Πώς να κάνω σησαμένιες μπάρες μελιού;

1Υλικά
• 3/4 φλιτζ. (110γρ) σουσάμι
• 1 φλιτζ. (220γρ) ζάχαρη
• 1 φλιτζ. (250ml) νερό
• 20γρ. βούτυρο, κομμένο
• ½ φλιτζ. (175γρ) μέλι
• 3/4 φλιτζ. (110γρ) ανάλατοι ψημένα κάσιους ή φιστίκια, χοντροκομμένα.

Σημείωση: Αυτή η συνταγή μπορεί να ετοιμαστεί μία εβδομάδα πριν. Αποθηκεύστε την σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχει υγρασία, οι μπάρες μπορεί να κολλάνε, γι’ αυτό σφραγίστε τες καλά.

Παρασκευή
Λαδώνουμε ένα ταψί 20 x 30 και στρώνουμε χαρτί ψησίματος, αφήνοντας να ανεβαίνει και από τις δύο πλευρές κατά 2εκ. Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα στεγνό, προθερμασμένο τηγάνι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το νερό σε μία μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί, αλλά χωρίς να πάρει βράση. Έπειτα βράζουμε, χωρίς καπάκι, για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα καραμελέ χρώμα. Είναι σημαντικό το ζαχαρωτό να μαγειρευτεί για αρκετό χρόνο ώστε να δέσει και να έχει καλή γεύση. Μειώνουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τους ξηρούς καρπούς, αφήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να είναι αρκετά παχύρρευστο.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, αδειάζουμε γρήγορα το μίγμα στο ταψί. Το αφήνουμε σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι να κοκαλώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο. Δεν μπορούμε να το καταψύξουμε ούτε να το βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Απολαύστε λοιπόν τις μπάρες μαζί σας στην βόλτα με το ποδήλατο!

Πηγή: MBike