Ποδηλασία στο κρύο.

1Πώς να αντιμετωπίσετε  τα στοιχεία της φύσης στην πόλη!

Μία από τις πιο διαδεδομένες «δικαιολογίες», για να μην χρησιμοποιήσει κάποιος το ποδήλατό του, είναι ο καιρός. Όποιος όμως το αποφασίσει – αν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος – θα δει ότι, τελικά, δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Ο αέρας
Όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο σίγουρα έχουν αντιμετωπίσει τον αέρα. Δυνατός, ανελέητος, που πραγματικά σε καθηλώνει στη θέση σου δεν μπορείς να κάνεις βήμα και μερικές φορές μπορεί να σε πάρει και μαζί του.

Όταν μάλιστα οδηγείς ποδήλατο αυτή η κατάσταση γίνεται δύσκολη και ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην πόλη τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα, ανάμεσα στα ψηλά κτίρια, ο αέρας «κόβει» όπως λέμε και η έντασή του σπάνια φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Σε πόλεις που συχνά αντιμετωπίζει κάποιος αέρα, σίγουρα ένα καλό αντιανεμικό έχει νόημα, αν και γενικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι αναγκαίο, εκτός αν κάποιος οδηγεί αρκετά αργά. Η ποδηλασία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και ο αέρας περισσότερο μας δροσίζει, παρά μας παγώνει. Σημαντική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που κάποιος ξεκινάει με μεγάλη κατηφόρα, οπότε δέχεται πολύ αέρα, ενώ ακόμα είναι κρύος. Γενικά, τα αντιανεμικά των γνωστών εταιρειών που κυμαίνονται ανάμεσα στα 50 και 100  ευρώ, είναι ικανοποιητικότατα και συνήθως διαθέτουν και αδιαβροχοποίηση.

Βροχή
Αυτοί, που δεν έχουν μετακινηθεί στην πόλη με ποδήλατο αρκετά, νομίζουν ότι η βροχή είναι το χειρότερο. Υπάρχει η μπόρα, που δεν μπορείς να προφυλαχτείς με τίποτα, όταν είσαι πάνω στο ποδήλατο, υπάρχει και το ψιλόβροχο, που γενικά δεν επηρεάζει την οδήγηση σημαντικά (αν και θέλει προσοχή, γιατί οι δρόμοι γλιστράνε σαν να είσαι σε παγοδρόμιο).

Για την μπόρα λοιπόν, το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να μπείτε κάτω από ένα υπόστεγο και να περιμένετε να κοπάσει.

Για την ψιλή, ακόμα και μέτρια βροχή δε χρειάζονται πολλά. Ένα ποιοτικό ποδηλατικό αδιάβροχο σας καλύπτει, παρέχοντας ταυτόχρονα δυνατότητα διαπνοής, ενώ ακόμη κι ένα οικονομικό αντιανεμικό μπορεί να αποδειχτεί ικανοποιητικό στον ήπιο καιρό των περισσότερων ελληνικών πόλεων.

Κρύο
Το κρύο στις πόλεις γενικά, δεν είναι αφόρητο και υπάρχει κόσμος που ποδηλατεί με τα ίδια ρούχα που φοράει, ειδικά αν δεν πρόκειται να καλύψει αποστάσεις μεγαλύτερες των 5 – 7 χιλιομέτρων. Επίσης αν οι μετακινήσεις σας δεν είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Σημαντικά είναι τα μακριά γάντια και προστασία στο λαιμό αλλά και κάτω από το κράνος.

Επίσης, στο θέμα της ενδυμασίας, προτιμήστε την τακτική «κρεμμύδι» ή αλλιώς τα στρώματα: Ένα μπλουζάκι, ένα φλις κι ένα αντιανεμικό θα κάνουν τη δουλειά ακόμη και σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα δε θα ιδρώσετε ενώ, ανάλογα με τον καιρό, μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς – μόνο το φλις ή μόνο το αντιανεμικό.