Ανοίγω χάρτες, διαβάζω βιβλία, τουριστικούς οδηγούς, κάνω όνειρα για διακοπές και ταξιδεύω μέσω του google maps στα πιο απίθανα μέρη, πουθενά, όμως, δεν βρίσκω αναφορές για το νέο trend που είναι ο ποδηλατικός τουρισμός.
Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, τα τελευταία χρόνια, εντάσσουν όλο και περισσότερο το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους αλλά και στις διακοπές τους.
Το 45% των Γερμανών κάνει διακοπές με ποδήλατο ενώ χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Πορτογαλία έχουν αναπτύξει σημαντικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων. Το 2011, όπως και φέτος τον Μάιο, ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέροντας 400 ποδηλατές. Το κρουαζιερόπλοιο «Berlin» μετέφερε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα 400 λάτρεις του ποδηλάτου από τη Βαυαρία της Γερμανίας οι οποίοι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκίνησαν από το λιμάνι στις 9 το πρωί, ακολούθησαν τη διαδρομή Καλαμάτα – Βέργα – Αβία – Ακρογιάλι – Σάνταβα – Κιτριές και στη συνέχεια επέστραψαν στο λιμάνι. Οργανωτής της εκδρομής ήταν η Κρατική Ραδιοφωνία Τηλεόραση της Βαυαρίας και κατά τη διάρκεια της ποδηλατοβόλτας υπήρξε ζωντανή σύνδεση με τη Ραδιοφωνία της Βαυαρίας.
Στην Ελλαδα κάνουμε δειλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή η κ. Χατζηαλεξίου, γραμματέας του συλλόγου φίλοι του Ποδηλάτου, παραδέχεται ότι: «Όσο μπαίνει το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας, τόσο αυξάνεται και η χρήση του και σε άλλες δραστηριότητες της ζωής μας, πχ. στις διακοπές».
Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό καιρό, είναι ένας τόπος με άπειρους νησιωτικούς προορισμούς, τους οποίους μπορείς να επισκεφτείς με το ποδήλατο σου, καθώς τα πλοία δεν έχουν περιορισμό στο είδος ή στο αριθμό των ποδηλάτων που μεταφέρουν.
Βλέποντας συμβουλές που έδιναν χρήστες του διαδικτύου για ποδηλατικούς προορισμούς, βρήκα πάρα πολλές αναφορές στη Κω, λόγω του ότι είναι ένα μεγάλο νησί με δυνατότητες εναλλαγής τοπίων. Μετά από έρευνα, βρίσκω κι άλλους προορισμούς, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, την Σαντορίνη, την Πάρο, την Νάξο νησιά στα οποία υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων και καταστήματα ποδηλάτων για το απαραίτητο σέρβις.
Επόμενο νησί η Σχοινούσα. Είναι ένα νησί με πανέμορφες παραλίες. Μπορείς να ποδηλατείς σε όλο το νησί, οι δρόμοι βέβαια δεν είναι ακριβώς δρόμοι αλλά ό,τι χάραξαν οι αγαπητοί σε όλους μας γάιδαροι. Επίσης, όταν φυσά πολύ από την μία μεριά είναι πολύ ήρεμα από την άλλη. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτό το νησάκι διαθέτει πολλούς μικρούς κόλπους, τους οποίους δεν προτιμά η πλειοψηφία των ανθρώπων, οπότε έχεις την αίσθηση της απομόνωσης.
Χωρίς προβλήματα, επίσης, γίνεται η μεταφορά ποδηλάτων στα αεροσκάφη, με την κάθε εταιρεία να ακολουθεί τη δική της πολιτική για τον τρόπο μεταφοράς τους (συσκευασμένα ή μη).
Δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων παρέχουν και τα ΚΤΕΛ, ωστόσο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μεταφοράς ποδηλάτων καθορίζεται σε κάθε διαδρομή ανάλογα με τον αριθμό αποσκευών των επιβατών. Τα ποδήλατα αποθηκεύονται στον χώρο των αποσκευών οπότε σ’ ένα γεμάτο ΚΤΕΛ μπορούν να μεταφερθούν μέχρι δύο ποδήλατα.
Καθώς γράφω όλα αυτά, αναρωτιέμαι τί μπορεί να ωθήσει ένα κορίτσι σαν όλες εμάς να κάνει ποδηλατικές διακοπές, έτσι λοιπόν μίλησα με την φίλη και ποδηλάτισσα Αγγελική, η οποία τα τελευταία χρόνια επιλέγει φανατικά να τρέχει σε αγώνες και μάλιστα έχει νικήσει 4 φορές! Αφού τελειώσει τις προπονήσεις της παίρνει το ποδήλατό της και κάνει διακοπές με αυτό. Ήθελα πολυ να μάθω πώς τα καταφέρνει και για αυτό τις έκανα μερικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις της είναι απλά μία απόλαυση.
