Ποδήλατο πόλης: Ποιο να επιλέξω;

Σας προτείνουμε το ιδανικό ποδήλατο πόλη

Κείμενο: Δημήτρης Κολομβάτσος

Όλοι μας γνωρίζουμε πως ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης στην πόλη, ιδίως στο κέντρο, είναι με ποδήλατο. Δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν προκαλεί ηχορύπανση, λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν κοστίζει, γυμνάζει την καρδιά και το κυριότερο, «ζωγραφίζει» χαμόγελα! Ποιο όμως είναι το ιδανικό ποδήλατο πόλης; Το ΜΒΙΚΕ σας προτείνει:

Πηγή: www.mbike.gr

Aυτό που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι ποιος τύπος ποδηλάτου είναι ο πιο κατάλληλος για αστική μετακίνηση. Η απάντηση σχετίζεται σαφώς με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αναβάτη (κάλυψη μικρών ή μεγάλων αποστάσεων, μεταφορά αντικειμένων, άνεση, ταχύτητα) και τις απαιτήσεις της διαδρομής (ανηφόρες, ποιότητα οδοστρώματος, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ).
Επειδή στα παραπάνω προστίθεται φυσικά και το προσωπικό στιλ του καθενός, εμείς θα τονίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε τύπου, έτσι ώστε να μπορέσετε να βρείτε αυτό το ποδήλατο πόλης που σας ταιριάζει περισσότερο και θα κάνει τις μετακινήσεις σας απολαυστικότερες.
Γιατί το ποδήλατο – και ειδικά το ποδήλατο πόλης, πάνω απ’ όλα, είναι διασκέδαση!

Town Bikes
Τα κλασικά ποδήλατα πόλης είναι ιδανικά για άνετες και στιλάτες μετακινήσεις σε επίπεδες διαδρομές λίγων χιλιομέτρων. Διαθέτουν όρθια θέση οδήγησης και τις περισσότερες φορές λασπωτήρες, κουδουνάκι, kickstand και σχάρες για τη μεταφορά αντικειμένων. Δεν είναι τυχαίο που αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των Ολλανδών. Φυσικά από ένα τέτοιο ποδήλατο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει το καλαθάκι μπροστά από το τιμόνι.

Υπέρ: άνεση, στιλ, πρακτικότητα
Κατά: βάρος, απόδοση

Folding bikes
Η ιδανικότερη επιλογή για αυτούς που κινούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης, καλύπτουν μικρές χιλιομετρικά αποστάσεις και συνδυάζουν το ποδήλατο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ίσως ο πιο πρακτικός και στιλάτος τρόπος αστικής μετακίνησης σήμερα.
Υπέρ: πρακτικότητα, ευχρηστία, στιλ
Κατά: ταχύτητα

Road Bikes
Τα ποδήλατα δρόμου αποτελούν την πιο «γρήγορη» επιλογή για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων και ανηφορικών διαδρομών. Απαιτούν όμως οδόστρωμα καλής ποιότητας και «fit» αναβάτες εξαιτίας της αγωνιστικής γεωμετρίας, της περιορισμένης άνεσης και της επιθετικής θέσης οδήγησης.

Υπέρ: ταχύτητα, απόδοση, διασκέδαση
Κατά: άνεση, πρακτικότητα, ευχρηστία

Fitness Bikes
Τα ποδήλατα fitness μοιάζουν πολύ στην απόδοση με τα ποδήλατα δρόμου με τη διαφορά πως διαθέτουν flat τιμόνι και λίγο πιο άνετη γεωμετρία, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή για γρήγορες μετακινήσεις στην πόλη και κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Υπέρ: ταχύτητα, απόδοση, διασκέδαση, άνεση
Κατά: πρακτικότητα

Mountain bikes
Τα ποδήλατα βουνού μπορούν να αποδώσουν αρκετά καλά σε «κόντρα» ρόλο εξαιτίας της αυξημένης άνεσης που προσδίδουν οι αναρτήσεις, τα φαρδύτερα ελαστικά και η όρθια θέσης οδήγησης. Η μεγάλη κλιμάκωση στη μετάδοση κάνει εφικτή την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με ανηφόρες, ενώ κρίνονται ιδανικά για χρήση σε κακής ποιότητας δρόμους και σε πλακόστρωτα.

Υπέρ: άνεση, διασκέδαση
Κατά: ταχύτητα, πρακτικότητα

Gravel bikes
Τα gravel bikes ή αλλιώς ποδήλατα χωρίς… ταυτότητα, δεν θα δυσκολευτούν να μετακινηθούν στην πόλη, γρήγορα, αποδοτικά και διασκεδαστικά. Ο ευπροσάρμοστος χαρακτήρας τους τα καθιστά ιδανικά για κάλυψη μεγάλων διαδρομών, ανεξάρτητα με το προφίλ και την ποιότητα του οδοστρώματος. Αγαπημένος τους προορισμός τα πλακόστρωτα και οι ανηφόρες!

Υπέρ: απόδοση, διασκέδαση
Κατά: πρακτικότητα, ευχρηστία

Touring bikes
Αν το σπίτι σας είναι στην Άνοιξη και το γραφείο στον Πειραιά – και είστε αρκετά τολμηρός να πηγαινοέρχεστε κάνοντας πετάλι – τότε ένα ποδήλατο τουρισμού είναι αυτό που ψάχνετε. Η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, άνετα και αποδοτικά, είναι το βούτυρο στο ψωμί, ενώ θα μπορείτε να κουβαλήσετε άνετα και μία δεύτερη αλλαξιά σε περίπτωση που, λέμε τώρα, ιδρώσετε.

Υπέρ:  πρακτικότητα, απόδοση
Κατά: ευχρηστία, βάρος

Fixed bikes
Ο πιο γρήγορος και στιλάτος τρόπος μετακίνησης για αυτούς που κινούνται κυρίως σε επίπεδες διαδρομές και καλύπτουν μικρές σχετικά αποστάσεις. Τα «γνήσια» φιξάκια δεν διαθέτουν ελεύθερο στο κέντρο του οπίσθιου τροχού, γεγονός που καθιστά τη χρήση τους αρκετά τεχνική και δύσκολη από άπειρους αναβάτες.

Υπέρ: συντήρηση, στιλ, ταχύτητα
Κατά: άνεση, πρακτικότητα, τεχνική

E-bikes
Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση αποτελούν το μέλλον της αστικής μετακίνησης. Δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο σε αναβάτες με χαμηλή φυσική κατάσταση να επιλέξουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους και επιτρέπουν στους «fit» αναβάτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους ταχύτατα, χωρίς καν να ιδρώσουν!

Υπέρ: απόδοση, άνεση, στιλ
Κατά: βάρος, κόστος, συντήρηση