Πετυχαίνοντας την ιδανική θέση οδήγησης!

Βρες τη θέση σου με το bikefitting της Shimano!

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Ο συντάκτης του άρθρου, Δημήτρης Κολομβάτσος, είναι πιστοποιημένος fitter της bikefitting.com και συντελεστής του Tsirikos Bike Fitting Lab.

Δεν υπάρχει αναβάτης, άντρας ή γυναίκα, ανεξάρτητα από το επίπεδό του, που να μην έχει αισθανθεί πως κάτι δεν πάει καλά στον τρόπο με τον οποίο κάθεται επάνω στο ποδήλατο και πώς πεταλάρει.

Πηγή: www.mbike.gr

Εδώ και μία δεκαετία στην αθλητική ποδηλασία, η προσοχή στρέφεται ολοένα και περισσότερο γύρω από την προπονητική επίβλεψη του ποδηλάτη-αθλητή. Η πρόοδος σε επίπεδο έρευνας και εξέλιξης είναι τόσο μεγάλη, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της διατροφής, που η σωματική απόδοση έχει σχεδόν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.
Πλέον, το άθλημα της ποδηλασίας έχει εξελιχθεί από ένα άθλημα αντοχής σε ένα άθλημα δύναμης και αντοχής και η επιρροή της βιομηχανικής και αεροδυναμικής έρευνας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.
Για να βελτιωθεί περαιτέρω η απόδοση του ποδηλάτη-αθλητή, η βελτιστοποίηση της θέσης που φέρει το σώμα του επάνω στο ποδήλατο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη μια θέσης, η οποία να είναι αποδοτική ώστε η παραγόμενη δύναμη του ποδηλάτη-αθλητή να μετατρέπεται, σε όλη της την ένταση, σε κίνηση και όσο το δυνατόν περισσότερο αεροδυναμική, για την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας (aero is everything).
Επιστημονικές και εμπειρικές έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή θέση επάνω στο ποδήλατο καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: αεροδυναμική αντίσταση, παραγόμενη δύναμη, αποδοτικότητα και άνεση. Σαφώς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε πως η αποφυγή μυϊκών τραυματισμών, και η οδηγική συμπεριφορά, σχετίζεται άμεσα με την ποδηλατική θέση του σώματος.
Η εύρεση της ιδανικής θέσης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου fitter και τη χρήση ενός προηγμένου τεχνολογικά συστήματος bikefit.
Tο πιο προηγμένο τεχνολογικά σύστημα της παγκόσμιας αγοράς αυτή τη στιγμή είναι, αναντίρρητα, το bikefitting της Shimano, αφού είναι το μόνο που δίνει τη δυνατότητα στο fitter να έχει πρόσβαση σε τόσο λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη θέση που φέρει το σώμα του αναβάτη επάνω στο ποδήλατο (γωνίες, αποστάσεις, εύρος κινήσεων, κ.λπ.) και τον τρόπο με τον οποίο πεταλάρει (μέσω του Pedal Analysis) ανάγοντας την διαδικασία του bike fit σε «τέχνη»!

Τι σημαίνει ιδανική θέση και πως πετυχαίνετε;
Για να μπορέσει ο fitter να «στήσει» ιδανικά επάνω στο ποδήλατο έναν αναβάτη, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις της ποδηλασίας. Για παράδειγμα, σε αναβάτες δρόμου, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές για έναν σπρίντερ, από αυτές ενός ανηφορίστα ή ενός «baroudeur». Ο σπρίντερ απαιτεί άλλη θέση στα σχαράκια και στο ύψος σέλας, ώστε να έχει ξεκούραστες γάμπες μετά από 5 ώρες, για να μπορεί να σπριντάρει, ενώ ένας ανηφορίστας χρειάζεται διαφορετικό setback ώστε να ενεργοποιεί περισσότερο τους γλουτούς κλπ.
Κινούμενος μέσα στα πλαίσια που ορίζει η βιομηχανική, ο fitter, μέσω του προηγμένου συστήματος της bikefitting.com, έχει απεριόριστες δυνατότητες να «παίξει» με τα νούμερα «on the fly», μέχρι να βρει το «setup» που θα κάνει τη διαφορά σε αναβάτες υψηλού επιπέδου. Δεν είναι λίγες οι φορές που μικρές αλλαγές λίγων χιλιοστών στο setup, δημιουργούν μεγάλες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα ενός έμπειρου, επαγγελματία αναβάτη.
Η θέση του σώματος του αναβάτη επηρεάζεται σημαντικά και από τα επίπεδα της ευλυγισίας του. Όσο και να το έχει… καημό να «σετάρει» το ποδήλατο του σαν του Nibali, με μεγάλο setback και τέρμα κάτω το λαιμό, αν το σώμα του δε διαθέτει την απαιτούμενη ευλυγισία, δε θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει σε μια τέτοια «pro» θέση.

Η επίτευξη της ιδανικής θέσης ξεκινάει από τη σωστή τοποθέτηση της σέλας. Στόχος είναι η σέλα να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση που να δημιουργεί μια σταθερή πλατφόρμα για το σώμα του αναβάτη, ώστε να μην παρουσιάζεται έντονο lateral travel στους γοφούς και στα γόνατα, να μην αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις διάτμησης, να φορτίζονται εξίσου όλοι οι μύες των ποδιών και, το κυριότερο, να μην επηρεάζεται αρνητικά το λεγόμενο ankle technique, το εύρος κίνησης του πέλματος που ορίζει σε μεγάλο βαθμό (μαζί με τη σωστή θέση στα σχαράκια) την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα.
Το επάνω μέρος του σώματος επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την αεροδυναμική απόδοση και η επίτευξη της ιδανικής θέσης είναι σχετική. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο fitter αναγκάζεται να ξεφύγει, συνειδητά, από τα επιτρεπόμενα όρια και να τοποθετήσει τον αναβάτη σε «extreme» θέση για χάρη της αεροδυναμικής απόδοσης. Τέτοιες ακραίες αλλαγές στο set up γίνονται μόνο σε έμπειρους αναβάτες που γνωρίζουν καλά τα όρια του σώματος τους και υπάρχει συγκεκριμένος, αγωνιστικός, λόγος.
Σε «φυσιολογικούς» αναβάτες, σε χομπίστες και σε ερασιτέχνες ή σε κάποιον που ξεκινάει την ποδηλασία, η ιδανική θέση σχετίζεται περισσότερο με την άνεση, την αποφυγή τραυματισμών και την αποδοτικότητα και λιγότερο με την αεροδυναμική. Ο fitter οφείλει, και πρέπει, να είναι σε θέση να μπορεί να ορίσει την ιδανική θέση, να βρει το λεγόμενο «sweet spot», ώστε να «ξεκλειδώσει» τις αρθρώσεις του αναβάτη και ταυτόχρονα να τον καθοδηγήσει πως να βελτιώσει την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα, να του τονίσει τις αδυναμίες, να του προτείνει ενδεχόμενες αλλαγές σε περιφερειακά και εξοπλισμό, ώστε ο αναβάτης να μπορεί να απολαμβάνει, και μόνο, το θαυμάσιο άθλημα της ποδηλασίας.

Το προηγμένο τεχνολογικά σύστημα bikefitting.com της Shimano είναι διαθέσιμο, στην ολοκληρωμένη του μορφή, στο ποδηλατικό κατάστημα Τσιρίκος.