Περιστέρι-Αθήνα με ποδήλατο!

φωτογραφίαΑπό την Άννα

Μετά το «Τι να βάλω;» έρχεται  το δίλημμα «Από πού να πάω;»
Έχω δοκιμάσει και τους τρείς κεντρικούς άξονες που συνδέουν την περιοχή μου με το κέντρο της πόλης  Λ. Λένορμαν,  Λ. Καβάλας (Αθηνών –Πατρών) και Ιερά Οδό.
Πρώτη στην προτίμηση μου παραμένει η Ιερά Οδός. Την έχω διαλέξει ως πιο ασφαλή, λόγω του ότι είναι ο πιο στενός  δρόμος με λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίας και ως πιο άνετη, λόγω της ποιότητας του οδοστρώματός  της.Την ορίζω την πιο σύντομη,γιατί μου αφήνει περιθώριο να μην την ακολουθώ σε όλο της το μήκος, ενώ την επιλέγω όταν  έχω χρόνο και διάθεση να γνωρίσω τα στενά της γειτονιάς  μου, να ξεφύγω από το κατεστημένο και βαρετό κάθε φορά, «το ίδιο» της διαδρομής μου. Μπορώ να στρίψω απότομα σε κάποιο στενό της Θηβών και κλιμακωτά να βρω την Ιερά Οδό στην ένωση της με τον Κηφισό. Κάπως έτσι ανακάλυψα εκείνο τον μικρό κρυφό πεζόδρομο με παλιές μονοκατοικίες με μυρωδιές του μεσημεριανού φαγητού να ξεχειλίζουν από τις αυλόπορτες από τις εννέα το πρωί. Κάπως έτσι σε έναν άλλο πεζόδρομο βρήκα το μικρό παντοπωλείο με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Το σκυλί στο φανάρι Αγ. Άννης το χαιρετάω πλέον , τα άλλα στον Βοτανικό τα κοροϊδεύω, χωρίς να με ακούνε βέβαια, αν δεν ήταν δεμένα θα ήταν πιο ήρεμα. Τον «διάδρομο» της Γεωπονικής  τον απολαμβάνω. Μυρίζει χωριό γιατί κάπου κοντά στην περίφραξη έχουν  οικόσιτα ζώα και είναι πάντα πιο δροσερά απ΄ ότι σε όποιο άλλο κομμάτι του δρόμου. Το καλοκαίρι πάντα μειώνω την ταχύτητά μου για να αφεθώ στο ξαφνικό ρεύμα δροσιάς.
Μετά το φανάρι της Ιεράς Οδού και Πειραιώς πάντα κάνω δεξιά στην Σαλαμίνος για να χαζέψω τα αρχαία και για να διανύσω την σύντομη Ψαρομυλίγκου με τα υπέροχα νεοκλασσικά της. Ύστερα βγαίνω στην Πλ. Ασωμάτων και ανηφορίζω την πολυκοσμική Ερμού. Αθήνα. Κέντρο. Φτάσαμε.
Πριν λίγο καιρό, μετά από τρία χρόνια του «πήγαινε – έλα» σπίτι – κέντρο με το ποδήλατο μου, δοκίμασα μια διαφορετική πορεία  επιστροφής. Έβαλα λίγο πράσινο από το πάρκο Μπαρουτάδικο  στο τελείωμα της για να σπάσει το γκρι της ασφάλτου.  Η υγρασία του πάρκου μεταφέρεται στο απ΄ έξω πλακόστρωτο και ολοκληρώνω την επιστροφή μου με την αίσθηση μιας μικρής εκδρομής στο εξοχικό. Η χαρά ανακάλυψης της νέας μου διαδρομής δεν περιγράφεται.
Καλές και ευχάριστες διαδρομές σε όλες μας!