αγαπάς τόσο πολύ τις βόλτες σου με το ποδήλατο που θέλεις τους φίλους σου να σε ακολουθήσουν, να μοιραστείς μαζί τους αυτή την αγάπη, αυτό το πάθος;

 Όταν βρίσκεις κάτι που αγαπάς πολύ, θέλεις να το μοιραστείς με τους γύρω σου. Είτε είναι ένα καινούριο τραγούδι, ένα καινούριο εστιατόριο ή μία καινούρια δραστηριότητα, πάντα θα έχουμε την τάση να θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά στα πιο κοντινά μας πρόσωπα με την ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν κι έτσι θα έχουμε νέα και περισσότερα κοινά μαζί τους.
Το να παρουσιάσεις την ποδηλασία σε έναν φίλο σου – εντάξει – ίσως είναι λίγο πιο περίπλοκο από ένα καινούριο τραγούδι ή εστιατόριο. Θα χρειαστεί πειθώ, προγραμματισμό και σιγουριά ότι μπορούν να το κάνουν.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να τους κάνουμε να το αγαπήσουν χωρίς να το φοβηθούν; Έχουμε κάποια tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να τους πείσεις!

Πάρε την άδειά τους 

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-4cf0a18fb0fdf7d77707aab2490b17cd-e1449062658563-680x487

Είναι προτιμότερο οι φίλοι σου να συμφωνήσουν να σε ακολουθήσουν σε μία βόλτα με το ποδήλατο, από το να φορτώσεις τα ποδήλατα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου, να τους απαγάγεις και να τους αναγκάσεις να το δοκιμάσουν. Με το μαλακό και κάποια στιγμή θα συμφωνήσουν!

Προετοιμασία βόλτας

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-Ecrivains_consult_-_Texte_4_mains

Μπορεί οι φίλοι σου να έχουν ανασφάλειες για τον δρόμο, μπορεί να φοβούνται την κίνηση και την κυκλοφορία ανάμεσα σε αμάξια ή να τους τρομάζουν οι ανώμαλοι δρόμοι – εάν κανονίζετε η βόλτα σας να είναι εκτός δρόμου. Συζητήστε τις ανησυχίες αυτές και σιγουρευτείτε ότι ελαχιστοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, θέστε κάποιους κανόνες που θα τους κάνουν να νιώσουν πιο άνετα και μεγαλύτερη σιγουριά. Για παράδειγμα, θέστε ως κανόνα όταν οδηγείτε τα ποδήλατά σας να είσαι πάντα εσύ πίσω ή πάντα εσύ μπροστά, ανάλογα με τη δική τους προτίμηση.
Θα πρέπει, επίσης, να τους κάνεις να νιώθουν σίγουροι για αυτά που θα έχουν να «αντιμετωπίσουν», να τους προειδοποιήσεις για τον Κ.Ο.Κ., για τις διαβάσεις πεζών και τη σήμανση, για την προτεραιότητα των πεζών ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως και σου φύγει!

Διάλεξε μία εύκολη/βατή διαδρομή ή μονοπάτι

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-06-uk-trails-best-natural-mountain-biking-trails-3-680x340

Είναι σημαντικό στην πρώτη σας βόλτα να μην τους πεθάνετε! Εάν διαλέξετε διαδρομή εκτός δρόμου, φρόντισε να είναι κατάλληλη για τις ικανότητές τους και ενημέρωσέ τους από πριν για τη διάρκεια της βόλτας και πού βρίσκονται τα δύσκολα ή κουραστικά μέρη της βόλτας.
Εάν διαλέξετε να κινηθείτε στην πόλη, βρείτε μία διαδρομή που θα έχει τη λιγότερη δυνατή κίνηση και πάλι ενημέρωσέ τους από πριν για τη διαδρομή σας. Θυμήσου ότι αυτό που εσύ βρίσκεις εξαιρετικά ενθουσιώδες, τους φίλους σου που δεν το έχουν ξαναδοκιμάσει μπορεί να τους τρομάξει.
Να έχεις στο μυαλό σου ότι όλο αυτό γίνεται για αυτούς, για να σε ακολουθήσουν σε μία βόλτα με το ποδήλατο και να πάρουν και τα πάνω τους! Δε γίνεται για να έχεις εσύ μία φοβερή βόλτα με το ποδήλατο. Οπότε ακόμη και αν η βόλτα σας γίνεται σε φλατ επίπεδο ή αν έχει έστω και μία λακούβα, σιγουρέψου ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ικανότητες τους.

