Πόσο αλάτι κρύβουν τα τυριά;

analata-tiriaΑπό τον Στέλιο Πανταζή
Ιατρός – Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής
http://holistic-greece.com/

Πηγή: MBike

Οι περισσότεροι από εμάς μειώνουμε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού χρησιμοποιώντας υποκατάστατα άλατος στο φαγητό μας.

Δυσκολευόμαστε, όμως, να κατανοήσουμε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη άλατος καθημερινά δεν προέρχεται από το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό αλλά από αυτό που ονομάζουμε «κρυμμένο αλάτι» στις τροφές.

Κρυμμένο αλάτι
Το κρυμμένο αλάτι βρίσκεται κατά βάση στα αλλαντικά, στα τυριά και στα τυποποιημένα προϊόντα. Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να κόψουν τα αλλαντικά και τα τυποποιημένα προϊόντα και είναι εύκολο να δεχτούν ότι για καλή υγεία αυτές οι τροφές είναι αντίθετες. Δυσκολεύονται όμως να κόψουν τα τυριά. Έτσι, δίνουμε μία λίστα με τυριά που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Πόσο αλάτι έχουν τα κανονικά τυριά
Το μαγειρικό αλάτι είναι το χλωριούχο νάτριο. Αυτό θεωρείται και το επιβλαβές στο αλάτι, αφού το χλωριούχο νάτριο ιονίζεται στο σώμα και το νάτριο αποχωρίζεται από το χλώριο. Το χλώριο από χλωριούχο νάτριο θεωρείται αβλαβές και γι’ αυτό στα υποκατάστατα άλατος δεν το αλλάζουν, αλλά αλλάζουν το νάτριο σε κάλιο, που στους περισσότερους ανθρώπους συχνά λείπει άρα το υποκατάστατο άλατος βγάζουμε κάτι που βλάπτει και το αλλάζουμε με κάτι που είναι χρήσιμο, δηλαδή διπλό νάτριο. Για να κατανοήσουμε πόσο αλάτι έχουν τα ανάλατα τυριά πρέπει να γνωρίζουμε πόσο αλάτι έχουν τα κανονικά.

Ας δούμε τον πίνακα:

Είδος τυριού Νάτριο ανά 100γρ.   Νάτριο ανά 200 θερμίδες
Ροκφόρ 1809mg 981mg
Παρμεζάνα 1529mg 710mg
Φέτα 1116mg 845mg
Ένταμ 965mg 541mg
Γκούντα 819mg 460mg
Μπρι 629mg 377mg
Τσένταρ 621mg 308mg
Μοτσαρέλα 619mg 490mg

Εδώ φαίνεται καθαρά ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο διαφέρει σημαντικά από τυρί σε τυρί. Αυτό που δε φαίνεται, αλλά πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ακόμα και στους ίδιους τύπους τυριού, οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές. Η περιεκτικότητα σε αλάτι φαίνεται από τη σκληρότητα του τυριού και γενικά τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε αλάτι από ότι τα μαλακά. Φυσικά, αυτό δεν είναι δυνατόν αν το γενικεύσουμε πλήρως.

Πόσο αλάτι έχουν τα παραδοσιακά ανάλατα τυριά
Τα παραδοσιακά ανάλατα τυριά είναι κατά βάση τα μαλακά λευκά τυριά. Στην Ελλάδα έχουμε μερικά, αλλά για ποικιλία στη γεύση μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτά του εξωτερικού.

Είδος τυριού Νάτριο ανά 100γρ. Νάτριο ανά 200 θερμίδες
Μανούρι 484mg 193mg
Κότατζ 406mg 595mg
Μυζήθρα 191mg 176mg
Ανθότυρο 116mg 112mg
Ρικότα 81mg 97mg

Η επιλογή φυσικά δεν είναι τεράστια, αλλά σίγουρα μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη κάποιου για τυριά, χωρίς να θέσει την υγεία του σε σημαντικό κίνδυνο. Φυσικά, η μείωση της ποσότητας των τυριών συνολικά θα ήταν επιθυμητή για καλύτερη υγεία, καθότι ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει υπερβολικές ποσότητες γαλακτομικών ούτως ή άλλως.

Το μέλλον
Με χαρά βλέπω ότι η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων αντιδρά θετικά στα μηνύματα της επιστήμης και οι επιλογές για νόστιμα και υγιεινά προϊόντα όλο και πληθαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θυμίζω ότι πριν 10 χρόνια βιολογικά προϊόντα αγόραζαν οι «μυστήριοι» και οι «γραφικοί», ενώ σήμερα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν επιλογές βιολογικών προϊόντων. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε έρμαια των επιλογών της βιομηχανίας και του ουρανίσκου μας και δε χρειάζεται να «βγούμε στους δρόμους» για να γίνουν κάποια σωστά πράγματα. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που πλέον υπάρχουν και τυριά με χαμηλό νάτριο, όπως παρακάτω:

Είδος τυριού Νάτριο ανά 100γρ. Νάτριο ανά 200 θερμίδες
Ανάλατη παρμεζάνα 63mg 28mg
Ανάλατο τσένταρ 21mg 11mg
Ανάλατη μοτσαρέλα 16mg 11mg
Ανάλατο κότατζ 13mg 36mg