Τα ποδήλατα ισορροπίας αποτελούν την ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του ποδηλάτου
Δεν μπορείς να περιμένεις από ένα τρίχρονο να κάνει πετάλι, να στρίβει, να φρενάρει και αν κάνει ισορροπία ταυτόχρονα. Μπορείς όμως να του χαρίσεις ένα ποδήλατο ισορροπίας και να το αφήσεις να νιώσει τη χαρά του ποδηλάτου.
Όλοι οι γονείς θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους ποδήλατο. Όλοι θέλουν να τα δούν αυτόνομα, ανεξάρτητα, να χαμογελούν με τον αέρα που φυσά το προσωπάκι τους. Όμως τα παιδιά τους είναι ακόμα μόλις 2 ετών και μόλις έχουν κατανοήσει την έννοια του περπατήματος. Δεν γίνεται να μάθουν… ποδήλατο.
Τις περισσότερες φορές λοιπόν, τους αγοράζουν ένα ποδήλατο με βοηθητικές πιστεύοντας πως έτσι θα μάθουν. Κάποια στιγμή όντως τα παιδιά θα μάθουν – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – όμως η αλήθεια είναι πως θα έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να “ξεμάθουν” ό,τι έμαθαν από τις βοηθητικές και να περάσουν κάποια χρόνια πάνω στα άχαρα ποδήλατα με ροδάκια.
Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν;
Η διαδικασία
Λίγο μετά τους 16 μήνες, ένα παιδάκι μπορεί να αποκτήσει το πρώτο του τρίκυκλο. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει την ένοια του “κάνω πετάλι” και να μπει για λίγο στη χαρά του ποδηλάτου και της αυτόνομης μετακίνησης!
Περίπου στους 24 με 28 μήνες, είναι η ιδανική ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδάκι το πρώτο του ποδήλατο ισορροπίας. Θα τα βρείτε ως Balance Bikes ή Walkers ή και ως ποδήλατα χωρίς πετάλια!
Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ποδηλάτου ειναι πως πρόκειται για ένα ποδήλατο εξαιρετικά απλό, ελαφρύ, εύχρηστο και χαμηλό σε ύψος. (Τα περισσότερα διαθέτουν ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλα φυσικά). Το παιδί απλώς κάθεται πάνω στο νέο του ποδήλατο, στηρίζει τα χέρια στο τιμόνι (που δεν έχει φρένα ή άλλα καλώδια) και αρχίζει να περπατά!
Ουσιαστικά δηλαδή έχει ένα όχημα που το βοηθά στο περπάτημα και με κάθε σπρώξιμο των ποδιών πηγαίνει και πιο γρήγορα. Μόλις συνηθίσει στην ιδέα, αυτές οι “σπρωξιές” των ποδιών γίνονται όλο και πιο δυνατές, όλο και πιο μεγάλες και το παιδί σηκώνει τα πόδια στον αέρα προκειμένου το ποδήλατό του να κινηθεί πιο γρήγορα. Και, ως δια μαγείας, έχει μάθει ισορροπία!
Η διαδικασία για άλλα παιδιά κρατάει λίγη ώρα για άλλα λίγους μήνες. Το κάθε παιδάκι αντιδρά διαφορετικά και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την ηλικία αλλά και τις προσλαμβάνουσες από το σπίτι.
Αν ο μπαμπάς ή η μαμά είναι όλη την ώρα πάνω σε ένα ποδήλατο και μιλάνε γι’ αυτό, προφανώς το πιτσιρίκι θα ανυπομονεί να κάνει το ίδιο. Αν η επαφή τους με το ποδήλατο είναι σε περισσότερο… θεωρητικό στάδιο “τι ωραία που θα ήταν να κάνει ο Γιωργάκης ή η Αννούλα ποδήλατο…” αλλά εκείνοι δεν έχουν ανέβει ποτέ, ίσως το παιδί θέλει λίγο χρόνο παραπάνω για να πειστεί.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το παιδί αποκτά μια βαθειά σχέση με το ποδήλατό του. Είναι ελαφρύ, είναι απλό, το παίρνει στο δωμάτιό του, το έχει δίπλα του, μπορεί να το σπρώξει με τη δύναμή του χωρίς να χτυπήσει. Είναι εύκολο για τους γονείς να το έχουν συνέχεια στο αυτοκίνητο, να το παίρνουν στη βόλτα και, αν τελικά δεν κάνει, δεν έγινε και τίποτα γιατί ήταν εύκολο να το έχουν μαζί έτσι κι αλλιώς.
