Πόσο σωστό είναι να… σηκώνεσαι από τη σέλα;
Το ορθοπέταλο είναι εντυπωσιακό και βγάζει τη δύναμη της ποδηλάτισσας αλλά πόσο συχνά πρέπει να σηκωνόμαστε από τη σέλα;
Όταν σηκωνόμαστε από τη σέλα – δηλαδή όταν κάνουμε ορθπέταλο – μπορούμε να ασκήσουμε περισσότερη δύναμη στα πετάλια, πρώτον γιατί χρησιμοποιούμε το βάρος μας και δεύτερον γιατί μπορούμε να «τραβήξουμε» το τιμόνι. Αυτά είναι τα καλά νέα.
Τα κακά νέα είναι ότι περνάμε από την αερόβια στην αναερόβια προσπάθεια, ταλαιπωρούμε μυς, συνδέσμους και αρθρώσεις και φυσικά ταλαιπωρούμε το πλαίσιο, τη μεσαία τριβή και τα πετάλια.
Ας υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μηχανικό πρόβλημα (που αν υπάρξει και σπάσει κάτι είναι άσχημα τα πράγματα). Η επιπλέον προσπάθεια που καταβάλουμε, μας αναγκάζει σε μεγάλη σπατάλη ενέργειας και αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Έξτρα σπατάλη προέρχεται από την αδιάκοπη κίνηση του ποδηλάτου δεξιά-αριστερά…
Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να βάλουμε αρκετή δύναμη, γιατί η σέλα μας είναι πολύ χαμηλά. Τοποθετώντας τη σέλα στο σωστό ύψος εφαρμόζουμε τη δύναμή μας αποδοτικότερα και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα τραυματισμών στα γόνατα.
Το ερώτημα είναι πότε πρέπει να σηκωνόμαστε
Να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα τις αθλήτριες ή τους πολύ καλά προπονημένους. Αυτοί είναι άλλη κατηγορία. Για τους υπόλοιπους τους… κανονικούς ανθρώπους, το ορθοπέταλο είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε ρυθμό, για να ξεπιαστούμε σε μία μεγάλη διαδρομή και για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Πάντα για σύντομο διάστημα και μόνο όταν είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση εμείς και το ποδήλατό μας.
Σίγουρα δεν είναι για… δέκα λεπτά συνεχόμενα και σίγουρα δεν είναι για να κάνουμε επίδειξη στις φίλες μας.
Όπως όλα λοιπόν, έτσι και το ορθοπέταλο θέλει μέτρο!