Ποδηλασία και Εγκυμοσύνη: Ναι ή Όχι;

0d99a4f693d13c0561e23e58740b5581Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
SkirtRide Editor.

Όταν μία δραστήρια γυναίκα μένει έγκυος έχει πολλές αποφάσεις να πάρει. Θα ήταν σωστό να συνεχίσει τις ασκήσεις ή τις προπονήσεις που κάνει ήδη; Πόση προπόνηση θεωρείται υπερβολική; Θα έπρεπε να μειώσει την ένταση των ασκήσεων της; Θα μπορούσε η άσκηση να δημιουργήσει προβλήματα στο μωρό της; 

 

 

Ενώ τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, οι καλοπροαίρετες αλλά «αυστηρές» συμβουλές μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη ανασφάλεια σε μία έγκυο: «Ίσως θα έπρεπε απλά να ξεκουραστείς και να εστιάσεις στην υγεία του μωρού», «Όλη αυτή η άσκηση δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι καλή για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο», «Κάνεις πολύ προπόνηση έτσι κι αλλιώς, είναι μια καλή ευκαιρία και για δική σου ξεκούραση».

Τέτοιου είδους σχόλια τρομάζουν ακόμα περισσότερο μία γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει. «Κι αν πέσω ή συγκρουστώ;» είναι μία ανησυχία που εντάσσεται στη λίστα! «Δε θέλω να ρισκάρω κάτι επικίνδυνο αλλά δε μπορώ και να κάθομαι όλη μέρα στον καναπέ μου. Τι πρέπει να κάνω;»
Με τις επισκέψεις στο γυναικολόγο, στην αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης, απαντώνται πολλά ερωτήματα και διευκρινίζονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμό της κοιλιάς και του εμβρύου. Ο καθένας θέλει το καλύτερο για τη μαμά και το αγέννητο παιδί. Το ερώτημα είναι: Τι είναι καλύτερο;
Cycling when pregnantΜία σύντομη απάντηση είναι ότι οι υγιείς, έγκυες γυναίκες επωφελούνται από τουλάχιστον 30 λεπτά δραστηριότητας – μέτριας έντασης – τις περισσότερες, αν όχι όλες, μέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητριατρικής (American College of Sports Medicine,ACSM) και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists,ACOG).
Στα γενικά ωφέλη εντάσσονται: ελεγχόμενη αύξηση βάρους, λιγότερη κόπωση, ακόμη και μείωση των πόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά ισχύουν κυρίως για γυναίκες που αθλούνταν και πριν την εγκυμοσύνη. Οι υπόλοιπες γυναίκες, οι λιγότερο δραστήριες, επωφελούνται επίσης από την άσκηση αλλά θα πρέπει να είναι ήπια και να μην της δυσκολεύει. Οι γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν πάνω από ένα μωρό (δίδυμα, τρίδυμα κλπ) ή γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκυμοσύνη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, καθώς μπορεί να συνίσταται να αποφεύγουν πλήρως την άσκηση.
Μία άλλη απάντηση, για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για το ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο προσεκτικά. Στο ποδήλατο που έχετε χρησιμοποιήστε φαρδιά λάστιχα αφού βοηθούν πολύ στη διατήρηση της ισορροπίας. Σίγουρα τα πετάλια δεν πρέπει να είναι κουμπωτά. Στην βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια εάν αποφεύγετε να κυκλοφορείτε σε μέρη που συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και να μην αυξάνετε ταχύτητες, κυρίως στις κατηφόρες. Οδηγούμε αργά και με προσοχή!
Η άσκηση θα πρέπει να περιορίζεται όσο περνάνε οι μήνες της εγκυμοσύνης και ποτέ να μην υπερβαίνει τις ικανότητες σας ή την αντοχή σας. Τριάντα λεπτά άσκησης δεν είναι πολλά, είναι αρκετά όμως για μία ευχάριστη βόλτα έξω από το σπίτι. Εάν νιώσετε εξάντληση θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση. Είναι προφανώς αδύνατο να ζητηθεί, από έγκυες γυναίκες, να υπομείνουν έρευνες στο μωρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενώ η μητέρα ασκείται. Για το λόγο αυτό οι έρευνες δεν είναι εκατό τοις εκατό ολοκληρωμένες  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλές έρευνες και αρκετό υλικό, που μπορούν να καθορίσουν την κατάλληλη άσκηση για την έγκυο γυναίκα.

Γυναίκες που παρέμειναν αθλήτριες:
Πολλές γυναίκες έχουν παραμείνει δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η Mary Jane Reoch, παγκόσμια αθλήτρια στίβου, έμεινε έγκυος σε ηλικία 35 ετών και συνέχισε την άσκηση από τη σύλλψη έως και τη γέννα! Αν και πολλοί το κατηγόρισαν για ανευθυνότητα που θα πληγώσει το μωρό, η ίδια βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους γιατρούς της οι οποίοι μάλιστα το υποστήριζαν. Η Mary Jane Reoch ήταν κυριολεκτικά δραστήρια μέχρι και τη γέννα, αφού οδήγησε το ποδήλατό της 10 μίλια, δηλαδή 16 χλμ.,  μέχρι την αίθουσα τοκετών όπου γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι 3,100 κιλά.
Η Blaine Bradley Limberg ολοκλήρωσε συνολικά τέσσερις αγώνες τρίαθλο, έναν αγώνα δίαθλο και έναν αγώνα cross-country σκι πριν γεννήσει. Η μητέρα της Blaine, Barb, έμαθε ότι η κόρη της ήταν έγκυος λίγα λεπτά πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman στη Χαβάη, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν 3χλμ. κολύμπι, 180χλμ. ποδηλασία και 41χλμ. τρέξιμο. Μέσω των συμβουλών που πήρε από μαιευτήρες και γυναικολόγους και άλλων που γνώριζαν για την άσκηση κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφάσισε να συνεχίσει τις προπονήσεις και τους αγώνες. Σταμάτησε να προπονείται μόλις η εγκυμοσύνη της έφτασε στους 3μιση μήνες.