Με τον τρόπο αυτό ένα παιδί δεν πιέζεται πως πρέπει να κάνει κάτι μεγάλο. Απλώς βάζει το ποδήλατο ισορροπίας στη ζωή του, σαν ένα ακόμη παιχνίδι και μαθαίνει να το αγαπά.
Πότε πάμε στο επόμενο;
Τα ποδήλατα ισορροπίας μπορεί κάποιος να τα κρατήσει από τα 2 ως τα 5. Με αυτό το σκεπτικό είναι η… καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας γονιός. Το ίδιο ποδήλατο για 3 χρόνια; Ποτέ δεν θα ξαναζήσει τέτοια μεγαλεία…
Από τα 2 ως τα 5 λοιπόν, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένα παιδί το ποδήλατο ισορροπίας αλλάζει εντελώς. Στην αρχή απλώς περπατάει, διστακτικά, το ανακαλύπτει. Σε αυτή την ηλικία, των 2 με 2.5, όλα παίρνουν χρόνο. Σιγά σιγά θα μάθει να πηγαίνει πιο γρήγορα. Πιο μακριά. Τα πόδια του δυναμώνουν και μπορεί να σπρώχνει με μεγαλύτερη δυναμη.
Μετά τα 3 μπορεί πια να πηγαίνει γρήγορα και ουσιαστικά να καλύπτει αποστάσεις. Μπορεί όμως και να κάνει ποδήλατο μέσα στο σπίτι, χωρίς να προκαλεί ζημιές, εξαιτίας του μεγέθους και του χαμηλού βάρους του ποδηλάτου.
Από τα 4 και πάνω μπορεί να κάνει τα πάντα! Μπορεί να μπει στο χώμα, να ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια, να υπερπηδά μικρά εμπόδια, να σηκώνει τα πόδια για μεγάλο διάστημα. Είναι πια έτοιμο να ανέβει σε κανονικό ποδήλατο.
Πώς επιλέγω ποδήλατα ισορροπίας
Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες: τα ξύλινα και τα μεταλλικά. Το καθένα με τα πλεονεκτήματά του. Τα ξύλινα είναι πιο όμορφα στο μάτι, με ωραίες ζωγραφιές, πιο φιλικά για χρήση στο σπίτι. Τα μεταλλικά ίσως πιο ανθεκτικά στις καταπονήσεις. Επίσης υπάρχουν ποδήλατα ισορροπίας με ελαστικά που φουσκώνουν και με τροχούς πλαστικούς, συμπαγείς. Τα δεύτερα είναι καλύτερα για πιο μικρά παιδιά. Επίσης ξεχνάς μια για πάντα το να φουσκώνεις το λάστιχο. Τα ποδήλατα με αεροθάλαμο έχουν πιο πολύ την αίσθηση ενός κανονικού ποδηλάτου.
Οι τιμές τους μπορεί να κυμαίνονται από 50 περίπου ευρώ έως 150. Συνήθως ό,τι πληρώνεις παίρνεις αλλά όχι πάντα! Έχουμε βρει ποδήλατο ισορροπίας με 49 ευρώ εξαιρετικής ποιότητας! Έχουμε δει και ακριβά ποδήλατα εταιρειών όπως η Scott που θα χαρείτε να πάρετε στο παιδί σας.
Δώστε σημασία στην ποιότητα κατασκευής, να μην υπάρχουν μέρη που προεξέχουν ή που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Επίσης ελέγξτε αν το ποδήλατο είναι αρκετά “συμπαγές”, χωρίς τριγμούς και πολλές αρθρώσεις. Σημαντικό είναι να αλλάζει το ύψος της σέλας.
Το πρώτο Walker Race στην Ελλάδα
Από τις αγαπημένες μας δράσεις – την έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια περίπου – είναι να μαθαίνουμε τα μικρά παιδιά ποδήλατο. Την απολαμβάνουμε! Στο πλαίσιο της δράσης αυτής που υλοποιούμε τους τελευταίους μήνες στο ΚΠΙΣΝ, διαπιστώσαμε πως όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στα ποδήλατα ισορροπίας.
Αποφασίσαμε λοιπόν να διοργανώσουμε τον πρώτο “αγώνα” με ποδήλατα ισορροπίας, για παιδιά 2 εως 5 ετών. Στο ΚΠΙΣΝ!
Την Κυριακή 23 Απριλίου λοιπόν, πάρτε το πιτσιρίκι σας, το ποδήλατο ισορροπίας και το κράνος του και ελάτε να συμμετάσχετε σε ένα όμορφο παιχνίδι για τη χαρά του ποδηλάτου.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα κληρωθεί ένα “μεγάλο” ποδήλατο Ideal 18”.