Φτιάξε ένα πλάνο

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-fabba8f92e4169d88259781814686a27

Έχεις τη συγκατάθεσή τους, έχετε θέσει κάποιους βασικούς κανόνες μεταξύ σας και τώρα έχετε και τη διαδρομή σας. Μένει να διαλέξετε την ημέρα και να είσαι έτοιμος να δώσεις περισσότερο χρόνο από αυτόν που εσύ υπολογίζεις ή που θα σου έπαιρνε για να τελειώσεις μόνος σου την ίδια βόλτα. Να είσαι έτοιμος ακόμη και για τον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που υπολογίζεις.
Ο καιρός είναι πάντα βασικός παράγοντας για τη ποδηλασία, ιδανικά κυκλοφορούμε σε σχετικά «ξερές» συνθήκες. Εννοείται πως αποφεύγουμε τη βροχή αλλά και η έλλειψη ήλιου δε μας εμποδίζει!
Προγραμμάτισε μία στάση για καφέ, παγωτό ή κολατσιό περίπου στα μισά της διαδρομής ή και στο τέλος της, στην οποία θα μπορέσετε να συζητήσετε για την εμπειρία σας και θα μπορέσεις εσύ να τους κατευθύνεις καλύτερα στους «κανόνες» του ποδηλάτου, εφόσον θα τα έχει ήδη δει μία φορά!

Φτιάξε την τσάντα σου 

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2014-05-What-to-pack-for-mtb-trails-620x346

Δεν τους χρειάζεται να ξέρουν τι εργαλεία πρέπει να έχουν μαζί τους, γι’ αυτό εσύ είσαι υπεύθυνος να είσαι επαρκώς εξοπλισμένος και για τους άλλους με:
1. Τα εργαλεία σου είτε πάτε στο βουνό είτε στην πόλη
2. Νερό και σνακ
3. Έλεγξε τα φρένα των ποδηλάτων και τα λάστιχά σας
και κάποια επιπλέον πράγματα ανάλογα με τη διαδρομή σας (σαμπρέλα κλπ).

Χρησιμοποίησε το Strava

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-first-ride

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας θα πρέπει να του παρέχεις κίνητρα, να είσαι υπομονετικός και ευχάριστος. Πρέπει να το διασκεδάζεις! Η ποδηλασία είναι ωραία και τη μοιράζεσαι με πολλούς ανθρώπους μέσω της εφαρμογής strava. Πέστε τους, λοιπόν, να την εγκατηστήσουν, να την ενεργοποιήσουν και μόλις η βόλτα ολοκληρωθεί να συγκρίνετε τις αποδώσεις σας με τους υπόλοιπους που έχουν δοκιμάσει την ίδια διαδρομή. Ακόμη και πόσες θερμίδες κάψατε μπορείτε να δείτε! Υπάρχει καλύτερο κίνητρο από αυτό;

Κοινοποίησε τη βόλτα σου στα Social Media

http---cdn.coresites.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-12-11751450_10153450227479197_2615645023328474572_n-680x383

Τα έχεις καταφέρει, έχεις κάνει την υπέροχη βόλτα σου και οι φίλοι σου πιθανότατα να νιώθουν εξαντλημένοι. Έχετε κάθε δικαίωμα να ανταμειφθείτε για τον κόπο σας με ένα κομμάτι κέικ και μία ζεστή κούπα τσάι. Μμμ!
Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που θα προκύψουν από τους φίλους σου για να νιώθουν και μεγαλύτερη ασφάλεια, ρωτήστε τους αν το βρήκαν διασκεδαστικό, αν θα ήθελαν να διαλέξουν αυτοί την επόμενη φορά τη διαδρομή σας! Κάντε share μία selfie με τα ποδηλατικά σας ρούχα, τα ποδήλατά σας, τα κράνη σας ή με τη λιχουδιά που θα έχετε μετά τη βόλτα σας, μοιραστείτε με τους φίλους σας την εμπειρία σας – περιγράψτε πόσο φανταστική και μοναδική ήταν, πείτε ευχαριστώ δημόσια στους φίλους σας που ήρθαν μαζί – και δώστε τους ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν κι αυτοί στην επόμενη βόλτα σας!

 

 Όταν παρουσιάζουμε νέα πράγματα στους γύρω μας δημιουργούμε νέους και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας και για πολλούς από εμάς η ποδηλασία είναι ένα πάθος για το οποίο θέλουμε να φωνάξουμε την αγάπη μας! Ωστόσο, δεν είναι όλοι γεννημένοι για να γνωρίσουν τον κόσμο καλύτερα από το ποδήλατο, οπότε μη στεναχρηθείτε εάν πέσετε σε αυτή την περίπτωση ανθρώπου και ο φίλος σας δε φαίνεται τόσο ενθουσιασμένος όσο θα θέλατε. Η φιλία είναι πιο δυνατή από την ποδηλασία, οπότε και να μην του αρέσει το ποδήλατο, ε – δε χάλασε κι ο κόσμος!