Ποδήλατο και λογοτεχνία

Το ποδήλατο είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες

Πολλοί είναι οι συγγραφείς, είτε ξένοι είτε Έλληνες, που έχουν γράψει βιβλία με αντικείμενό τους το ποδήλατο. Ίσως γιατί το ποδήλατο είναι μία έκφραση ελευθερίας, χαράς και ένα μέσο μετακίνησης που φέρνει κοντά τον άνθρωπο και τη φύση.

 

 

 


 Όσοι ασχολούνται με το ποδήλατο έχουν συνδυάσει και το βιβλίο, είτε διαβάζοντας εξειδικευμένα βιβλία, είτε οδηγούς αγοράς ποδηλάτων, ποδηλατικά περιοδικάς, είτε προπόνησης, είτε ακόμα και απλά λογοτεχνικά βιβλία που σαν θέμα τους έχουν το μέσο που τόσο αγαπούν.

Μερικούς από τους συγγραφείς που έχουμε ξεχωρίσει είναι ο Ανδρέας Εμπειρικός που έχει δηλώσει: η ποίηση είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου, τον Οδυσσέα Ελύτη με τα τραγούδια της ποδηλάτισσας, τον Πάμπλο Νερούδα με το «Ωδή στο Ποδήλατο» καθώς και της Nicki Giovanni με το «Bicycles».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Υπήρχαν επίσης πολλοί διάσημοι συγγραφείς που ήταν λάτρεις του ποδηλάτου όπως ο αμερικανός λογοτέχνης Ernest Hemingway που παντού πήγαινε με το ποδήλατό του και όταν τον ρωτούσαν απαντούσε λέγοντας «Με ένα ποδήλατο μπορείτε να μάθετε καλύτερα το περίγραμμα μιας χώρας αφού θα ανεβείτε τους λόφους της και θα τους κατεβείτε και έτσι θα μπορέσετε να τη θαυμάσετε. Ενώ με ένα αυτοκίνητο θα δείτε μόνο τον ψηλό της λόφο και η ανάμνηση που θα έχετε από μία χώρα δεν θα είναι η ίδια όπως θα την αποκτήσετε βλέποντάς την με το ποδήλατο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία που μιλάνε για το ποδήλατο, για όλα τα γούστα από πολλούς συγγραφείς και ποιητές τα οποία είναι ιδανικά για να σας κρατήσουν συντροφιά στα κρύα βράδια του χειμώνα.

Καλή ανάγνωση λοιπόν!