Πώς θα επιλέξω το πρώτο μου ποδήλατο

photo 2Είσαι μία εργαζόμενη κοπέλα που αποφάσισε να νιώσει την ελευθερία που προσφέρει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς από και προς την καθημερινή εργασία και όχι μόνο.
Είσαι από εκείνες που θέλουν παράλληλα να απολαμβάνουν τα Σαββατοκύριακά τους στα κοντινά βουνά, παρέα με φίλους και να χαίρονται τη φύση. Όλοι όμως έχετε την ίδια απορία: Πώς θα επιλέξω το πρώτο μου, καλό ποδήλατο;
Βήμα 1
• Προσδιορισμός κόστους
Το κόστος ενός σύγχρονου ποιοτικού ποδηλάτου για ενήλικες ξεκινάει από 300 περίπου και μπορεί να φτάσει μέχρι και κάποιες χιλιάδες ευρώ. Βασική λοιπόν προϋπόθεση είναι να αποφασίσουμε το μέγιστο χρηματικό ποσό το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε.
Το κόστος βέβαια έχει μεγάλη σχέση και με το είδος του ποδηλάτου. Διαφορετικά επιλέγει κάποιος ένα ποδήλατο πόλης – κατάλληλο για καθημερινή μετακίνηση και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και διαφορετικά ένα ποδήλατο βουνού, για εξορμήσεις χιλιομέτρων και εξαιρετικές καταπονήσεις.!
Πόσα χρήματα λοιπόν αξίζει να δαπανήσουμε για το πρώτο μας ποδήλατο;
Μία επιτυχημένη αγορά ποδηλάτου, θεωρώ πως είναι αυτή κατά την οποία το ποδήλατο αξιοποιείται στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Ένα ποδήλατο πόλης των 400 ευρώ για παράδειγμα, μπορεί να διαθέτει σκελετό από αλουμίνιο ή χρωμομολυβδαίνιο διπλής διατομής, έως και 24 ταχύτητες, δυνατά φρένα τύπου v-brake, αλουμινένια στεφάνια, ανοξείδωτες ακτίνες, φτερά και άφθονο στιλ. Με απλά και λειτουργικά εξαρτήματα λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει την καθημερινή σας (οικονομική και οικολογική) λύση για τις μετακινήσεις στην πόλη.
Για ένα ποδήλατο βουνού από την άλλη, το οποίο προορίζουμε για χρήση στο χώμα διανύοντας 50 με 80 χιλιόμετρα καλό θα ήταν να μπορούμε να διαθέσουμε κάτι παραπάνω και αυτό λόγω της αυξημένης ταλαιπωρίας στην οποία θα το υποβάλουμε. Και σε αυτήν την κατηγορία πάντως, μπορούμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές ποδήλατο δαπανώντας γύρω στα 500 ευρώ.
Ανεβαίνοντας κατηγορία τιμής, τα ποδήλατα γίνονται ελαφρύτερα και τα εξαρτήματά τους προσφέρουν περισσότερη λειτουργικότητα και μεγαλύτερη αντοχή στη χρήση. Όσο οι τιμές ανεβαίνουν, εξωτικά υλικά όπως ανθρακονήματα, τιτάνιο και μαγνήσιο κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους, προσδίδοντας στο σύνολο όλο και περισσότερα πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα όμως που δεν αφορούν την πρωτοασχολούμενη – ακόμη και την έμπειρη – ποδηλάτισσα αλλά περισσότερο εκείνες κι εκείνους που έχουν ειδικές και συγκεκριμένες απαιτήσεις από ένα ποδήλατο.
Πρέπει να είστε «λογικές» με την αγορά του πρώτου σας ποδηλάτου, και να μην πάτε ούτε πολύ χαμηλά (κάτω από τα 300 ευρώ) ούτε πολύ ψηλά (πάνω από τα 1500) κι αυτό προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ποδήλατό σας χωρίς απαραίτητα να δώσετε πολλά λεφτά από τη στιγμή που δεν ξέρετε ήδη τι ακριβώς θέλετε.