S.R. Πώς σου μπήκε το μικρόβιο των ποδηλατικών διακοπών;
Aγγελική: Την ιδέα για ποδηλατικές διακοπές μου την έδωσε πριν 2 χρόνια ο Γιώργος και αμέσως ενθουσιάστηκα. Μου άρεσε το ποδήλατο, μου άρεσε το κάμπινγκ οπότε ο συνδυασμός πίστεψα ότι θα μου ταίριαζε πολύ. Οι πρώτες μου μεγάλες ποδηλατικές διακοπές είχαν αφετηρία το Κιάτο με προορισμό τη Λευκάδα και στη συνέχεια την Κεφαλονιά. Είχαν προηγηθεί κάποιες διήμερες ποδηλατικές εξορμήσεις, όμως το ταξίδι αυτό ήταν τελείως διαφορετικό. Χρειάστηκε να βρώ σχάρα, τσάντες για τη σχάρα και μια μικρή ελαφριά σκηνή. Έπρεπε να χωρέσω τα ρούχα και τα υπόλοιπα πράγματά μου σε μια τσάντα πολύ μικρότερη από τις συνηθισμένες των διακοπών και να πάρω μόνο τα απαραίτητα και τα πιο ελαφριά.
S.R. Συνέχισε …
Aγγελική: Το ταξίδι ξεκίνησε και ήταν όλα μαγικά. Από τότε κάνω και σκοπεύω να κάνω για τα υπόλοιπα πολλά χρόνια διακοπές με το ποδήλατο.
S.R. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να το αγαπήσεις τόσο πολύ; Ποιές ιδιαιτερότητες έχει το να πηγαίνεις διακοπές με το ποδήλατο; Τι προσέχετε; Τι αγαπάτε;
Αγγελική: Οι λόγοι που αγάπησα αυτά τα ταξίδια είναι οτι απολάμβανεις την ελευθερία που σου δίνει το ποδήλατο. Στη διαδρομή που ακολουθούμε αποφεύγουμε, όσο είναι δυνατό, τους μεγάλους δρόμους και κινούμαστε σε μικρούς επαρχειακούς, που συνήθως είναι πιο κοντά στη φύση, περνάμε πάνω από βουνά, δίπλα από ποτάμια, μέσα από δάση. Κινούμαστε με μικρή ταχύτητα οπότε μπορούμε να προσέξουμε και να απολαύσουμε κάθε λεπτομέρια. Μπορούμε να σταματήσουμε, οποιαδήποτε στιγμή, στην άκρη το δρόμου για να θαυμάσουμε ένα τοπίο και να βγάλουμε φωτογραφίες. Με το ποδήλατο αποκτά μεγαλύτερη αξία η πανοραμική θέα μιας κορυφής που έχεις κουραστεί να ανέβεις και ανταμείβεσαι με τη δροσιά που σου προσφέρει η κατηφόρα. Και όπως και να το κάνουμε ο χρόνος πάνω στο ποδήλατο περνά πάντα πιο γρήγορα και ευχάριστα!
Όταν φτάνει το βράδυ, η ώρα της ξεκούρασης και της… αποκατάστασης, επιβάλλεται να πάρεις τις χαμένες θερμίδες της μέρας!
Κάτι άλλο που μου αρέσει στις ποδηλατικές διακοπές είναι ότι, συνήθως, συνδυάζονται με κάμπινγκ. Προχωράς και όπου σου αρέσει ή κουραστείς βρίσκεις ένα οργανωμένο κάμπινγκ ή μια ερημική παραλία και κατασκηνώνεις.
S.R. Το κάνεις να φαντάζει υπέροχο. Ένα κορίτσι, όμως, όταν επιλέγει τέτοιου είδους διακοπές τι θα πρέπει να προσέχει. Με τι θα πρέπει να συμφιλιωθεί ;
Aγγελική: Σίγουρα για εμένα είναι οι ιδανικές διακοπές, όμως δεν είναι όλα εύκολα. Πριν ξεκινήσεις να κάνεις διακοπές με ποδήλατο πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι θα έχεις μαζί σου μόλις ένα ζευγάρι παπούτσια και λίγα ελαφριά ρούχα που πιθανόν να χρειαστεί να τα πλύνεις στη διαδρομή 1-2 φορές καθώς οι ποδηλατικές τσάντες είναι αρκετά μικρές και σίγουρα το επιπλέον βάρος δυσκολεύει κάθε πεταλιά. Δυστυχώς, δεν βρίσκεις τουαλέτα πάντα όταν την χειάζεσαι, οπότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσεις τις φυσικές υπαίθριες τουαλέτες πίσω από τους θάμνους, όπως επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μπάνιο σε ντουζιέρες της παραλίας.
S.R. Θα το πρότεινες ως εμπειρία στα κορίτσια να ζήσουν μια τέτοια ποδηλατική εμπειρία;
Aγγελική: Η αίσθηση της φύσης είναι μοναδική. Έστω μία φορά όλοι πρέπει να ζήσουν μία τέτοια αίσθηση ελευθερίας.
S.R. Ευχαριστούμε Αγγελική. Αναμένουμε τις επόμενες ποδηλατικές σου επιτυχίες.
Μάλλον θα επιλέξω και εγω την Σχοινούσα φέτος να ζήσω εκείνο που η Αγγελική περιγράφει. Εσείς;
Α! Κορίτσια, για να μη ξεχνιόμαστε σημειώστε το τρίπτυχο προσοχής για τις ποδηλατο-διακοπές:
1. Αποφυγή του ήλιου σε επικίνδυνες ώρες
- Καλή διατροφή
- Καλός ύπνος για να έχουμε δυνάμεις.Περιμένω τις καλοκαιρινές σας περιπέτειες.