Πώς να μη σας κλέψουν το ποδήλατο

kleftisΠάρα πολύ σημαντικό είναι το πού παρκάρουμε το ποδήλατο.
Μπορεί κάποια σημεία να είναι πολύ βολικά, αλλά δεν είναι πάντα τα καλύτερα.
Μελετήσαμε όλες τις πιθανές λύσεις και σας προτείνουμε τις καλύτερες.

Mέσα στο κτίριο
Μερικές φορές είναι εφικτό να σταθμεύσετε μέσα σε κάποιο κτίριο. Αυτό είναι τέλειο, γιατί εκτός από ασφάλεια, το ποδήλατο δε φθείρεται από τις καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, αυτό σπάνια είναι εφικτό, αλλά τυχεροί όσοι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο!

Iδιωτική αστυνομία
Τα αστυνομικά τμήματα της χώρας δε βρίσκονται σε κάθε στενό, αλλά ιδιωτική αστυνομία υπάρχει έξω από πολλά κτίρια. Αν είναι το κτίριο που δουλεύετε, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά! Φροντίστε να έχετε καλή επαφή, να τους χαμογελάτε συχνά και να διατηρείτε φιλική επαφή. Δεν είναι κακή ιδέα να τους κερνάτε και τίποτα, «επειδή μου προσέχετε το ποδήλατο». Μία φιλική επαφή και μία κουβέντα παραπάνω θα σας σώσουν το ποδήλατο.
Το να αφήνετε το ποδήλατο κοντά σε ιδιωτική αστυνομία κτιρίου που δεν είναι δικό σας, είναι πολύ ασφαλές, αλλά δε σας εξασφαλίζει. Και πάλι φροντίστε να σας ξέρουν και να μιλάτε μαζί τους συχνά, όπως επίσης και να κερνάτε κάτι που και που. Μην ξεχνάτε ότι σε σημεία φύλαξης της ιδιωτικής αστυνομίας οι βάρδιες είναι τουλάχιστον 3, άρα φροντίστε να γνωρίζετε όσους πιο πολλούς μπορείτε.

Eπιτρεπούμενοι χώροι στάθμευσης
Αυτά είναι τα γνωστά πάρκιν, που υπάρχουν σε πολλά σημεία κοντά σε περιοχές με επαγγελματικά κτίρια, όπως γραφεία, επιχειρήσεις κτλ. Πολλές φορές μπορείτε να έρθετε σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, ώστε να σταθμεύσετε το ποδήλατό σας εκεί και να σας το προσέχει με ένα πολύ μικρό κόστος. Μπορεί να δεχθεί να το κάνει και δωρεάν, αν και καλύτερα να εξασφαλίσετε μία συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, εκτός και αν είναι γνωστός σας.

Πιλοτές
Η στάθμευση του ποδηλάτου μέσα σε μία πιλοτή, όπου θα βρίσκεται κλειδωμένο, είναι σίγουρα μία καλή λύση, αλλά σίγουρα δε σας καλύπτει απόλυτα. Προφανώς, είναι καλύτερα από το δρόμο, αλλά πολλές φορές έχω ακούσει να συμβαίνουν κλοπές ποδηλάτων ενώ αυτά είναι κλειδωμένα σε πιλοτή. Φυσικά, ποτέ μην αφήνετε ποδήλατο στην πιλοτή ξεκλείδωτο, ακόμα και αν «δε φαίνεται».

Στο δρόμο
Η ζωή στο δρόμο είναι δύσκολη και για ένα ποδήλατο. Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος εκεί έξω. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να νιώθει ποτέ ότι το ποδήλατό του είναι ασφαλές, όταν αυτό βρίσκεται έξω στο δρόμο. Συχνά όμως, είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε το ποδήλατο στο δρόμο για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι περισσότερες κλοπές ποδηλάτων δε γίνονται από άτομα που βγήκαν για να βρουν ένα ποδήλατο να κλέψουν, αλλά συνήθως το ποδήλατο έχει «μαρκαριστεί» από πριν. Αν αφήνετε το ποδήλατο στο ίδιο σημείο κάθε μέρα για 8 ώρες, οι πιθανότητες να κλαπεί αυξάνονται σημαντικά κάθε μέρα. Δυστυχώς, οι πολυσύχναστοι δρόμοι δεν αποτελούν λύση, γιατί και εκεί δεν είναι απίθανο να κλαπεί ένα ποδήλατο, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από ένα απόμερο σοκάκι, που δίνει την ευκαιρία στον κλέφτη να «δουλέψει» με όλη του την άνεση!

Πού να κλειδώσετε το ποδήλατό σας
Όπου και να σταθμεύσετε το ποδήλατό σας και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, καλό είναι να το κλειδώνετε.

  • Στύλοι για ταμπέλες: μία εύκολη λύση που μπορεί να έχει κινδύνους. Πρώτα ελέγχετε, αν ο στύλος της ταμπέλας μπορεί να βγει από το έδαφος. Δοκιμάστε να τον βγάλετε. Αν ο στύλος δεν έχει ταμπέλα ή η ταμπέλα μπορεί να βγει εύκολα, τότε κάποιος μπορεί να σηκώσει το ποδήλατο και να το πάρει.
  • Θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα: εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα. Είναι μία πολύ καλή λύση, γιατί είναι σχετικά ασφαλής.
  • Κάγκελα: τα κάγκελα είναι μία πολύ καλή λύση, τόσο τα κάγκελα από τις αυλές, όσο και τα περίφημα «καγκελάκια», που επιτέλους βρήκαν χρήση! Προσέξτε να μην είναι σκουριασμένα.
  • Δέντρα: μια καλή ιδέα, αλλά μόνο αν ο κορμός είναι χοντρός και δεν κόβεται εύκολα.

Kλειδαριές
Οι καλύτερες είναι οι κλειδαριές σε σχήμα «U». Μεταφέρονται εύκολα, κόβονται δύσκολα και κλειδώνουν πολύ καλά. Οι αλυσίδες και τα συρματόσχοινα κόβονται εύκολα. Πολύ καλή λύση είναι και τα οπλισμένα συρματόσχοινα, δηλαδή αυτά που είναι σε συρματόσχοινα, αλλά καλύπτονται από επιπρόσθετο οπλισμό από μέταλλο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα λουκέτα παραβιάζονται πολύ εύκολα και καλύτερα να αποφεύγονται.
Όταν κλειδώνετε το ποδήλατό σας, η αλυσίδα ή οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιείτε, για να το κλειδώσετε να είναι τεντωμένη και χωρίς να αφήνει χώρο να μπουν εργαλεία, για να τη σπάσουν. Τέλος, για όσους είναι ξεχασιάρηδες με τα κλειδιά τους, υπάρχουν και κλειδαριές σε σχήμα U, που έχουν κωδικό!