Βήμα 2
•Ο προσδιορισμός των αναγκών
Θα πρέπει τώρα να σκεφτούμε και να προσδιορίσουμε τις ποδηλατικές μας ανάγκες και κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο, ο οποίος τρόπος θα ορίσει και το είδος του ποδηλάτου (mountain, road, racing, τουρισμού, σπαστό με τροχούς μικρής διαμέτρου κ.λ.π.). Όταν αποφασίσουμε να επισκεφθούμε το ποδηλατικό κατάστημα, οι πρώτες ερωταπαντήσεις με τους ειδικούς θα έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα αυτό.
Είναι απόλυτα λογικό ο υποψήφιος αγοραστής να αισθάνεται αναποφάσιστος. Είναι πολλές οι οποίες επιθυμούν να φλερτάρουν με την ιδέα να κάνουν το ποδήλατο τρόπο ζωής και φαντάζομαι ένα ποδήλατο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις καθημερινές, για τις διαφόρων ειδών μετακινήσεις στην πόλη, αλλά και τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά χιλιόμετρα σε μικτό τερέν. Η ποδηλατοβιομηχανία έχει προβλέψει για αυτές! Τα υβριδικά ποδήλατα ή αλλιώς trekking bikes αποτελούν την ιδανική λύση καθώς προσφέρουν ξεκούραστη θέση οδήγησης, είναι γερά, μπορούμε να τα φορτώσουμε με σακίδια και να τα οδηγήσουμε με ασφάλεια τόσο στην άσφαλτο όσο και στους επαρχιακούς χωματόδρομους.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γυναίκες είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, η ποδηλατοβιομηχανία έχει προσέξει ιδιαιτέρως τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου σωματότυπου κατασκευάζοντας ειδικά μοντέλα με ιδιαίτερη γεωμετρία που ταιριάζουν καλύτερα στα σωματικά χαρακτηριστικά των κοριτσιών – τα οποία και σας παρουσιάζουμε εδώ.
Βήμα 3
photo 1•Επισκεπτόμαστε το ποδηλατικό κατάστημα.
Εκεί κουβεντιάζουμε τους προβληματισμούς μας με τους ειδικούς οι οποίοι είναι πάντα (ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι πάντα) πρόθυμοι να μας ξεδιαλύνουν οποιαδήποτε ποδηλατική απορία και να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το ποδήλατο εκείνο που θα καλύψει τα γούστα και τις ανάγκες μας κατά το μέγιστο δυνατό.
Θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος. Επιλέγοντας το ποδήλατό μας από ένα σοβαρό ποδηλατικό κατάστημα επιλέγουμε αυτόματα και ένα είδος σχέσης με τους ανθρώπους του, οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους διακρίνονται για το πάθος τους προς το αντικείμενο.
Υπάρχει όμως και η κατηγορία, του «κακού» ποδηλατικού καταστήματος. Εδώ δε χρειάζεται παρά κοινή λογική για να απομακρυνθείτε από το κατάστημα πριν φτάσετε στο ταμείο. Αν κανείς δε σας κάνει ερωτήσεις όπως «για ποια χρήση προορίζεται το ποδήλατο, πόσες φορές την εβδομάδα σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε, ποιος είναι ο προϋπολογισμός στον οποίο σκοπεύετε να «κινηθείτε» μάλλον δεν ενδιαφέρεται να καλύψει τις δικές σας ανάγκες αλλά τις δικές του σε… ξεστοκάρισμα. Πρέπει να τονίσουμε πως λάθος μέγεθος στο ποδήλατο σημαίνει επικίνδυνη αλλά κυρίως βασανιστική οδήγηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής βόλτας.
Σημαντική επίσης είναι και η εμφάνιση του ποδηλάτου, τα χρώματα και ο σχεδιασμός του οποίου θα πρέπει να μας εμπνέουν και να μας ευχαριστούν έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τη συνύπαρξη μαζί του.
Προτιμήστε σχέδια και χρώματα διαχρονικά χωρίς τρελά και σούπερ μοντέρνα σχέδια, τα οποία μπορεί να βαρεθείτε εύκολα μετά από δύο χρόνια.