Πόσο «εξοπλισμένη» είστε;

1Ο 10λογος των αξεσουάρ.

Το εμπόριο των αξεσουάρ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ και αναπτύσσεται περισσότερο όσο οι χρήστες ποδηλάτου γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι.

Για όλες τις χρήσεις, για όλα τα γούστα, τις καιρικές συνθήκες υπάρχουν τα πάντα στην αγορά. Δε χρειάζεται να αγοράσετε από κάλτσες μέχρι κορδέλα για τα μαλλιά – αναφερόμαστε σε αθλητική κορδέλα όχι σε καρό που θα είναι ασορτί με τη φουστίτσα σας – όμως κάποια είναι απαραίτητα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν αγοράζετε ποδήλατο είναι να επιλέξετε κατευθείαν τα βασικά αξεσουάρ που χρειάζεστε για να μην το αμελήσετε στη συνέχεια. Ξεκινήστε από τα πιο σημαντικά και στη συνέχεια προχωρήστε στα υπόλοιπα «καλούδια» που μπορεί να σας ομορφύνουν και διευκολύνουν τη ζωή αλλά δεν είναι και απολύτως απαραίτητα.

Η σειρά με την οποία τα παρουσιάζουμε δεν είναι σειρά προτεραιότητας… Αν πάντως πρέπει να περιοριστείτε σε κάποια θα λέγαμε πως το κράνος, τα γυαλιά, τα φωτάκια και η αλυσίδα είναι τα πιο βασικά.

Τα βασικά αξεσουάρ  της ποδηλάτισσας:

1. Το κράνος.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γενική ποιότητα, στο μέγεθος και στον εξαερισμό. Το κράνος πρέπει να ταιριάζει απολύτως και σε απότομες κινήσεις δεν θα πρέπει να γλιστρά. Ποτέ μην αγοράζετε το φτηνότερο κράνος που θα βρείτε, αντίθετα επενδύστε όσα περισσότερα μπορείτε σε αυτό. Στο κάτω κάτω πρόκειται για το κεφάλι σας. Δε θα το εμπιστευόσαστε σε ένα φτηνό κομμωτήριο, θα το εμπιστευτείτε σε φτηνό κράνος;

2. Προσωπική επιλογή πρέπει να γίνει και στη σέλα, ανάλογα με τη χρήση που θα κάνετε στο ποδήλατο.
Υπάρχουν γυναικεία μοντέλα σχεδιασμένα με βάση το γυναικείο σκελετό. Μη διστάσετε να την αλλάξετε κατευθείαν αν εκείνη που συνοδεύει το ποδήλατό σας δεν είναι απολύτως ικανοποιητική καθώς μπορεί να αποτελέσει το λόγο για να μην ξανανέβετε στο ποδήλατο. Η αλήθεια πάντως είναι πως τα περισσότερα σύγχρονα ποδήλατα μέσης τιμής, συνοδεύονται από μια καλή σέλα.

3. Στήριγμα παγουριού – παγούρι
Συνήθως ξεχνιούνται στην αγορά του καινούριου ποδηλάτου, αποτελούν όμως βασικό εξοπλισμό. Μην ξεχνάτε ότι αν διψάσετε είναι ήδη αργά. Των φρονίμων οι… κόρες, πριν διψάσουν πίνουν – προσοχή, αναφερόμαστε σε νερό, το πολύ ισοτονικά ποτά!

4. Τρόμπα – σαμπρέλες – μπαλώματα –  πολυεργαλείο
Το πιο ασφαλές για να έχετε όλο αυτό το μίνι συνεργείο είναι να τοποθετήσετε κάτω από τη σέλα ένα τσαντάκι. Σε περίπτωση μικροζημιών θα έχετε τα πάντα έτοιμα προς χρήση και δε θα γυρίσετε περπατώντας. Ακόμα κι αν τα «μαστορέματα» δεν είναι το φόρτε σας, διαφορετικό είναι να ζητήσετε από κάποιον περαστικό να σας επισκευάσει με… μαγικά το λάστιχο, παρά να του δείξετε τα εργαλεία και τα μπαλώματα και να ζητήσετε να σας βοηθήσει. Σε γενικές γραμμές, όποιος «περαστικός» σας υπόσχεται οτιδήποτε μαγικό να τον προσέχετε.

5. Οδόμετρο
Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή αλλά είναι χρήσιμο να έχετε κάποιες πληροφορίες για τη διαδρομή. Πόσα χιλιόμετρα διανύσατε, με πόση μέση ωριαία κλπ. Έτσι θα έχετε να λέτε και στις φίλες σας για τα κατορθώματά σας.

6. Φωτάκια
Αν το ποδήλατό σας δεν έχει, εφοδιαστείτε τα μαζί με αυτό. Είναι απολύτως απαραίτητα! Συμβουλευτείτε το ποδηλατικό σας κατάστημα και προτιμήστε μοντέλα που να αφαιρούνται εύκολα για να αποφύγετε την κλοπή.

7. Τσάντα – ιδανικά – με βάση τοποθέτησης στο ποδήλατο.
Καλό είναι να επιλέξετε μια τσάντα με δυνατότητα να τοποθετηθεί στη σχάρα, στο μπροστινό μέρος ή στο πίσω μέρος της σέλας. Το σακίδιο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση γιατί θα ιδρώνετε – χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε την χρησιμότητά του. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε μια όμορφη, χρηστική τσάντα που θα ταιριάζει με το ντύσιμό σας. Υπάρχουν πλέον άφθονες προτάσεις από ποιοτικές, λειτουργικές και όχι αθλητικές τσάντες μεταφοράς για εκείνες που επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στις πόλεις.

 

8. Γυαλιά
Ίσως το πιο χρήσιμο αξεσουάρ όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μόνο το πρωί καθώς προστατεύει από τον αέρα, τα έντομα, τα πετραδάκια του μπροστινού, τη σκόνη και ό,τι άλλο μπορεί να απειλήσει τα υπέροχα μάτια σας. Για τις ώρες που το φως πέφτει, υπάρχουν ειδικά γυαλιά με ανοιχτόχρωμους ή λευκούς φακούς. Αξίζει τον κόπο – θα μας θυμηθείτε!

9. Γάντια
Όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν, επιλέξτε ένα ζευγάρι που όχι μόνο θα σας κρατά ζεστή αλλά θα σας προστατεύσει κιόλας – δηλαδή ή δερμάτινα ή από κάποιο τεχνικό υλικό. Επιλογές υπάρχουν πολλές.

10. Λουκέτο – αλυσίδα.
Δώστε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε, είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά από το όχι μόνο να πάτε, αλλά και να γυρίσετε με το ποδήλατο. Αφήστε τις οικονομίες. Δείτε το κάπως σαν το πινελάκι για τις σκιές. Θα αγοράζατε ένα φτηνιάρικο συνθετικό; Ούτε φτηνιάρικη αλυσίδα πρέπει να πάρετε – υπολογίστε πως τα 60 ευρώ είναι το μικρότερο ποσό που πρέπει να δώσετε για αλυσίδα. Φυσικά, η… απόλυτη προστασία είναι να μην αφήνετε ποτέ το ποδήλατο από τα μάτια σας!